Home / THINKDROPS / CINEMA / Όσκαρ 2016: Ό,τι λάμπει… ίσως και να είναι χρυσός!

Όσκαρ 2016: Ό,τι λάμπει… ίσως και να είναι χρυσός!

Κυριακή… λαμπρή γιορτή! Μόλις 3 ημέρες μας χωρίζουν από τη βραδιά των Όσκαρ και, σαν άλλος guest star, ο Θανάσης Λυσανδρόπουλος καταθέτει στο Thinkdrops τις δικές του προβλέψεις.

Όσκαρ 2016: Ό,τι λάμπει… ίσως και να είναι χρυσός

Περίπου 20 μέρες πριν από την τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, η Ακαδημία αποφάσισε να απαλλάξει τον θεατή από 24 ατελείωτους μονολόγους  ευχαριστιών. Πώς θα γίνει αυτό; Ζητήθηκε από όλους τους υποψηφίους να καταθέσουν μία λίστα με τα άτομα που θέλουν να ευχαριστήσουν σε περίπτωση που τους δούμε να σηκώνουν το χρυσό αγαλματίδιο. Η λίστα αυτή θα προβληθεί στο κάτω μέρος της οθόνης κατά τη διάρκεια των 45” που θα έχουν οι νικητές στη διάθεσή τους.

Κι εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον για εμάς και τα δύσκολα για τους νικητές. Τι στο καλό θα πρέπει να βρουν να πουν, αφού δεν θα μπορούν να ευχαριστήσουν κάποιον; Και καλά αν είναι κάποιος ηθοποιός… πάει κι έρχεται. Για παράδειγμα, αν κερδίσει η Kate Winslet θα πει ένα “Τι υπέροχη χρονιά για τις γυναίκες στον κινηματογράφο” και θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι όντως το εννοεί. Τι γίνεται όμως με αυτόν που θα κερδίσει Όσκαρ ενδυματολογίας ή μοντάζ; Θα πρέπει να σκεφτούν και αυτοί, αν όχι κάτι έξυπνο, τότε τουλάχιστον κάτι αξιοπρεπές.

Ποιοι θα είναι όμως εκείνοι που θα σκεφτούν κάτι πρωτότυπο και ποιοι θα ξεχαστούν και θα ξεστομίσουν το πρώτο
“I want to thank…”
“No, you don’t!”

Εμείς είδαμε όλες τις ταινίες που διαθέτουν έστω και μία υποψηφιότητα στα μεγάλα βραβεία, συν πολλές ακόμα που συναντούμε στις υπόλοιπες από τις 24 κατηγορίες και ιδού οι προβλέψεις μας:

[Ευτυχώς που το Fifty Shades of Grey είναι υποψήφιο στην κατηγορία του τραγουδιού και έτσι δε χρειάστηκε να εμπλακούμε περισσότερο από το να βρούμε το (πολύ μέτριο) τραγούδι της ταινίας, στο YouTube. Και αν με ρωτάτε αν θέλουμε να “πέσουμε  μέσα” στις προβλέψεις μας η απάντηση είναι… βεβαίως και όχι! Όσκαρ χωρίς εκπλήξεις… δε λέει.]

1) Καλύτερη ταινία: The Revenant

Revenant

Η αμερικάνικη ένωση παραγωγών ψήφισε ως καλύτερη ταινία το The Big Short. Λένε πως τα τελευταία 26 χρόνια έχει προβλέψει τον νικητή του μεγάλου βραβείου 19 φορές. Ας ελπίσουμε πως φέτος θα είναι η όγδοη φορά που δε θα συμβεί αυτό. Και αυτό, όχι γιατί το The Big Short δεν είναι μια ταινία που ειδικά εδώ στην Ελλάδα θα τη δείχνουμε σε 20 χρόνια στα παιδιά μας και θα λέμε “Οι Αμερικάνοι και οι τράπεζες φταίνε για όσα ζήσαμε και ζείτε και εσείς τώρα”, αλλά επειδή το The Revenant αποτελεί την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία. Γιατί υπάρχουν ταινίες που αξίζει να τις δεις στο σινεμά. Υπάρχουν και ταινίες που είναι ο ορισμός του σινεμά. Κάτι σαν το The Revenant δηλαδή.

