Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Κέικ ελαιόλαδου

Κέικ ελαιόλαδου

Κέικ ελαιόλαδου

Παρακινούμενη από τα λόγια ενός καθηγητή μου σε μια συζήτηση περί τροφίμων, άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο για αυτά και τα οφέλη τους, αλλά και τις παγίδες που κρύβουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε “Τι θα ήταν τα σημερινά supermarket αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα επεξεργασμένα και γεμάτα συντηρητικά συσκευασμένα τρόφιμα; Μικρά μπακάλικα-παντοπωλεία με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο – άντε και καμιά κονσέρβα και ζυμαρικά”. Αλλά θα μου πείτε “σύνελθε που ζεις;”. Και αντιλαμβάνομαι πού ζω, δεν είμαι της άποψης του μη φας κάτι ποτέεεεεε ξανά, όλα χρειάζονται. Και από τη στιγμή που δεν μπορείς να κόψεις μαχαίρι κάποια τρόφιμα, είναι στο χέρι σου να μάθεις τι τρως – και μιλάω περισσότερο για τα συσκευασμένα! Οι πληροφορίες είναι όλες γύρω σου μόνο με ένα κλικ πλέον.

Συμβουλή μου είναι (καλά, θα μου πείτε, δίνεις και συμβουλές; Άσ’ τα να πάνε, η ζέστη θα φταίει) πως ό,τι συσκευασμένο τρόφιμο πιάνει το χέρι σου στο supermarket γύρνα και διάβασε τα συστατικά του και προσπάθησε να καταλάβεις τουλάχιστον πάνω από τα μισά… Θα εκπλαγείς! Τώρα, αν πηγαίνει η μάνα σου για ψώνια, να της πεις να μην ξεχνάει τα γυαλιά της πρεσβυωπίας στο σπίτι και να προσέχει μη βγάλει το μάτι κανενός ανθρώπου στο supermarket έτσι που τεντώνει το χέρι 2 μέτρα για να μπορέσει να διαβάσει (και άλλη συμβουλή, δεν είμαι καλά, ζαλίζομαι νομίζω).

Πάντα θα υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για τα φρέσκα προϊόντα, τουλάχιστον όμως όσο περνάει από το χέρι μας μπορούμε να αποφύγουμε και να περιορίσουμε ό,τι δεν μας γεμίζει το μάτι!

Για όλα τα παραπάνω και για να μη με περάσετε και για καμιά τρελή που παραμιλάει, παραθέτω μία συνταγή γλυκού με ζάχαρη, αλεύρι και όλα τα “κακά” αλλά και με μία παραλλαγή!

Κέικ ελαιόλαδου

Υλικά για μια φόρμα 24 εκ.

  • 190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 35 γρ. κρόκοι αυγών, περίπου 2 με 3 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 25 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 160 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ασπράδι αυγού
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Σποράκια από μια φρέσκια βανίλια
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα 100 γρ. της ζάχαρης μαζί με τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το ξύσμα. Χτυπάμε με το σύρμα έως ότου ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια συνεχίζουμε με το αλεύρι αφού πρώτα το κοσκινίσουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταδιακά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.

Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά μας, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε καθαρό πλέον κάδο του μίξερ και στεγνό, αφού είναι σημαντικό για τη δημιουργία μιας μαρέγκας να μην υπάρχει καθόλου υγρασία, προσθέτουμε τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπάμε. Το αλάτι λειτουργεί σαν σταθεροποιητής για τα ασπράδια και τα βοηθάει στο να διογκωθούν και να έχουμε μια επιτυχημένη μαρέγκα.

Μόλις τα ασπράδια “ανέβουν” λίγο, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε δίχως έλεος έως ότου αποκτήσουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Δείγμα ότι είμαστε στο σωστό σημείο είναι όταν ανασηκώσουμε το σύρμα του μίξερ και σχηματίζονται ωραίες βελούδινες κορυφές μαρέγκας δίχως ίχνος ζάχαρης.

Σε τρία στάδια ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με το μείγμα του ελαιόλαδου, ανακατεύοντας απαλά ώστε να μην χαθεί ο λεγόμενος αέρας.

Ελαιολαδοαλευρώνουμε (τοπική διάλεκτος) τη φόρμα μας και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, τσεκάροντας συχνά το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Δεν θέλουμε το τέλεια στεγνό κέικ εσωτερικά. Το βγάζουμε από το φούρνο, έχοντας αφήσει ελάχιστη υγρασία.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Υ.Γ. Μην σας επηρεάσει η χρήση του ελαιολάδου και η μυρωδιά του που πολλοί φοβούνται στα γλυκά. Δοκιμάστε το και συγκρίνετέ το με ένα κλασικό κέικ! Τα αφήνω όλα στην κρίση και στην κριτική σας!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Δροσερή πράσινη σαλάτα με προσούτο και μοτσαρέλα

Δροσερή πράσινη σαλάτα με προσούτο και μοτσαρέλα

Μια εξαιρετική συνταγή για μια νόστιμη και δροσερή σαλάτα με προσούτο και μοτσαρέλα. Μια ιδιαίτερη σαλατούλα για να την απολαύσεις ...