Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

Καλοκαίρι, ποιος έχει τώρα την όρεξη να μαγειρεύει και μετά να συμμαζεύει και πάει λέγοντας! Οπότε, έτσι όπως είσαι μέσα στον καύσωνα επιλέγεις να φας από έξω να αποφύγεις και τα συμμαζέματα. Αλλά και πάλι, άλλη η χάρη του σπιτικού φαγητού και δη του “βρώμικου”…

Υλικά

  • 750 γρ. μπούτι κοτόπουλο με το κόκκαλο, για να έχουμε περίπου μισό κιλό γύρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα γλυκειά
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπουτάκια με το ελαιόλαδο, τις ροδέλες από το κρεμμύδι και τη μουστάρδα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Αν έχουμε τη δυνατότητα αφήνουμε αποβραδίς στο ψυγείο να μαριναριστούν, ειδάλλως έστω και μια ωρίτσα θα βοηθούσε.

Μόλις μαριναριστούν βγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 30 με 40 λεπτά.

Θέλουμε να μην είναι εντελώς ψημένα διότι θα τα ξεψαχνίσουμε και θα τα ψήσουμε και κομμένα.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά περίπου να κρυώσουν, δεν πετάμε όμως ό,τι έχει μείνει στο ταψί μας. Έπειτα τα ξεκοκαλίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σαν να ήταν πραγματικός γύρος.

Τα ξαναβάζουμε στο ταψί όπου τα είχαμε ψήσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 230°C στον αέρα, έως ότου χρυσαφίσουν και γίνουν τραγανά.

Μόλις είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πίτα ή σε ψωμάκι με τζατζίκι ή χωρίς, με ντοματούλα και ό,τι άλλο λαχταράμε χωρίς να μας ενδιαφέρει η αιώνια διαμάχη του καλαμακίου! Δεν ξεχνάμε να πασπαλίσουμε με φρέσκο μαϊντανό στο τέλος για άρωμα!

Φτιάξτε 2, 3, 4 – όσα τραβάει η όρεξή σας και μη σας απασχολεί το συμμάζεμα, ένα μπολ και ένα ταψί είναι μόνο! Τα πλένετε και αύριο!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...