Από ποιον μπορεί να χάσει: Απ’ το The Big Short

2) Σκηνοθεσία: Alejandro Gonzalez Inarritu – The Revenant

Θα το ξαναπάρει ο Μεξικάνος; Όταν βάζουν υποψηφίους τους Tom McCarthy (Spotlight) και Adam McKay (The Big Short) και αφήνουν απ’ έξω τους  Ridley Scott (The Martian) και Steven Spielberg (The Bridge of Spies), τότε πάει μόνο του το πράγμα.

Από ποιον μπορεί να χάσει: George Miller (Mad Max: Fury Road). Από το 2003 προσπαθεί να γυρίσει την ταινία αυτή. Ηθοποιοί και τοποθεσίες άλλαξαν, πόλεμοι ξέσπασαν και σταμάτησαν τα γυρίσματα. Όσο να πεις, ένα Όσκαρ το αξίζει γιατί το αποτέλεσμα αντάμειψε όλη αυτή την αναμονή.

3) Α’ ανδρικός ρόλος: Leonardo DiCaprio – The Revenant

Leonardo DiCaprio - The Revenant

Όλοι το γνωρίζουν, όλοι το περιμένουν. Ήδη έχει αρχίσει φέτος να μαζεύει τα βραβεία το ένα μετά το άλλο. Εκείνο που του λείπει είναι εκείνο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει.  Σίγουρα το αξίζει περισσότερο από ποτέ. Γιατί, καλός ήταν στο The Wolf of Wall Street αλλά δε γινόταν να μην το πάρει ο McConaughey για το Dallas Buyers Club. Καλός ήταν στο The Aviator αλλά δε γινόταν να μην το πάρει ο Jamie Foxx για το Ray. Καλός ήταν στο Django Unchained αλλά… δεν ήταν καν υποψήφιος για αυτή την ταινία. Ε, αυτή τη φορά δε γίνεται να μην το πάρει ο Leo!

Από ποιον μπορεί να χάσει: Δεν μπορεί, αλλά η αλήθεια είναι πως το αξίζουν και άλλοι συνυποψήφιοί του. Ίσως όχι τόσο οι Matt Damon (The Martian) και Bryan Cranston (Trumbo). Ο Fassbender πάντως μας έπεισε ως Steve Jobs και ο Eddie Redmayne μας συγκίνησε αφάνταστα στο The Danish Girl, όμως αν είναι να το δώσει η Ακαδημία και σε αυτόν και στον Inarritu δεύτερη φορά στη σειρά, τότε γιατί να μην παίξουν απλά την περσινή απονομή σε επανάληψη; “All White Oscars” ήταν και αυτά..

4) Α’ γυναικείος ρόλος: Cate Blanchett – Carol

Cate Blanchett - CarolΝαι, εννοείται ότι είναι πολύ πιθανότερο –ειδικά μετά τις Χρυσές Σφαίρες και άλλες απονομές τελευταία– να το πάρει η Brie Larson (Room), αλλά δε θα πάμε με τα προφανή. Η Cate καταφέρνει σε κάθε ταινία να διατηρεί το εκτόπισμά της χωρίς να αφαιρεί τίποτα απολύτως από την απόδοση του ρόλου της. Η Cate είναι ο ρόλος της. Έτσι και στο Carol. Μια ταινία που δε συζητείται τόσο όσο άλλες, απλά και μόνο επειδή προβλήθηκε νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Μια ταινία που θα έπρεπε να είναι υποψήφια και για καλύτερη ταινία. Μια ταινία που χωρίς την Blanchett δε θα ήταν ίδια.

Από ποιον μπορεί να χάσει: Μπορεί και μάλλον θα χάσει απ’ ό,τι φαίνεται από την Brie Larson, όπως είπαμε. Και δε θα μας πειράξει, γιατί ήταν καταπληκτική στο Room. Άκρως ρεαλιστική και συγκινητική.

