Home / THINKDROPS / ΘΕΑΤΡΟ / ΕΙΔΑΜΕ... / “ΕΜΙGRΕΔΕΣ”: μια ξεχωριστή παράσταση που πρέπει να δεις
ΕΜΙGRΕΔΕΣ

“ΕΜΙGRΕΔΕΣ”: μια ξεχωριστή παράσταση που πρέπει να δεις

Οι Εμιγκρέδες είναι ένα έργο του μεγάλου Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ, το οποίο γράφτηκε το 1973 και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς θίγει το θέμα της μετανάστευσης και της περιθωριοποίησης ανθρώπων που φτάνουν σε μία καινούρια χώρα προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης ή για να πάψουν να φοβούνται.

Η διαφορετικότητα αποτυπώνεται στα πρόσωπα δύο μεταναστών, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Δύο άνθρωποι, ο ένας οικονομικός μετανάστης και ο άλλος πολιτικός εξόριστος, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω την πατρίδα τους για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Πόσο όμως απομακρύνονται από αυτά ή πόσο τα πλησιάζουν;

Ο ένας, διανοούμενος, προσπαθεί μέσα από την παρατήρηση του συγκατοίκου του να καταλάβει τη ζωή της εργατικής μάζας, ενώ ο άλλος αφήνει για αργότερα τα όνειρα και τους στόχους, αφού πρέπει να εξασφαλίσει το ψωμί γι’ αυτόν και την οικογένεια που έχει αφήσει πίσω του. Κοινή και στους δύο είναι η αναζήτηση της ασφάλειας και της αποδοχής σε μία ξένη χώρα (“Στο σινεμά, κανένας δε σε κοιτάζει. Όλοι κοιτάνε την οθόνη. Κι εσύ μαζί. Βλέπεις εικόνες… ανθρώπους που μιλάνε… δεν καταλαβαίνεις τι λένε. Έχει σημασία; Το σπουδαίο είναι πως εκεί νιώθεις ασφαλής“).

Το σκηνικό είναι ένα υπόγειο δωμάτιο χωρισμένο με μία διαχωριστική ταινία στο πάτωμα, η οποία δίνει έμφαση στις διαφορετικές ζωές και προσωπικότητες των ηρώων, ενώ οι σωλήνες που στάζουν το τόσο πολύτιμο νερό δημιουργούν στο θεατή το αίσθημα της απόγνωσης για τη στέρηση ακόμα και των βασικών αγαθών, από ανθρώπους που μπορεί να ζουν στο διπλανό διαμέρισμα από το δικό του.

Καταχειροκρότησα τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και τον Θάνο Τοκάκη, γιατί δεν με άφησαν ούτε μία στιγμή να ξεχάσω ότι οι δύο ήρωες ζουν την αποξένωση και την απομόνωση, μακριά από την πατρίδα τους, αναζητώντας τις ταυτότητές τους, στοιχεία των οποίων αποκαλύπτονται από τους διαλόγους και τις συγκρούσεις τους. Εξαιρετικές ερμηνείες και από τους δύο, με τα βλέμματά τους να σε ακολουθούν ακόμα και όταν αποχωρήσεις από το θέατρο.

Μια θεατρική εμπειρία που με γέμισε με σκέψεις και προβληματισμούς για το πόσο εύκολα ο άνθρωπος αποδέχεται το διαφορετικό, την επιβολή της εξουσίας και την ισότητα όλων απέναντί της, την ανθρώπινη ελευθερία και πώς την ορίζει ο καθένας μας ξεχωριστά (“Ελευθερία! Για μένα, ξέρεις τι είναι ελευθερία; Να μη δουλεύεις. Εγώ την Κυριακή, είμαι ελεύθερος”).

Δηλώνω ενθουσιασμένη και λέω να πάτε να τη δείτε!

Συντελεστές:

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργική Επεξεργασία: Μάρκος Τσούμας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης

Πού: Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού ΚεφαλληνίαςΚεφαλληνίας 16
τηλ: 210 8838727
Πότε: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
Διάρκεια (χωρίς διάλειμμα): 75 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό/μειωμένο

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Είδαμε τον “Βουρκόλακα” στο Εργοτάξιον

Μια εντυπωσιακή και σύγχρονη εκδοχή του θεατρικού έργου «Βουρκόλακας» παρουσιάζει στο Εργοτάξιον η θεατρική ομάδα ΑΥΤΗ και ΑΥΤΟΙ Ο «Βουρκόλακας» ...