Home / THINKDROPS / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ / Mr. Robot: μια μικρή μελέτη

Mr. Robot: μια μικρή μελέτη

“We are all living in each other’s paranoia.”

*spoiler free για την δική σας απόλαυση

Το Mr. Robot, έκανε την εμφάνιση του φέτος το καλοκαίρι και είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές του 2015. Η ιστορία ακολουθεί έναν νεαρό χάκερ, τον Elliot Alderson (Rami Malek) , o οποίος λειτουργεί ως αυτόνομος εκδικητής του Ίντερνετ και πάσχει από κοινωνική αγχώδη διαταραχή. Η ζωή του αλλάζει όταν στρατολογείται από έναν μυστήριο αναρχικό που αυτοαποκαλείται Mr. Robot.

Πρόκειται για μια σειρά που ασχολείται με την μοντέρνα ανθρώπινη υπόσταση μεταμφιεσμένη σε μια σειρά για χάκερ. Τι εννοώ: υπάρχει μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου (βλ. χρέη και ιντερνετική υπερπληροφόρηση), η οποία σε κάνει να σκέφτεσαι πραγματικά την δύναμη των social media, την ισχύ του χρήματος αλλά και της πληροφορίας, καθώς και τους πραγματικούς κινδύνους της κλοπής προσωπικών δεδομένων. Πιο απλά: σου δίνει στεγνά την επιχειρηματική και την οικονομική αξία της πληροφορίας ως αγαθό.

mr-robot-advance-review2

Ειδικοί έχουν εκθειάσει την σειρά για την προσγειωμένη και ρεαλιστική της απεικόνιση του κόσμου των χάκερ αναφέροντας πως πρόκειται για ένα σενάριο πολύ κοντά στην πραγματικότητα, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι.

Ακόμα όμως και ο μέσος θεατής που δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από πληροφορική μπορεί να εκτιμήσει την απλότητα με την οποία προσεγγίζεται το hacking. Επιπλέον, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες στον σκηνοθέτη Sam Esmail καθώς όταν τα πράγματα γίνονται πολύ περίπλοκα, δεν μας κουράζει με υπεραναλύσεις θεμάτων που δεν κατανοοούμε, αλλά ούτε και περνάει στο άλλο άκρο της υποτίμησης του θεατή. Πραγματικά, θα λέγαμε ότι κρατάει μια τέλεια ισορροπία ώστε να μας κρατήσει το ενδιαφέρον, χωρίς να μας έχει να ικετεύουμε για το τέλος μιας τεχνικής σκηνής.

Και μιας και μιλήσαμε για τον σκηνοθέτη, οποιοδήποτε –από πρωτάρης στην φωτογραφία  μέχρι εντελώς απροπόνητος στο μάτι- μπορεί εύκολα να εντοπίσει τον αντισυμβατικό τρόπο λήψεων. Η τοποθέτηση των χαρακτήρων γίνεται κόντρα στον αέρα του πλάνου και αυτό δίνει την αίσθηση της περιορισμένης αντίληψης και γνώσης των χαρακτήρων, αλλά και μια αίσθηση κλειστοφοβίας και απομόνωσης.

mrrobot_prelinear_aspot

Είναι μια σειρά που αξιοποιεί το 100% των οπτικοακουστικών μέσων διαθέσιμων σε αυτήν, από τα τεράστια εκφραστικά μάτια του Rami Malek, μέχρι τα μακριά λεπτά πόδια της Carly Chaikin και το άπλετο street art του Brooklyn.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι το Mr. Robot σέβεται εξίσου τον θεατή του, αλλά και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, καθώς η τεχνολογία ως μέσο παρακολούθησης, η δύναμη της πληροφορίας –και κατ’ επέκταση η μετατροπή της σε υλικό αγαθό που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί- αλλά και η σύγχρονη παράνοια του ανθρώπου του 21ου αιώνα είναι θέματα ζοφερά, άκρως επίκαιρα και σε ανοιχτό διάλογο με τις έννοιες ελευθερία λόγου, ελευθερία επιλογής και δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, σε ένα κόσμο όπου όλα γίνονται σιγά σιγά ανοιχτά και διαθέσιμα στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφέρει κανείς την ηθοποιία της σειράς, από τον Christian Slater (Mr. Robot) και τον Martin Wallstrom (Tyrell) μέχρι φυσικά και τον ίδιο τον Rami Malek που κρατάει όλη την σειρά με τα βλέμματα του. Ένα παιδί αγχώδες, εξαιρετικά έξυπνο, με προβλήματα κοινωνικοποίησης, ένα ελαφρύ πρόβλημα μορφίνης και ένα σωρό παράνοιες, tτο οποίο χρησιμοποιεί το hacking ως τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους (κάτι που οριακά μπορεί να ονομαστεί και stalking), όλη αυτή η εικόνα είναι αναπόσπαστη από τον ίδιο τον ηθοποιό πλέον.

“I avoid myself. Why? I’m afraid. Okay. Afraid of what? Finding too much. Too little. Nothing at all. Do I even exist? See me.”

Το Mr. Robot είναι μια σειρά που δεν πρέπει να λείπει από τις τηλεοράσεις κανενός. Μια σύγχρονη κλασική ιστορία από την πρώτη της σεζόν, και ό,τι καλύτερο είχε να βγάλει το 2015, δίπλα στο Narcos. Δες την!

5/5 - (1 vote)
"We are all living in each other's paranoia." *spoiler free για την δική σας απόλαυση Το Mr. Robot, έκανε την εμφάνιση του φέτος το καλοκαίρι και είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές του 2015. Η ιστορία ακολουθεί έναν νεαρό χάκερ, τον Elliot Alderson (Rami Malek) , o οποίος λειτουργεί ως αυτόνομος εκδικητής του Ίντερνετ και πάσχει από κοινωνική αγχώδη διαταραχή. Η ζωή του αλλάζει όταν στρατολογείται από έναν μυστήριο αναρχικό που αυτοαποκαλείται Mr. Robot. Πρόκειται για μια σειρά που ασχολείται με την μοντέρνα ανθρώπινη υπόσταση μεταμφιεσμένη σε μια σειρά για χάκερ. Τι εννοώ: υπάρχει μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων…

Review Overview

Με δυο λόγια

Summary : Tο Mr. Robot σέβεται εξίσου τον θεατή του, αλλά και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, καθώς η τεχνολογία ως μέσο παρακολούθησης, η δύναμη της πληροφορίας –και κατ’ επέκταση η μετατροπή της σε υλικό αγαθό που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί- αλλά και η σύγχρονη παράνοια του ανθρώπου του 21ου αιώνα είναι θέματα ζοφερά, άκρως επίκαιρα και σε ανοιχτό διάλογο με τις έννοιες ελευθερία λόγου, ελευθερία επιλογής και δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, σε ένα κόσμο όπου όλα γίνονται σιγά σιγά ανοιχτά και διαθέσιμα στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Το La Casa de Papel επιστρέφει με το μεγάλο φινάλε

«Είναι πόλεμος»: Το La Casa de Papel επιστρέφει με το μεγάλο φινάλε

«Είναι κάτι παραπάνω από μια μάχη. Είναι πόλεμος». Η αντίσταση επιστρέφει: ο Τόμος 1 στις 3 Σεπτεμβρίου και ο Τόμος ...