Home / THINKDROPS / CINEMA / Είδαμε το Star Wars: The Force Awakens! (SPOILERS AHEAD)

Είδαμε το Star Wars: The Force Awakens! (SPOILERS AHEAD)

Είχα την τύχη να βρεθώ στην πρεμιέρα και εδώ σας λέω τι να περιμένετε.

*Προσοχή: αυτό το άρθρο περιέχει spoilers σχετικά με την πλοκή, τους χαρακτήρες και διάφορα άλλα της ταινίας Star Wars: The Force Awakens. Αν δεν θέλεις να διαβάσεις spoilers, μπορείς να επισκεφτείς το άρθρο μας που είναι spoiler free.

H πλοκή

Ανοίγοντας, η οθόνη έχει τα γνωστά αστέρια και τα ακόμα πιο γνωστά πλαγιαστά γράμματα, με τα αγαπημένα λόγια “In a galaxy far, far away…”! Δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις σαν πιτσιρίκι στην πρώτη του πτήση. Η πλοκή είναι η εξής: Ο Luke Skywalker έχει εξαφανιστεί. Κατά την απουσία του, τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας έχουν ανασυγκροτηθεί και έχουν δημιουργήσει το First Order (κάτι σαν το 3ο Ράιχ). Το First Order ανεβαίνει ολοένα σε δύναμη και σε αριθμούς, ενώ η αποστολή για ένα μυστικό όπλο που θα εξολοθρεύει πλανήτες (γνωστή τακτική της Σκοτεινής Πλευράς) βρίσκεται σε εξέλιξη!

Πρώτος μας πρωταγωνιστής; Ο FN2187, (αργότερα γνωστός ως Finn) Stormtrooper και έτοιμος για την πρώτη του αποστολή, μέχρι που… ο καλύτερος του φίλος(;) σκοτώνεται στη μάχη και τον βάφει α λα Βασιλιάς των Λιονταριών στο κράνος του με αίμα. Με τα πολλά, λιποτακτεί από τους Stormtroopers και αποφασίζει να έρθει στην… Φωτεινή Πλευρά!

Στη συνέχεια γνωρίζουμε την Rey, γηγενής του Jakku και scavenger στο επάγγελμα. Με μια σειρά από συμπτώσεις (και την παρέμβαση του Resistance και του στρογγυλού διάδοχου του R2D2, ΒΒ8), συναντιούνται στον Jakku και αποφασίζουν να βοηθήσουν την Resistance κόντρα στις σκοτεινές δυνάμεις του First Order.

Τα καλά

Η πλοκή αργεί λίγο να ζεσταθεί, κυρίως επειδή φοβάσαι ότι θα τα κάνουν μαντάρα. Άλλωστε ο J.J Abraams έχει κάκιστη φήμη μετά από φιάσκο τύπου Lost. Παρόλα αυτά, με το που παίρνουν μπρος τα πράγματα, καταλαβαίνεις ότι είσαι στα ασφαλή χέρια της Disney. Δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, θα δεις μια καλή ταινία Star Wars. 

Μετά την εισαγωγή των νέων χαρακτήρων, σειρά έχουν οι εμφανίσεις των παλιών και αγαπημένων. Ένας ένας, έρχονται στην οθόνη: ο Chewie, o Han Solo, η Leia, ακόμα και ο Admiral Ackbar κάνει την εμφάνιση του! Και μετά την εισαγωγή τους, αυτοί είναι που παίρνουν τα ηνία και καταστρώνουν τα σχέδια καταστροφής του First Order!

Ο κακός της ταινίας, που αποκαλύπτεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους μαχητές της Αντίστασης, δεν είναι άλλος από τον Kylo Ren (o Adam Driver του Girls), ένας πιτσιρικάς, τρομερά χαρισματικός με το Force αλλά… κακός. Περίπλοκος κακός, με εσωτερική πάλη, που απαντάει σε έναν ακόμα πιο κακό και υψηλότερο σε ιεραρχία από εκείνον. Σου θυμίζει κάτι;

Ναι, γενικά η Disney φαίνεται να το έπαιξε εκ του ασφαλούς και βασίστηκε στην πεπατημένη: τεράστια όπλα/πλανήτες που καταστρέφουν ολόκληρους κόσμους, εκτεταμένα οικογενειακά δέντρα, Αχίλλειοι τένοντες και μυστικά σχέδια, περίπλοκα συναισθήματα που επηρεάζουν το πού θα γύρει η πλάστιγγα της Δύναμης…

Το Force Awakens, πήρε κάτι από όλα τα προηγούμενα επεισόδια και το έφερε στο 2015, ώστε να απευθύνεται στους παλιούς φανς, αλλά να βάζει στο παιχνίδι και τους νεότερους. Έμαθε από τα λάθη του 1,2,3 και έφτιαξε έναν καλύτερο κακό, με τρισδιάστατο χαρακτήρα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς όμως να μας κουράζει με το “μυστήριο του ποιος να είναι άραγε”.

‘Εφτιαξαν ένα όπλο τύπου Death Star, αλλά πιο καλά τεθωρακισμένο και όχι τόσο εύκολα προσβάσισμο στον αντίπαλο.

Έφτιαξαν μια μακριά λωρίδα για γέφυρα όπου τραγικές αποκαλύψεις (και θάνατοι, κλαψ) θα λάβουν μέρος… χωρίς όμως να γίνονται μελοδραματικοί και να μακροσκελίζουν.

