Home / THINKDROPS / ART & DESIGN / Ασυνήθιστα ρολόγια που εντυπωσιάζουν

Ασυνήθιστα ρολόγια που εντυπωσιάζουν

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας προς την καρδιά του χειμώνα. Η ώρα άλλαξε ή μάλλον εμείς αλλάξαμε την ώρα ή, τέλος πάντων, αντί για 04:00 με κάποιο τρόπο ξαναέγινε 03:00 και εφεξής η διάρκεια της ημέρας μικραίνει. Για μερικούς αυτό είναι άλλη μια αφορμή για γκρίνια και συνεχή κατήφεια, ενώ για τους υπόλοιπους αποτελεί την αρχή μια μεγάλης εποχής χουχουλιάσματος, κουβέρτας, καναπέ και ζεστών ροφημάτων.

Πρωταγωνιστές σε αυτές τις συνταρακτικές αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας αναδεικνύονται τα ρολόγια. Παρακάτω θα δούμε κάποιες πολύ ασυνήθιστες, αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους σχεδιαστικές προσεγγίσεις, σε δυο από τις οποίες απαιτείται η αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

Eclipse (Έκλειψη)

Η Rachel Suming σχεδίασε ένα ρολόι από τρεις λευκές χαραγμένες πλάκες αλουμινίου που περιστρέφονται ανεξάρτητα μεταξύ τους, δημιουργώντας διαφορετικά σχήματα και επικαλύψεις που, τελικά, αποκαλύπτουν την ώρα.

1

Το εξωτερικό σχήμα δίνει μια κατά προσέγγιση ένδειξη της ώρας, καθώς μεταμορφώνεται από κύκλο σε εξάγωνο σε μια περίοδο 6 ωρών. Κάθε 3 ώρες, οι χαραγμένες γραμμές συγκλίνουν στο σχηματισμό ενός αριθμού – τρία (3), έξι (6), εννιά (9) και δώδεκα (12). Για τη διακόσμηση των πλακών, χρησιμοποιήθηκε η μηχανική τεχνική χαρακτικής Guillochage που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα.

4

download

Όλοι επηρεαζόμαστε από την ταχύτητα της καθημερινότητας, την ανάγκη να είμαστε παραγωγικοί στην εργασία ή να φέρουμε εις πέρας ένα αυστηρό πρόγραμμα.

Η αρχική ιδέα για την Έκλειψη ήταν ένα ρολόι που δε θα δείχνει την ακριβή ώρα, αλλά θα παρακολουθεί το πέρασμα του χρόνου. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει να ανανεώσουμε την αντίληψη που έχουμε για το χρόνο.

Vague Clock

Ο Sejoon Kim από τη Νότια Κορέα σχεδίασε ένα ρολόι που αποκαλύπτει την ώρα όταν ο χρήστης ακουμπά την εύκαμπτη επιφάνειά του. Το ονόμασε vague clock (vague: ασαφές/ακαθόριστο) καθώς φέρει μια μαλακή επικάλυψη που κρύβει τη χρονική ένδειξη έως ότου πατηθεί προς τα μέσα. Για να εξασφαλισθεί η ακρίβεια την ένδειξης, το ρολόι ενημερώνεται μέσω GPS.

vagueclock_01

vagueclock_02

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσα πολλά πράγματα καθημερινά, ώστε συχνά αποσπάται η προσοχή μας και χάνεται η συγκέντρωσή μας. Η υπερπληροφόρηση μπορεί να προκαλέσει άγχος και πίεση και μέρος αυτής τη πίεσης είναι το ρολόι. Όταν βρίσκεται στον τοίχο κοιτάζει “προς τα κάτω” τους ανθρώπους δίνοντας μονομερείς πληροφορίες. Αν κάποιος περαστικός ασυναίσθητα στρέψει το βλέμμα του πάνω σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να νιώσει μια στιγμιαία πίεση. Έτσι, βλέποντας τον κόσμο “αόριστα” (σαν με κακή όραση), μπορεί να ανακουφίσει εκείνους που υποφέρουν από στρες.

vagueclock_03

vagueclock_04

vagueclock_05

Alternative Alarm Clock (Εναλλακτικό Ξυπνητήρι)

Ο Ki Hyun Kim σχεδίασε ένα ρολόι που έχει την ικανότητα να ξυπνάει τους ανθρώπους μέσω μια ηλεκτρικής συσκευής που θα επιλέξουν. Η ιδέα βασίζεται στη σύνδεση ενός ψηφιακού ρολογιού με μια μπαλαντέζα δύο υποδοχών, έτσι ώστε όταν ενεργοποιείται το ξυπνητήρι να θέτει σε λειτουργία την καφετιέρα, τη λάμπα, το ραδιόφωνο ή τον ανεμιστήρα, αντί για τον κλασικό ήχο αφύπνισης.

1

2

3

4

5

6

7

Η πρακτική υλοποίηση δεν είναι περίπλοκη εφόσον βασίζεται σε συνήθη ηλεκτρονικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε τακτικά. Ωστόσο, προσφέρει στους χρήστες την τόνωση διαφορετικών αισθήσεων, όπως η ακοή, η αφή, η όραση, η όσφρηση και οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών. Αυτό έχει ως συνέπεια, η αφύπνιση να γίνεται πιο ομαλά και αποτελεσματικά, καθώς το σώμα προσαρμόζεται σταδιακά στη μετάβαση από το βαθύ ύπνο στην κατάσταση που πλέον έχει ξυπνήσει πλήρως.

Υ.Γ. Το τελευταίο το θέλω μαζί με την καφετιέρα. Ευχαριστώ.

 

via 1, 2, 3
Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Τα εντυπωσιακά ψηφιακά πορτρέτα του Espen Kluge

Ο Espen Kluge (Έσπεν Κλούγκε) είναι ένας Νορβηγός καλλιτέχνης. Για την ακρίβεια είναι συνθέτης, visual artist και creative coder. Τι ...