Σίγουρα το Όσκαρ δεν μπορεί να πάει στη φιλότιμη Saoirse Ronan (Brooklyn) – τσέκαρα 3 φορές να δω αν έγραψα σωστά το όνομα. Δε θα πάει στην αγαπημένη της ακαδημίας Jennifer Lawrence (Joy) και σίγουρα αν ήταν να πάει στη Charlotte Rampling (45 years), τότε οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας θα έτρεξαν να αλλάξουν το όνομα στο φάκελο μετά τις δηλώσεις της για τις λευκές υποψηφιότητες, οι οποίες θεωρήθηκαν από κάποιους λίγο ρατσιστικές.

5) Β’ Ανδρικός ρόλος: Christian Bale – The Big Short

Για να πει κάποιος ότι μια ερμηνεία αξίζει ένα Όσκαρ, πρέπει πρωτίστως να σε πείσει ο ηθοποιός ότι είναι αυτός που υποδύεται. Ο Bale μας έπεισε και με το παραπάνω ως παράξενος και λίγο αντικοινωνικός “προφήτης” της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού και κτηματομεσιτικού συστήματος και κατά συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Αν υπήρχε πάντως και Όσκαρ μετάλλαξης από ρόλο σε ρόλο, τότε σίγουρα θα του άνηκε.

Από ποιον μπορεί να χάσει: Από τον Sylvester Stallone (Creed), όπως φαίνεται. Ξεκίνησε από outsider και εξελίχθηκε σε αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ίσως η ακαδημία να το χρωστά στον Rocky Balboa από το μακρινό 1977…

6) Β’ Γυναικείος ρόλος: Alicia Vikander – The Danish Girl

Alicia Vikander - The Danish Girl

Μέχρι να ξεκινήσω να γράφω αυτές τις γραμμές ήμουν πεπεισμένος ότι θα πάει στην Kate Winslet (Steve Jobs). Όμως δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι στις υποψηφιότητες υπάρχουν δύο Α’ γυναικείοι ρόλοι: Η Alicia Vikander και η Rooney Mara (Carol). Και οι δύο εξαιρετικές, και οι δύο πόνεσαν πολύ επί της οθόνης, όμως αν πρέπει να επιλέξουμε, τότε… Alicia.

Από ποιον μπορεί να χάσει: Από την Kate Winslet, βέβαια! Παρά το επαναλαμβανόμενο σεναριακό μοτίβο του Steve Jobs, οι δύο πρωταγωνιστές κατάφεραν να πάρουν την ταινία στην πλάτη τους. Πάντως, αν τα βραβεία  περνούσαν από το δικό μου χέρι, τότε θα το έδινα στην Jennifer Jason Leigh (The Hateful 8). Γιατί το αξίζει τρομερά. Γιατί η Daisy Domergue  σε έκανε να γελάς και ταυτόχρονα να διακατέχεσαι από μια ηδονιστική αναμονή για το θάνατό της. Γιατί έτσι!

7) Πρωτότυπο σενάριο και 8) Διασκευασμένο σενάριο:

Spotlight και Room αντίστοιχα.

Σημαντική παράλειψη στην κατηγορία σεναρίου ο Tarantino, ο οποίος σνομπάρεται από την Ακαδημία ΚΑΙ ως σκηνοθέτης, καθώς στο Όσκαρ σκηνοθεσίας αριθμεί μηδέν υποψηφιότητες.

9) Ξενόγλωσση ταινία: Son of Saul (Ουγγαρία)

Ίσως η σημαντικότερη κατηγορία, καθώς ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο η Αμερική. Είναι η πρώτη φορά που η Ουγγαρία θα πάρει Όσκαρ και μεις μένει να ευχηθούμε “και στα δικά μας”, καθώς φέτος δεν καταφέραμε να φτάσουμε στις υποψηφιότητες με το Xenia.

10) Ταινία κινουμένων σχεδίων: Inside Out ftw!

