Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Pomme rosti (ή αλλιώς “κρατσανιστή και χρυσαφένια πατάτα”)

Pomme rosti (ή αλλιώς “κρατσανιστή και χρυσαφένια πατάτα”)

Pomme rosti, από τη Νικολέτα Τζηρίνη

Έχει καθιερωθεί παραδοσιακά ως ελβετικό πρωινό (είδατε; Στα καλύτερα σας ταξιδεύω). Η δικιά μας εναλλακτική με τυρί (πώς φαίνεται ότι είμαι από Θεσσαλονίκη) Œ–εννοώ φέτα–, αυγά και λουκάνικα μετατρέπει ένα πρωινό σε μεσημεριανό γεύμα, από ένα φοιτητικό σπίτι έως το τραπέζι μιας οικογένειας όπου τα παιδιά οδύρονται κάθε μέρα για τηγανητές πατάτες! Τους εργένηδες δεν τους αναφέρω διότι τους συγκαταλέγω στην κατηγορία των φοιτητών.

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. πατάτες
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • Άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Με ένα ρεντέ (εντάξει, τον τρίφτη εννοώ, κάνω κουίζ να δω τι ξέρετε), τρίβουμε τις πατάτες από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.
  3. Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο παγωμένο νερό, έως ότου το δούμε να γίνεται διάφανο. Αυτό το στάδιο βοηθάει τις πατάτες να κρατσανίσουν επειδή φεύγει όλο το περίσσιο άμυλό τους και συνεπώς γίνονται και πιο υγιεινές διατροφικά. Τις βάζουμε να στραγγίσουν από τα πολλά νερά, απλώνοντάς τες σε μια βαμβακερή πετσέτα και πιέζοντάς τες καλά, εάν δεν έχουμε το χρόνο να περιμένουμε να στραγγίξουν από μόνες τους.
  4. Έπειτα, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αναμειγνύουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι περίπου 25εκ., το οποίο προσέχουμε να είναι κατάλληλο για το φούρνο –δηλαδή μην έχει κάνα πλαστικό χερούλι και πάτε να κάψετε όλη την πολυκατοικία–, απλώνουμε τις πατάτες ομοιόμορφα και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 λεπτά. Εάν δεν έχουμε τηγάνι, παίρνουμε μια κατσαρόλα στο ίδιο μέγεθος.
  6. Μόλις δούμε πως οι πατάτες έχουν ψηθεί ελαφρά από κάτω και έχουν γίνει μια μάζα, τις τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά έως ότου τις δούμε να χρυσαφίζουν. Τις γυρνάμε και από την άλλη και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή έως ότου γίνουν κριτσανιστές και αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα.
  7. Μόλις είναι έτοιμες βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.
  8. Ελβετικά, σερβίρεται με κρεμ φρες και σχοινόπρασο. Στη δικιά μας εκδοχή το τυρί κρέμα, ο άνηθος και το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι εξίσου νόστιμη παραλλαγή σερβιρίσματος – μη σας πω και καλύτερη.

Κόβουμε σε επιθυμητές μερίδες και αναπολούμε το τσίκνισμα ψήνοντας χωριάτικα λουκάνικα! Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε και από ένα αυγό μάτι φουλ μελάτο, στον καθένα!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Τσουρέκια μοσχομυριστά

Τσουρέκια μοσχομυριστά

Πάσχα χωρίς τσουρέκια γίνεται; Δεν γίνεται! Αν δεν μοσχομυρίσει το σπίτι και δεν περιμένεις με αγωνία να φας την πρώτη ...