Home / THINKDROPS / CINEMA / The Martian: Η Διάσωση || Κριτική ταινίας

The Martian: Η Διάσωση || Κριτική ταινίας

Help is only 140 million miles away.

Spoiler free zone: Την είδες και έχεις άποψη. Δεν την είδες και ψάχνεις για μια άποψη. Όπως και να ‘χει, εδώ θα βρεις ό,τι ζητάς.

Το The Martian, στα Ελληνικά «Η Διάσωση» (γιατί;), είναι μεταφορά του βιβλίου του Andy Weir και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η διασταύρωση μεταξύ του Cast Away και του Apollo 13. Πρόκειται για ακόμα μια ταινία για τα ανθρώπινα όρια, το απέραντο και τρομακτικότατο διάστημα, την πάλη για επιβίωση μέσα στη φύση μόνο που η φύση έχει αντικατασταθεί από την φρικαλέα ερημιά του πλανήτη Άρη.

Μετά το Gravity και το Interstellar, έρχεται το Martian με τον Mark Watney (Matt Damon) να μας μεταφέρει σε ένα απόμερο και απροσπέλαστο περιβάλλον όπου ένας άντρας παλεύει για να επιβιώσει.

Κατά τη διάρκεια μιας άσχημης καταιγίδας, η ομάδα Ares III αποφασίζει να εκκενώσει την αποστολή και να γυρίσει στην Γη νωρίτερα. Μόνο που κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ο αστροναύτης και βοτανολόγος Mark, τραυματίζεται και θεωρείται νεκρός από την ομάδα του, η οποία προχωρά με την αναχώρηση χωρίς αυτόν. Μόνο που ο Mark είναι ζωντανός και βρίσκεται μόνος του και τραυματισμένος στις πιο αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσε να βρεθεί.

Το The Martian δέχεται κριτική από πολλούς, όπως συνηθίζεται με τέτοιες ταινίες. Εδώ παραθέτουμε τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία της ταινίας.

1. Science!

the martian η διάσωση

Θετικό: Από τις λίγες ταινίες που επιχειρεί να σου εξηγήσει όλα τα επιστημονικά αλαμπουρνέζικα που γίνονται και τα καταφέρνει περίφημα. Χρησιμοποιώντας απλά τους νόμους της φυσικής, ο Mark καταφέρνει να επιβιώσει σε έναν άλλο πλανήτη, όπου ακόμα και ο αέρας που αναπνέει δεν είναι δεδομένος. Είτε πρόκειται για καλλιέργεια φαγητού, είτε για μετακινήσεις στον πλανήτη και επικοινωνία με τη ΝΑΣΑ, η επιστήμη δεν απογοητεύει τον Mark ούτε μια φορά (και κάνει το μάθημα της φυσικής χιλιάδες φορές πιο κουλ).

Αρνητικό: Όπως με κάθε ταινία του είδους, δίπλα στην λέξη «επιστημονική», υπάρχει η λέξη «φαντασία» και αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να τα χαρίσουμε και απλά να δεχτούμε στο σύμπαν της ταινίας. Τρανταχτό παράδειγμα ότι το χώμα του Άρη περιέχει μια ουσία που είναι τοξική για τον άνθρωπο και έτσι ποτέ δεν θα μπορούσε να καλλιεργηθεί για κατανάλωση.

2. Matt Damon

Θετικό: Πάντα ξέραμε ότι ο Matt Damon είναι αστέρι. Με ταινίες όπως το Good Will Hunting (όπου κέρδισε το όσκαρ για το καλύτερο σενάριο), το Hereafter και το Elysium, ήταν εμφανές ότι είχε ταλέντο. Παρόλα αυτά, σε αυτήν την ταινία έχει την ευκαιρία να λάμψει, καθώς ως επί το πλείστον, είναι μόνο ο ίδιος που την πλαισιώνει. Και σίγουρα καταφέρνει να την στηρίξει, παίζοντας έναν αξιαγάπητο, ευρηματικό και έξυπνο αστροναύτη που είναι αποφασισμένος να μην πεθάνει στον Άρη.

Αρνητικό: Υπάρχει ένα εξαιρετικό καστ με ονόματα όπως Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels και Chiwetel Ejiofor, οι οποίοι όμως μένουν ως αρκετά μονοδιάστατοι χαρακτήρες, και χάνονται στην πλοκή. Πολύ απλά, δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται με αυτούς, καθώς η προσοχή μας είναι στραμμένη στον Άρη. Μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος οθόνης που τρώνε γίνεται εκνευριστικός, καθώς θέλεις να γυρίσει η ιστορία πίσω στον Mark.

