Home / THINKDROPS / ΘΕΑΤΡΟ / “Πατρίσια Χάισμιθ” στο 104

“Πατρίσια Χάισμιθ” στο 104

Πατρίσια ΧάισμιθΓια δεύτερη χρονιά στο 104, γιατί μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Πατρίσια Χάισμιθ: Συγγραφέας. Δημιουργός του κυρίου Ρίπλεϊ. Σκληρή, απόμακρη, αινιγματική,μοναχική, εξωτερικά απαθής, εκκεντρική. Αστεία, ευφυής, βίαιη. Εραστής γυναικών, ένας άνδρας παγιδευμένος στο σώμα μιας γυναίκας, αλλά και μισογύνης. Σχεδόν μισάνθρωπος.

Αν και γοητεύεται από μικρή από το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Ντοστογιέφσκι, στις δικές της ιστορίες, ο δολοφόνος -σχεδόν- πάντα γλυτώνει. Έγραψε πάνω από 130 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Τα περισσότερα από αυτά “θρίλερ”, ενός χαρακτηριστικού ύφους: σαρκαστικό χιούμορ με το μάτι βαθιά στην ψυχολογία των ηρώων που κάνει τον αναγνώστη να κατανοεί τον “κακό” και να ταυτίζεται μαζί του.

Πέθανε το 1995, αναγνωρισμένη στην Ευρώπη, παραγνωρισμένη στην Αμερική, με το παράπονο ότι δεν της έδωσαν τη θέση που θεωρούσε ότι της άνηκε στο πάνθεον της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Στο πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου, η Πατρίσια Χάισμιθ μας προσκαλεί να γίνουμε μαθητές της σε ένα σεμινάριο. Η διαφήμισή του στις εφημερίδες θα ήταν κάπως έτσι:
“Η διάσημη συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ σας προσκαλεί στο σεμινάριο ‘Εισαγωγή στο Σασπένς’. Από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της, η δις Χάισμιθ θα αναλύσει τι είναι το σασπένς και πώς δημιουργείται, τι ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα, πώς κατασκευάζονται επιτυχημένοι χαρακτήρες, που βρίσκεται η έμπνευση, πως οργανώνεται η πλοκή”.

Με αφορμή το σεμινάριο, οδηγούμαστε μέσα στον κόσμο της Χάισμιθ: έναν κόσμο σκοτεινό, όπου ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει δολοφόνος. Εκεί, τρεις μαθητές της αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δίνουν σάρκα και οστά στους φόβους και τις φαντασιώσεις της.

Η Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Χάισμιθ, δίνει μια ερμηνεία γεμάτη από το σαρκαστικό χιούμορ της συγγραφέως, ανοίγοντας παράλληλα παράθυρα στον γεμάτο συγκρούσεις εσωτερικό της κόσμο. Στους ρόλους των τριών μαθητών, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και ο Νίκος Μαυράκης. Ο Ιωσήφ Βαρδάκης, σκηνοθετεί αυτό το ψυχολογικό πορτρέτο, με ρυθμούς αστυνομικού θρίλερ, όπου φαντασία και πραγματικότητα εναλλάσσονται, ώσπου ενώνονται, δημιουργώντας για τους θεατές τον σκοτεινό κόσμο της Πατρίσιας Χάισμιθ.

Συντελεστές:
Κείμενο: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ρους
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Παπουλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καλλιανίδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα

Ερμηνεύουν οι:
Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαυράκης

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

INFO:

104 – Κεντρική Σκηνή

Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41 Τηλέφωνο: 2103455020

Κυριακή: 18:30

Από 01 Νοεμβρίου 2015

Εισιτήρια

Κανονικό: 12€
Μειωμένο: 8€
Ατέλειες σπουδαστών: 5€

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ, η ομάδα ΕΞΙΣ και η ομάδα ARTimeleia, ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Βεκιάρη και η Αννίτα Καπουσίζη ...