Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Αραντσίνι με κιμά

Αραντσίνι με κιμά

Υλικά

για τη γέμιση

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. βασιλικό
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τα αραντσίνο

500γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio, Carneroli)
1 lt ζωμός λαχανικών
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
100γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 αυγά
250γρ. τριμμένη φρυγανιά
½ φλιτζ. τσαγ.Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

1. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξτε το μισό ελαιόλαδο, βάλτε το στην φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέστε το κρεμμύδι. Αφήστε το να σοτάρετε για 1-2΄ ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Προσθέστε στο τηγάνι το ρύζι συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μία σπάτουλα σιλικόνης για 2-3΄.
4. Χαμηλώστε λίγο την φωτιά και προσθέστε ένα φλιτζάνι ζωμό. Είναι σημαντικό να ανακατεύετε συνεχώς,
5. Μόλις το ρύζι τραβήξει τον ζωμό συνεχίστε να συμπληρώνετε με ένα φλιτζάνι ζωμού κάθε φορά. Η συνολική διαδικασία απαιτεί 20΄ μέχρι το ρύζι να χυλώσει καλά,
6. Βγάλτε το χυλωμένο ρύζι και ρίξτε το σε ένα μπολ.
7. Προσθέστε την τριμμένη γραβιέρα, ανακατέψτε και αφήστε το να κρυώσει καλά.
8. Μόλις κρυώσει προσθέστε ένα αυγό και ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σαν ζύμη. Κολλώδες και σταθερό.
9. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και έπειτα προσθέστε τον κιμά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Δυναμώστε λίγο την ένταση και σβήστε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για ακόμη 20’ . όταν ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέστε το βασιλικό και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα. Αφήστε τον κιμά στην άκρη να κρυώσει.

10. Με το χέρι σας πάρτε μία χούφτα από την ζύμη ρυζιού και απλώστε την στην παλάμη σας ώστε να πάρει πάχος 0,5εκ.
11. Στο κέντρο βάλτε 1 κ.σ. μανιτάρια και προσεκτικά κλείστε την ζύμη με την παλάμη σας. Προσθέστε ρύζι ώστε να κλείσετε τυχόν κενά, και μορφοποιήστε σε σφαιρικό σχήμα.
12. Βάλτε σε μία κατσαρόλα αρκετό ηλιέλαιο (1lt.) και βάλτε το στην φωτιά να ζεσταθεί καλά. Αν έχετε φριτέζα, ρυθμίστε την στην ανώτερη θερμοκρασία.
13. Βάλτε σε ένα πιάτο την φρυγανιά. Σε ένα άλλο πιάτο χτυπήστε το αβγό με ένα σύρμα, ή ένα πιρούνι.
14. Προσεκτικά, περάστε το κάθε arrancino από το αβγό, ύστερα από την φρυγανιά και τηγανίστε το για 2-3΄ έως η κρούστα του να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
15. Μετά το τηγάνισμα, αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι και σερβίρετε!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων: παραδοσιακή αξία! Ακολούθησε κατά γράμμα τη συνταγή μας για να φτιάξεις τον πιο νόστιμο χαλβά που έχεις δοκιμάσει ...