Home / THINKDROPS / EDITORIAL / ΤΡΑΒΑ ΚΑΖΑΝΑΚΙ / Αναζητώντας το “σημείο G” του GIF

Αναζητώντας το “σημείο G” του GIF

Τα αγαπημένα GIFs κάνουν την καθημερινή μας περιήγηση στο διαδίκτυο γενικότερα και στα social media ειδικότερα πολύ πιο διασκεδαστική! Πώς διαβάζονται, όμως;

gif-pos-diavazetai

Που λες, κάποτε ανέφερα τα αρχεία GIF ως “τζιφ”. Πριν από λίγο καιρό, όμως, ένα βασανιστικό ερώτημα κατασκήνωσε ετσιθελικά μέσα στο κεφάλι μου: “Μωρέ μπας και διαβάζεται αλλιώς;”.

Επειδή είμαι λίγο επαναστάτης και αλήτης, έψαξα και βρήκα ένα ολόκληρο website που αφιερώνεται σε έναν και μοναδικό σκοπό: να εξηγήσει γιατί η σωστή προφορά είναι “γκιφ” και όχι “τζιφ” και γιατί όσοι το διαβάζουν τόσα χρόνια με τον δεύτερο τρόπο είναι ανίδεοι τσομπάνηδες που καλύτερα να παρατήσουν τα κουμπιούτερ και να πάνε να σαλαγήσουν κανένα αμνοερίφιο. Το website είναι αυτό. ΔΕΝ το διάβασα όμως ολόκληρο, και το τονίζω αυτό επειδή έχει σημασία.

“Ααα, το έλεγα λάθος τόσα χρόνια”, σκέφτηκα, και υιοθέτησα αμέσως τη νέα προφορά, ενώ παράλληλα βάλθηκα να διορθώνω όσους το έλεγαν “τζιφ”, παραπέμποντάς τους στο εν λόγω site.

Έχει ο καιρός γυρίσματα, όμως, και να που ανακαλύπτω σήμερα, ότι ο ίδιος ο δημιουργός του format GIF, κάποιος Steve Wilhite, το πρόφερε ως “τζιφ”, σου λέει, και δε σήκωνε και μύγα στο σπαθί του. Τα εξηγεί όλα το site που θα σου παραθέσω σε λίγο, αφού πρώτα σε προειδοποιήσω πως η σελίδα είναι ένα ανυπόφορο οπτικά έκτρωμα που μοιάζει να κόλλησε σε κάποιον ιντερνετικό βάλτο του 1997. Έχεις περάσει και χειρότερα, όμως: Θυμάσαι εκείνα τα websites που ήταν τίγκα στο γκλίτερ, τις πεταλουδίτσες και τα χρώματα; Αφού γλιτώσαμε από εκείνη τη λαίλαπα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Λοιπόν, κάνε τον κόπο: http://www.olsenhome.com/gif/

Το διάβασες, ελπίζω. Και μπράβο σου.

Πίσω στο “τζιφ”, λοιπόν; Όχι.

“Επιστρέφοντας και πάλι στο γνωστό σου πια howtoreallypronouncegif, βλέπω ότι ο δημιουργός του website είχε το σθένος και τα κότσια να αντικρούσει ακόμα και την ίδια την ονοματοδοσία από το δημιουργό του GIF. Το όνομα, λέει, θυμίζει επίτηδες μια γνωστή εταιρεία που πουλούσε φιστικοβούτυρο, την Jif –εμένα πάντως μου θυμίζει το “ζιφ” για τα τζάμια– και μάλιστα είχαν παραποιήσει αναμεταξύτωνε οι εργαζόμενοι και το motto της διαφήμισης, λέγοντας “Choosy developers choose GIF (jif)“.

Και καταλήγει στο εύλογο συμπέρασμα:

Αν δεν υπήρχε αυτή η εταιρεία με αυτή την ονομασία που έβγαζε αυτό το φιστικοβούτυρο, δεν θα υπήρχε λόγος το GIF να διαβάζεται “τζιφ”, αλλά θα προφερόταν “γκιφ”, όπως π.χ. προφέρεται το “g” στη λέξη gift.

“Τι κάνουμε τώρα, αδερφέ;” θα με ρωτήσεις. Άφησέ με να το σκεφτώ, γιατί αμφιταλαντεύομαι. Από τη μία, ΟΚ, είναι λογικό να υπακούσεις στον άνθρωπο που έφτιαξε το ακρωνύμιο και άρα ξέρει καλύτερα. Από την άλλη, όμως, τι θα πει “ξέρει καλύτερα”; Έτσι του ήρθε και το έκανε, με σκοπό να θυμίζει τη διαφήμιση του φιστικοβούτυρου και να κάνει χαβαλέ. FOR CHRIST’S SAKE, ΔΗΛΑΔΗ.

Δεν ξέρω τι να προτιμήσω, ίσως τελικά να το προφέρω ανάλογα με τα κέφια μου και όλα κομπλέ. Π.χ. αν είμαι νευριασμένος “γκιφ”, γιατί είναι βαρύ και μόρτικο το “γκ”, όπως στη λέξη “γκασμάς”. Και όταν βρίσκομαι σε ήρεμη κατάσταση, σε νηφαλιότητα και φάση YOLO, να το λέω “τζιφ”, ανάλαφρα και μελωδικά, όπως στο “τζουτζουμπρούτζου”.

Problem solved.

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μπάι μπάι σάμερ

Φεύγει το καλοκαίριιι… Πάει, αυτό ήταν. Καπούτ. Πάπαλα. Δι εντ. Μην κλαις χαζούλι μου, έλα, τσώπα τσώπα, έχει κι άλλα ...