Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μπρουσκέτες με πέστο και λαχανικά

Μπρουσκέτες με πέστο και λαχανικά

Μπρουσκέτες με πέστο και λαχανικά

Για αυτήν την εβδομάδα θα γευτούμε Ιταλία και Ελλάδα μαζί, στην πιο καλοκαιρινή μορφή τους: μπρουσκέτες – κάτι που ξέρεις πάντα πως δεν μπορείς να αποτύχεις, όπως και να τις φτιάξεις. Έμπνευση της εβδομάδας ήταν ο βασιλικός, ο οποίος αρωματίζει φρέσκος ή ξερός, γίνεται σάλτσα, παγωτό, γαρνίρει και είναι ιδανικός συνδυασμός με όλα τα λαχανικά.

Υλικά

  • 1 καρβέλι ψωμί της αρεσκείας μας κομμένο σε 12 φέτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκυθάκι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το πέστο

  • 50 γρ. βασιλικό φρέσκο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. κάσιους
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • λίγο λεμόνι χυμό προαιρετικά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε ροδέλες, αφαιρώντας τα σπόρια από τις πιπεριές, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 15′. Θέλουμε μεν να ψηθούν, αλλά όχι και τελείως.

Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τις φέτες του ψωμιού για ψήσιμο. Τις στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε την επιφάνεια του ψωμιού με μισή σκελίδα σκόρδου. Ο τρόπος αυτός προσδίδει μια πικάντικη γεύση στις μπρουσκέτες, χωρίς να βαρύνουν από το άρωμα του σκόρδου.

Τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν έως ότου κρατσανίσουν και παράλληλα ετοιμάζουμε το πέστο.

Προσθέτουμε σε ένα μιξεράκι κουζίνας όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε, έως ότου γίνει μια ομοιογενής σάλτσα.

Μόλις είναι έτοιμο το πέστο, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πάνω στα ζεστά ψωμάκια μας. Γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό και –τα νταααν!– έτοιμες!

Και όπως επισημαίνω κάθε φορά, η επιλογή και εναλλαγή των υλικών είναι δική σας, δοκιμάστε και πειραματιστείτε. Άλλωστε καλοκαίρι είναι, τι μπορεί να πάει στραβά;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...