Inside Out

Δεν ξεπέρασε σε δάκρυα και το θάνατο του Μουφάσα, όμως ώρες ώρες κατάφερε να πάρει τα ηνία η λύπη –ή μάλλον η συγκίνηση– και στο δικό μας μυαλό.

Trivia: η αρχική ιδέα περιελάμβανε 27 συναισθήματα, όμως οι συγγραφείς θεώρησαν πως θα γινόταν αρκετά πολύπλοκο και τα περιόρισαν σε 5.

11) Πρωτότυπο τραγούδι: Sam Smith – Writing’s on the Wall (Spectre)

Ολόκληρος  πόλεμος ξέσπασε στο YouTube για το αν ήταν αυτό το καταλληλότερο τραγούδι για τον 007 ή εκείνο των Radiohead. Είναι πάντως ίσως το πιο δυνατό από αυτά της πεντάδας.

Από ποιον μπορεί να χάσει: Από όλα τα υπόλοιπα.. από τις πιο απρόβλεπτες κατηγορίες αυτή του τραγουδιού.

12) Μουσική επένδυση: Ennio Morricone – Hateful 8

– Του το χρωστάνε.
– Μα του έδωσαν τιμητικό βραβείο το 2007.
– Ε θα του ξαναδώσουν.

Ποιος θα έπρεπε να το πάρει: Carter Burwell – Carol

Τα τεχνικά:

Το The Revenant θα πάρει (λογικά) όσκαρ: 13) Φωτογραφίας, 14) Μακιγιάζ  15) Μοντάζ και 16) Ήχου
Το The Danish Girl θα πάρει: 17) Ενδυματολογίας
Το The Martian: 18) Σκηνικών
Το Mad Max: Fury Road: 19) Οπτικών εφέ και 20) Ηχητικών εφέ

Τα εξίσου σημαντικά:

21) Ντοκιμαντέρ: The Look of Silence. Μια οικογένεια στην Ινδονησία αναγκάζεται να ζει ανάμεσα σε αυτούς που σκότωσαν ένα μέλος της κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη χώρα.
Από ποιον μπορεί να χάσει: Από όλα καθώς όλα είναι εξαιρετικά.

Το Cartel Land με παραγωγό την Kathryn Bigelow μας μιλά για την αντίσταση των πολιτών στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ ενάντια στα καρτέλ που ‘’διοικούν’’ την περιοχή.

Το Amy… είναι το Amy… δε χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Ενώ στην ίδια ακριβώς κλίμακα των μεγαλύτερων  φωνών που έχουν περάσει ποτέ από τη μουσική σκηνή κινείται και το Netflix που μπαίνει δυναμικά με δύο υποψηφιότητες. Με το What happened, miss Simone (ούτε εδώ χρειάζονται περιγραφές), αλλά και το Winter on Fire, ένα ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του 2013 και 2014 που διαδραματίστηκαν στην Ουκρανία.

Τα “μικρά”:

22) Ταινία: Shok. Η φιλία δύο αγοριών δοκιμάζεται κατά τον πόλεμο του Κοσσόβου.
23) Animation: World of Tomorrow
24) Ντοκιμαντέρ: War Within the Walls

“We all dream in gold” λέει το μότο των φετινών Όσκαρ και μένει να δούμε στις 28 του Φλεβάρη ποιοι θα πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο…

Α! Και Leo, μην ξεχάσεις… Στη δική σου λίστα  να ευχαριστήσεις και τον Martin, γιατί είναι και αυτός ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοήθησαν ώστε να ανέβεις στη σκηνή του Dolby Theatre αυτό το βράδυ.

 

One comment

  1. Ανάμεσα σε τόσα άρθρα αυτές τις μέρες που αφορούν τα ‘Οσκαρ, το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα πιο ευχάριστα στην ανάγνωση με πολλές στιγμές γέλιου. Συγχαρητήρια!!

    p.s. Go go Leo!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

“And the Oscar goes to…” 2020 edition!

Οι προβλέψεις των νικητών των Oscars έχουν γίνει έθιμο στο Thinkdrops! Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Figurehead προβλέπει ποιοι ...