Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ... / Αποκωδικοποιώντας την “Τέχνη του Πολέμου” με τα διαγράμματα της Τζέσικα Χάγκι

Αποκωδικοποιώντας την “Τέχνη του Πολέμου” με τα διαγράμματα της Τζέσικα Χάγκι

Η Τέχνη του Πολέμου Αποκωδικοποιημένη

Στον Κινέζο στρατηγό Σουν Τζου, ο οποίος έζησε πριν από 2.500 χρόνια περίπου, αποδίδεται Η Τέχνη του Πολέμου, ένα από τα αρχαιότερα βιβλία στρατιωτικής στρατηγικής στον κόσμο.

Αν πιστεύεις πως ένα τέτοιο έργο θα φάνταζε σήμερα ανούσιο ή και άχρηστο, επίτρεψέ μου να σου πω ότι σφάλλεις! Το βιβλίο μεταφράστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή γλώσσα το 1782 και λέγεται πως επηρέασε ηγέτες όπως ο Ναπολέων, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντάγκλας Μακάρθουρ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, για πόσο σημαντικό έργο μιλάμε. Εδώ και αιώνες, η Τέχνη του Πολέμου έχει χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στρατηγικής για επιχειρήσεις, για πολιτικούς, για θέματα οικονομικά, διοικητικά και σε πολλούς άλλους τομείς. Κι αυτό, γιατί η Τέχνη του Πολέμου δεν έχει να κάνει μόνο με πολέμους – έχει να κάνει με την αντιμετώπιση προβλημάτων, που μπορεί να συναντήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θέσης.

Αλλά ας έρθουμε στο βιβλίο από τις εκδόσεις KEY BOOKS, που έφτασε στα χέρια μας πριν από λίγες ημέρες.

Η Τζέσικα Χάγκι είναι εικαστικός και συγγραφέας. Σκίτσα και άρθρα της δημοσιεύονται τακτικά στους New York Times και σε άλλα σημαντικά έντυπα. Όπως εξηγεί η ίδια,

…όταν πρωτοδιάβασα την Τέχνη του Πολέμου, είδα ότι οι σύντομες προτάσεις του ήταν σαν λεζάντες για εικόνες που έλειπαν από τη σελίδα. Ένιωσα υποχρεωμένη να ξαναφανταστώ το βιβλίο με γραφήματα και διαγράμματα, δημιουργώντας μια μοντέρνα, οπτική αποκωδικοποίηση του βιβλίου…

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο για πρώτη φορά, διαπιστώνεις πως οι (250) σελίδες του είναι γεμάτες με κύκλους, βέλη, γράμματα, διακεκομμένες γραμμές, χρώματα. Ας μη σε κάνουν να πιστεύεις, ωστόσο, πως η ανάγνωσή του είναι τόσο απλή όσο αυτή ενός κόμικ. Κάθε άλλο.

i-texni-tou-polemou-apokodikopoiimeni_2

Η “Τέχνη του Πολέμου Αποκωδικοποιημένη” χρειάζεται –απαιτεί, να το πω πιο εύστοχα– την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου. Ίσως να βλέπεις σχέδια και σκίτσα και να πιστεύεις ότι με μια “χαλαρή” ανάγνωση θα πιάσεις το νόημα, δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Εδώ μιλάμε για οδηγό στρατηγικής, κι αν θέλεις να έχει επιτυχία το όποιο εγχείρημά σου, καλά θα κάνεις να λάβεις υπόψη σου και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τα εμπνευσμένα διαγράμματα της Χάγκι χαρίζουν μια φρέσκια οπτική σε ένα κλασικό αριστούργημα, φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε γνωριμία και επαφή με έναν σπουδαίο στοχαστή του μακρινού παρελθόντος. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να διαβάσεις ξανά το απόσπασμα του Σουν Τζου και να προσπαθήσεις να το συνδέσεις με το διάγραμμα. Όταν βρεις τη σύνδεση, πάντως, μπορεί να μην καταφέρεις να συγκρατήσεις ένα μειδίαμα.

Αν δεν έχεις διαβάσει την “Τέχνη του Πολέμου”, αυτό εδώ το βιβλίο είναι γεμάτο από σοφία, που μπορείς να συμβουλευθείς σε πολλές στιγμές της επαγγελματικής –και όχι μόνο– ζωής σου:

Στον πόλεμο, ο πρωταρχικός σου στόχος πρέπει να είναι η νίκη, όχι οι μεγάλες εκστρατείες”.

Ο στρατηγός που δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του θα στείλει τους άντρες του να επιτεθούν σαν ένας όχλος μυρμηγκιών, και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει το ένα τρίτο των αντρών του χωρίς να κατακτήσει την πόλη”.

Δεν πρέπει ένας στρατηγός να βάζει τους στρατιώτες του να πολεμήσουν για να ικανοποιήσει την οργή του, ούτε για να δώσει διέξοδο στη μνησικακία του. Αν έχεις πλεονέκτημα, κινήσου μπροστά· αν όχι, μείνε εκεί που είσαι”.

Αν το προτείνω; Δίχως την παραμικρή επιφύλαξη. Καλή ανάγνωση!

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Η σιωπή της λευκής πόλης»

Διαβάσαμε τη «Σιωπή της λευκής πόλης» της Eva Garcia Saenz de Urturi

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ με φόντο την Ισπανική πόλη Βιτόρια Το βιβλίο «Η σιωπή της λευκής πόλης» από την Ισπανίδα ...