Έκαναν ότι θα ήθελε να είχε κάνει ο Lucas με τα επεισόδια 1, 2 και 3. Ακούγεται βαριά κουβέντα, αλλά όταν βλέπεις το αποτέλεσμα, νιώθεις δικαίωση για την πίστη σου στο franchise παρά το τεράστιο fuckup του 1,2,3.

Τα κακά

Για να μην είμαστε και απόλυτοι, είχε και κάποια μέτρια πραγματάκια.

Ο δεύτερος κακός της υπόθεσης (όχι ο Kylo Ren, αλλά ο General Hux) είναι πολύ χτυπητή αναφορά στους Nazi και ακόμα και ο χαιρετισμός των troopers παραπέμπει σε ναζιστικό καθεστώς. Ναι, Disney, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι καλοί, μη τους κάνεις όμως κλισέ σε μια θάλασσα από κλισέ.

Επιπλέον, παρότι είναι απολαυστικές, οι αναφορές σε προηγούμενα επεισόδια και οι “ΑΧΑ!” στιγμές όταν συναντάμε κάτι σχετικό με τις προηγούμενες ταινίες, είναι πάρα πολλές και αναρωτιέται κανείς κατά πόσο ήταν απαραίτητες, και κατά πόσο είναι fan service. Όχι ότι μας χαλάνε, βέβαια, αλλά νιώθεις λίγο σα να σου το επιβάλλουν “στα μούτρα”.

Ήταν σχεδόν σαν να μην ήθελαν να ρισκάρουν καθόλου, και μερικές φορές ένιωθες ότι έβλεπες… κάτι από τα ίδια. Σε γενικές γραμμές όμως, δεν ήταν τόσο έντονο αυτό (πήρε πολλές κακές κριτικές για έλλειψη αυθεντικότητας και δημιουργικότητας με την πλοκή, είναι λίγο υπερβολικοί οι κριτικοί κατά τη γνώμη μου).

ΤΕΡΑΣΤΙΟ SPOILER ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ! (πήδα στην παρακάτω παράγραφο αν δεν θέλεις να σποιλεριαστείς εντελώς)

Spoiler Alert λέμε

Spoiler Alert λέμε

Ο θάνατος του Han Solo, πέρα του ότι ήταν τεράστιο πλήγμα για όλους μας (ακόμα πονάω μέσα μου), ήταν και λίγο αχρείαστος. Υπήρχε ένα build up του χαρακτήρα του ως ο γαμάτος τύπος που αγαπάμε, και γινόταν ολοένα και πιο προφανές ότι θα τον χαιρετούσαμε πρόωρα. ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ. ΓΙΑΤΙ, J.J. ABRAAMS; Τι σε πείραξε ο Χαν, α;

Και γενικότερα

Το The Force Awakens, είναι ένα άξιο επεισόδιο 7 και παίρνει τα σκήπτρα του franchise Star Wars επάξια! Παραμένει όμως και το πρώτο επεισόδιο σε μια τριλογία (με το δεύτερο να βγαίνει κάπου μέσα στο 2017), και αναφέρεται σε μια γενιά καινούριων φαν που δεν έχουν την ίδια πόρωση με εσένα ή με τον μπαμπά σου.

Ένα Star Wars που βγαίνει το 2015, έχει σαφώς πολύ καλύτερα γραφικά και ειδικά εφέ από οποιοδήποτε προηγούμενο. Σε αυτόν τον τομέα δεν συγκρίνεται εύκολα ούτε καν με άλλες ταινίες, όχι μόνο με τα προηγούμενα επεισόδια. Αξιόλογο 3D που αξίζει κυρίως για τις διαστημικές σκηνές δράσης και τις μάχες, με το Millenium Falcon να κάνει σβούρες μέσα και έξω από την οθόνη καθώς το κυνηγάνε μαχητικά σκάφη του First Order!

Δεν απογοητεύει, δεν κουράζει και επαναφέρει λίγη από την αύρα των επεισοδίων 4, 5, 6! Για τους φανς; Ασυζητητί! Για τους μη φανς; Οι πιο απολαυστικές, λεπτομερείς και καθηλωτικές σκηνές δράσης στο διάστημα από το… 1983!

Μη το χάσετε!

https://www.youtube.com/watch?v=_D0ZQPqeJkk&<code>autoplay=1</code>

(για την πρίζα)

Είχα την τύχη να βρεθώ στην πρεμιέρα και εδώ σας λέω τι να περιμένετε. *Προσοχή: αυτό το άρθρο περιέχει spoilers σχετικά με την πλοκή, τους χαρακτήρες και διάφορα άλλα της ταινίας Star Wars: The Force Awakens. Αν δεν θέλεις να διαβάσεις spoilers, μπορείς να επισκεφτείς το άρθρο μας που είναι spoiler free. H πλοκή Ανοίγοντας, η οθόνη έχει τα γνωστά αστέρια και τα ακόμα πιο γνωστά πλαγιαστά γράμματα, με τα αγαπημένα λόγια "In a galaxy far, far away..."! Δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις σαν πιτσιρίκι στην πρώτη του πτήση. Η πλοκή είναι η εξής: Ο Luke Skywalker έχει εξαφανιστεί. Κατά&hellip;

Review Overview

Βαθμολογία

Summary : Δεν απογοητεύει, δεν κουράζει και επαναφέρει λίγη από την αύρα των επεισοδίων 4, 5, 6!

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...