Home / THINKDROPS / ART & DESIGN / Μετεωρολογικά όργανα από διαβρωμένα υλικά – kneip.no

Μετεωρολογικά όργανα από διαβρωμένα υλικά – kneip.no

Το Kneip είναι ένα art & design studio στο Όσλο που ιδρύθηκε από τους Jørgen Platou Willumsen (γεν. 1986) και Stian Korntved Ruud (γεν. 1989). Οι δυο τους μοιράζονται διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις και κατασκευαστικές τεχνικές, ώστε τα δημιουργήματά τους να διακρίνονται από ποικιλομορφία, στην οποία συμβάλλει και το γεγονός ότι όλα είναι πλήρως χειροποίητα από τους ίδιους. Εμπνέονται από τη φύση και δίνουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των αντικειμένων, επιδιώκοντας μέσα από το καθένα να αφηγηθούν μια ιστορία.

“Πιστεύουμε ότι βιώνουμε μια εποχή αλλαγών. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο ενήμεροι για τη βιωσιμότητα και έχουν διαφορετική σχέση με τα υλικά, τα αντικείμενα και την ποιότητα”.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, κάνουμε συλλογή ξυλείας από τα δάση, μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα. Αρχικά, κόβουμε τα ξύλα και, στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τα υλικά σε ξηρό μέρος για περίπου ένα/ενάμιση χρόνο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε το σεβασμό προς το ξύλο ως πρώτη ύλη και μαθαίνουμε για τα διαφορετικά είδη του, αλλά και τις ιδιότητές του.”

20150303-IMG_6470

20150303-IMG_6469

“Δε συλλέγουμε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, όμως διατηρώντας στενή σχέση μαζί τους, όπως με το ξύλο, προσφέρουμε στο χρήστη μια μοναδική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια εκδρομών στη Νορβηγία και στο εξωτερικό, συγκεντρώνουμε πολύ χρήσιμα αντικείμενα που καθημερινά αποβάλλονται, όπως τα σκουπίδια, τα οποία και στοιβάζουμε στο studio.”

20150319-IMG_6842

20150319-IMG_6820

Weathered

download

“Ξεκινήσαμε να εξερευνούμε τον καιρό και τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό που προέκυψε ήταν μια σειρά από γλυπτά που απεικονίζουν τις δυνάμεις της φύσης. Η σειρά αποτελείται από πέντε αντικείμενα και το καθένα από αυτά απεικονίζει με διαφορετικό τρόπο στοιχεία, όπως η διάβρωση, η υγρασία, ο άνεμος και η κίνηση. Οι επιφάνειες παραπέμπουν στη διεργασία κατά την οποία, με την πάροδο του χρόνου, η φύση λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και ασκεί έλεγχο στα υλικά, επαναφέροντάς τα στην αρχική κατάσταση, στο μηδέν.

– Swell –

download (1)

Το γλυπτό αυτό οποτικοποιεί τις κινήσεις των μηχανικών κυμάτων που διαδίδονται κατά μήκος της επιφάνειας ανάμεσα στο νερό και τον αέρα και, συχνά, αναφέρονται ως επιφανειακοί κυματισμοί βαρύτητας.

20150318-IMG_6701

(Δρυς, χαλκός, οξιά)

– Seismoscope –

download (2)

20150318-IMG_6724

Το συγκεκριμένο όργανο απεικονίζει κινήσεις παραγόμενες από σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων και άλλες σεισμικές πηγές. Ένα ορείχαλκο μενταγιόν υποδεικνύει την ένταση των μετρήσεων, “σημειώνοντας” επάνω σε έναν πίνακα χαλκού.

20150318-IMG_6744

(Δρυς, ορείχαλκος, χάλυβας)

– Hygrometer –

download (3)

Πρόκειται για ένα όργανο μέτρησης της υγρασίας της ατμόσφαιρας. Οι τρίχες αλόγου που είναι τοποθετημένες ανάμεσα σε ανθρακονήματα συστέλλονται ή διαστέλλονται ανάλογα με την υγρασία και αυτή τους η συμπεριφορά αποτελεί την ένδειξη της μέτρησης.

20150318-IMG_6644

(Δρυς, ορείχαλκος, ανθρακόνημα, τρίχες αλόγου)

– Breeze –

download (4)

Είναι μια σειρά οργάνων που δείχνουν την κατεύθυνση του ανέμου.

20150318-IMG_6780

20150318-IMG_6775

(Δρυς, σημύδα, χαλκός, χάλυβας, ορείχαλκος)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Τα εντυπωσιακά ψηφιακά πορτρέτα του Espen Kluge

Ο Espen Kluge (Έσπεν Κλούγκε) είναι ένας Νορβηγός καλλιτέχνης. Για την ακρίβεια είναι συνθέτης, visual artist και creative coder. Τι ...