Home / THINKDROPS / CINEMA / Κριτική: Suffragette

Κριτική: Suffragette

Την είδαμε, αλλά την πλάκα μας δεν την πάθαμε.

Suffragette
Η ιστορία της ταινίας

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα – τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τις ζωές τους. Η Μοντ είναι μία από αυτές. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια μοιάζει με θρίλερ, αλλά είναι ταυτόχρονα συγκινητικός και θα εμπνεύσει πολλές γενιές γυναικών στην πορεία του.

Η άποψή μου

1) Κανονικά η ταινία δεν έπρεπε να λέγεται Σουφραζέτες, αλλά Σουφραζέτα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας βασίζεται στη Μοντ, μια 24χρονη κοπέλα η οποία από δούλα και κυρά τα παίρνει α λα κράνα και γίνεται και αυτή μια σουφραζέτα. Εντάσσεται στο κίνημα, παλεύει γι’ αυτό, χάνει κάποια πράγματα εξαιτίας του, αλλά δεν παραδίδει τον αγώνα (tiny spoiler). Με τα πολλά και με τα λίγα, το κίνημα γίνεται γνωστό, αρχίζει να αποκτά δύναμη και εχθρούς, αλλά και πάλι η πρωταγωνίστρια συγκεντρώνει τα βλέμματα πάνω της. ΟΚ! Take a breath. Μιλάμε για ένα ιστορικό κίνημα του φεμινισμού κι εσύ μας δείχνεις κατά κόρον τη ζωή της μίας εξ’ αυτών με απαλό τρόπο. Γιατί κύριε σκηνοθέτα μου; Γιατί το κάνεις κατάλληλο για παιδιά άνω των 6 ετών και δε μας δείχνεις την ωμή πραγματικότητα και τις κακουχίες του αγώνα τους; Αυτή η ανάλαφρη προσέγγιση του αγώνα των γυναικών μέσα (ως επί το πλείστον) από την σκοπιά μίας εκ των επαναστατριών, με χάλασε αρκετά.

2) Παίζει η μοναδική και ανυπέρβλητη Helena Bonham Carter, η οποία κάνει μια μπροστάρισσα των Σουφραζετών με αγγλικά και πιάνο. Προφανώς αν κάποιος έβαζε 3,5 αστεράκια στην ταινία, τώρα θα βάλει 4 μόνο και μόνο για την παρουσία της. Αν και είχε τον Β’ Γυναικείο, μπορώ να πω ότι η δυναμική της σε κρατούσε μέχρι το τέλος.

3) Έβαλαν ως πρωταγωνίστρια τη Meryl Streep. NOT! Η αφίσα είναι παραπλανητική. Μην πάτε να δείτε την ταινία επειδή είστε λάτρεις της Meryl, θα φάτε άκυρο! Στη συγκεκριμένη ταινία, αν η Meryl πληρώθηκε, τότε είναι μια πραγματική business woman. Έπαιξε για περίπου 1 λεπτό και 43 δευτερόλεπτα, υποδυόμενη την Αρχισουφραζέτα η οποία σκάει μύτη σ’ ένα μπαλκονάκι και παρακινεί το κίνημα σε αγώνα. Εάν αυτό δεν ήταν φιλική συμμετοχή και της έδωσαν ένα σκασμό λεφτά για 4 ατάκες, εγώ θα παραιτηθώ και θα γυρίζω τσόντες (όχι ότι θέλω και πολύ).

SPOILER ALERT

SPOILER ALERT

Ακόμα και τη στιγμή που και καλά τη φυγαδεύουν, δεν παίζει καν η ίδια αλλά μια κομπάρσα για να φανεί ότι κόροιδεψαν τους χωροφύλακες με τα περίεργα καπέλα. ΤΖΑΜΠΑ ΛΕΦΤΑ!

4) Λάθος πρωταγωνιστικός ρόλος. Ενώ τη δόξα στο κίνημα την έδωσε μία γυναίκα που αυτοθυσιάστηκε για χάρη της ισότητας, όλη η ταινία την έχει γραμμένη –πέρα από το τέλος– και μας δείχνει την άλλη την επαναστάτρια που μπροστά της ήταν απλή fan με αυτοκόλλητα Panini. Τώρα, για τους λοιπούς χαρακτήρες, θα μισήσετε τον άντρα της πρωταγωνίστριας και αν είστε μάνα θα κλάψετε σ’ ένα σημείο.

Σε γενικές γραμμές, είναι από τις ταινίες που τις βλέπεις και στο σπίτι με φίλους λέγοντας “Α, ωραία ταινία, αλλά όχι από τις αγαπημένες μου.” Ενώ είχε δυνατότητες δεν με συνεπήρε.

INFO

Σκηνοθεσία: Sarah Gavron
Σενάριο: Abi Morgan
Πρωταγωνιστούν: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Meryl Streep, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw
Παραγωγή: 2015
Διάρκεια: 106′

 

Την είδαμε, αλλά την πλάκα μας δεν την πάθαμε. Η ιστορία της ταινίας Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα – τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τις ζωές τους. Η Μοντ είναι μία από αυτές. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια μοιάζει με θρίλερ, αλλά είναι ταυτόχρονα συγκινητικός και θα εμπνεύσει πολλές γενιές γυναικών στην πορεία του.…

Review Overview

Βαθμολογία

Summary : Not good, not bad.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...