Matt Damon διάσωση σινεμά

3. Σκηνοθεσία Ridley Scott

Θετικό: Δεν γίνεται να μην νιώσεις ασφάλεια ξέροντας ότι είσαι στα χέρια ενός έμπειρου τεχνίτη που ξέρει να δουλεύει την έννοια «διάστημα» στις ταινίες του, όπως έχει αποδείξει στο Alien, στο Blade Runner και στο Prometheus (και πολλές ακόμα φορές). Όχι μόνο κάνει την βαρετή κοκκινίλα του Άρη ενδιαφέρουσα, αλλά καταφέρνει να μας κάνει σχεδόν να ζηλεύουμε τον έναστρο ουρανό και τις πανέμορφες εικόνες που κερνάει στους αστροναύτες το σύμπαν.

Αρνητικό: Η εξαναγκασμένη σκηνή σασπενς με αποτέλεσμα η ταινία να κρατάει 20 λεπτά παραπάνω από ότι θα έπρεπε. 144 λεπτά είναι πάρα πολλά για να μην αγανακτήσει ελαφρώς το κοινό, ειδικά όταν όλα παίρνουν ελαφρώς τον δρόμο του κλισέ.

η διάσωση ποστερ

4. Η μουσική

Θετικό: ποιος θα διανοούνταν να βάλει Donna Summers ως soundtrack σε τέτοια ταινία;

Αρνητικό: ποιος θα διανοούνταν να βάλει Donna Summers ως soundtrack σε τέτοια ταινία;

5. Βιβλίο VS Ταινία

Στην μάχη για το τι είναι καλύτερο, δεν νομίζω πως θα υπάρξει ποτέ ξεκάθαρος νικητής (το βιβλίο), όμως είναι δύσκολο να μην τα συγκρίνεις ούτως ή άλλως.

Έτσι και εδώ, η μεταφορά που έγινε, έδειξε σεβασμό στο αρχικό υλικό (η Donna Summers ήταν από το βιβλίο), κόβοντας κάποια πράγματα που θα κούραζαν τον θεατή (ο Mark αντιμετώπισε πολλά περισσότερα προβλήματα καθόλη τη διάρκεια της διαμονής του στον Άρη) αλλά και μεγαλοποιώντας κάποια άλλα (η σκηνή Iron Man στο βιβλίο είναι απλά ένα αστείο του Mark).

6. CGI

Θετικό:

the martian η διάσωση

Αρνητικό: σχεδόν όλες οι σκηνές μέσα στο διαστημόπλοιο ήταν γελοίες, αφού έβλεπες ξεκάθαρα πού ήταν ο εξοπλισμός αιώρησης που φορούσαν. Δεν αναφέρω το σώμα του Damon καθώς για αυτό χρησιμοποιήθηκε ντουμπλάρισμα.

Συνολικά;

Είναι μια ταινία με σασπένς, με ενδιαφέρον, με επιστημονικές βάσεις (αν και τραβηγμένες), και πανέμορφα διαστημικά τοπία. Είναι τέλεια; Όχι. Αξίζει να την δεις; Χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι η απόλυτη ταινία επιβίωσης, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και καλογραμμένο σενάριο και με το ηχηρό μήνυμα ότι η ενότητα είναι το κλειδί για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Πέρα από την άξια για όσκαρ ερμηνεία του Matt Damon, το The Martian είναι από τις λίγες ταινίες που φέρνει κοντά όλη την ανθρωπότητα με κοινό σκοπό τους να φέρουν πίσω έναν άνθρωπο που έχει ξεμείνει εκατομμύρια μίλια μακριά σε έναν πλανήτη όπου όλα προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Αν αυτό δεν σε συγκινεί, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει!

Help is only 140 million miles away. Spoiler free zone: Την είδες και έχεις άποψη. Δεν την είδες και ψάχνεις για μια άποψη. Όπως και να ‘χει, εδώ θα βρεις ό,τι ζητάς. Το The Martian, στα Ελληνικά «Η Διάσωση» (γιατί;), είναι μεταφορά του βιβλίου του Andy Weir και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η διασταύρωση μεταξύ του Cast Away και του Apollo 13. Πρόκειται για ακόμα μια ταινία για τα ανθρώπινα όρια, το απέραντο και τρομακτικότατο διάστημα, την πάλη για επιβίωση μέσα στη φύση μόνο που η φύση έχει αντικατασταθεί από την φρικαλέα ερημιά του πλανήτη Άρη. Μετά το Gravity…

Review Overview

Βαθμολογία - 8.5

8.5

Αξίζει!

Summary : Το The Martian είναι από τις λίγες ταινίες που φέρνει κοντά όλη την ανθρωπότητα με κοινό σκοπό τους να φέρουν πίσω έναν άνθρωπο που έχει ξεμείνει εκατομμύρια μίλια μακριά σε έναν πλανήτη όπου όλα προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Αν αυτό δεν σε συγκινεί, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει!

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...