Home / THINKDROPS / EDITORIAL / Ένα αντίο στον Μηνά

Ένα αντίο στον Μηνά

Μηνάς ΧατζησάββαςΚάθε φορά που σιγοτραγουδάμε το “Αναστασία” είτε αυθόρμητα είτε για να κάνουμε πλάκα σε κάποιον δικό μας, δεν θυμόμαστε πως σε αυτή την ανατρεπτική για την εποχή της σειρά έπαιζε και ο Μηνάς Χατζησάββας. Προφανώς και δεν τον γνωρίζαμε μόνο από εκεί.

Το θέατρο ως η 1η του ερωμένη και η τηλεόραση στη συνέχεια με πρωταγωνιστικούς ρόλους και guest σε σειρές, τον έκαναν να μοιάζει με τον γείτονα μας που έχει αυτή την καλοκάγαθη φυσιογνωμία και μια ευγενική ομορφιά που σε αναγκάζει να τον συμπαθείς αυτομάτως. Ακόμα και όταν έπαιζε τον κακό, δυσκολευόμουνα να τον αντιπαθήσω. Ήταν ο Μηνάς…

Ακόμα και αν πλέον δεν τον βλέπαμε συχνά στα κοσμικά και στις οθόνες, δεν έπαυε να σβήνει αυτή η αυθόρμητη συμπάθεια γι’ αυτόν τον “μεγάλο” ηθοποιό. Δυστυχώς η ζωή πολλές φορές δε μετρά αγάπη και συμπάθειες και στα τέλη του Νοέμβρη τον πήρε από κοντά μας μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε. Ένα άδικο και οδυνηρό γεγονός που έκανε αίσθηση στον τύπο και στα site, όχι τόσο λόγω του χαμού , όσο των εν ζωή επιλογών του. Κανένας δεν είχε ασχοληθεί νωρίτερα με τη ζωή του, έως ότου ο επί 25 χρόνια σύντροφος του Κώστας Φαλελάκης αποφάσισε να κάνει μια πολιτική κηδεία, χωρίς ταφή και στεφάνια αλλά με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην μνήμη του νεκρού.

Πολλοί καλεσμένοι, διάσημοι και μη βρέθηκαν σε αυτό το αποχαιρετιστήριο party, όπως θέλησαν να το αποδώσουν, για να πουν το στερνό αντίο. Παρά τον πόνο και την θλίψη, ο λόγος του του συντρόφου του αποθανόντα ήταν πύρινος και αυστηρός, χωρίς προσωπικές εμπάθειες. Ωστόσο, ακόμα και τα τελευταία λόγια του πραγματικού χήρου, ενόχλησαν πολλούς στενόμυαλους. Άλλοι μίλησαν για “αξύριστες χήρες” και άλλοι ότι είπαν ο Κώστας Φαλελάκης άρπαξε την ευκαιρία να κατηχήσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.

Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει τον πόνο του ανθρώπου που έχασε τον άντρα του μετά από 25 χρόνια κοινής ζωής; Γιατί η χηρεία είναι προνόμιο μόνο της ετεροφυλοφιλίας και όχι των ομόφυλων ζευγαριών; Και γιατί να μην μπορεί ένας άντρας ή μια γυναίκα να κηδέψει τον άντρα του ή τη γυναίκα της αντιστοίχως, ακόμα και αν δεν έχουν μπει σε διαδικασία γάμου ή άλλου τρόπου νομικής επισημοποίησης της σχέσης τους; Όχι ότι μπορούν, εξάλλου, μιας και η νομοθεσία έχει μια μαύρη τρύπα σε αυτό το κομμάτι που ρουφά συναισθήματα και σχέσεις.

Εν τέλει, ποιος έχει το δικαίωμα να καθορίσει την ισχύ των κτητικών αντωνυμιών στην ζωή και στον θάνατο κάποιου, ώστε να ‘μαστε αναγκασμένοι να αποδεικνύουμε την αγάπη μας εμπράκτως προς τον αποθανόντα, ενώπιον αστυνομικού και ειρηνοδίκη; Με την ίδια λογική θα πρέπει να κρίνεται η πραγματική αγάπη των παιδιών προς τους γονείς και αντιστρόφως, με τεστ και βυθομετρήσεις πριν την απόκτηση της σορού.

Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν, και ας πάψουμε να κληρώνουμε πτώματα σε δημοπρασίες, να θυμόμαστε τον πόνο που εμείς βιώσαμε, πριν κρίνουμε προς κάθε ευάλωτη κατεύθυνση, και ας μην εμπορευματοποιούμε ένα θάνατο επειδή τα κότσια ενός πραγματικού άντρα με gay άποψη ξεπουλάνε σαν ζεστό καρβέλι.

Αν δε, δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες και τον σύντροφο του Μηνά να καλείται απ’ όλες τις εκπομπές της ελληνικής TV για να μιλήσει για τα “επαγγελματικά” του σχέδια και τα “όνειρά” του, θα είναι σαν να τον έχουμε θάψει διπλά!

Δε χρειάζεται ν’ αφήσουμε όμως κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα του προσωπικού αποχαιρετισμού – τόσο στον Μηνά Χατζησάββα όσο και σε όποιον άλλον άνθρωπο νιώθουμε δικό μας. Ο νόμος και τα στερεότυπα ποτέ δε σταμάτησαν τη σκέψη. Γι’ αυτό και τα δικά μου τελευταία λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο δε θα ‘ναι άλλα, πέρα απ’ τα λόγια που ο άντρας του είπε ήδη…

Χρειάστηκαν απίστευτες διαδικασίες, και πήγαμε στην αστυνομία με βεβαιώσεις και με τη γιατρό του για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Προσδοκούσε αυτό το γ@μημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και, αντί για συλλυπητήρια, θα έλεγα σε όλη αυτή την ομάδα που ξέρω τι έχει κατατεθεί, ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι –το λέω και στην κοινωνία– που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Μηνάς αυτό, δεν ντράπηκε ποτέ γι΄αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους! Αυτό μόνο θέλει η απώλεια… αγάπη!

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Keep calm and never give up

Πριν απο 6,5 μήνες, όταν ακόμα έμπαινε το 2015 ήμουν τόσο σίγουρος πως όλα θα πάνε τόσο καλά που σχεδόν ...