Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μήλα γεμιστά χωρίς ζάχαρη

Μήλα γεμιστά χωρίς ζάχαρη

Μήλα γεμιστά χωρίς ζάχαρη

Λίγο η βροχή, λίγο η πρώτη καλτσούλα που φορέθηκε το βράδυ λόγω κρύου, λίγο τα μήλα στο μανάβη, λίγο η πρωινή η πούντα, πολύ θέλει να αρχίσεις να ακούς τα “καλό χειμώνα” σωρηδόν; Καλά, δεν λέω, κάτι χρωστάμε και στον καιρό σίγουρα, ειδάλλως δεν εξηγείται. Τη μια μέρα βάζεις ζακέτα, την άλλη δεν ξέρεις τι να πρωτοβγάλεις από πάνω σου!

Μέσα σε αυτή τη ζουρλαμάρα, εμφανίστηκαν σιγά σιγά και τα μήλα στους πάγκους. Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν μου γεμίζουν το μάτι, είμαι ταγμένη στο σταφύλι για όλο το Σεπτέμβρη, αλλά με μια παραλλαγή δεν λέω όχι!

Υλικά

  • 4 μήλα μπαμπάτσικα
  • 4 φέτες από κέικ παλιό ή φρέσκο ψιχουλιασμένο ή 8 μπισκότα της αρεσκείας μας χοντροσπασμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (προτιμήστε βύσσινο η κεράσι)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 4 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ με τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Έπειτα κόβουμε τα μήλα από πάνω, αφαιρώντας ένα λεπτό καπάκι όπως κάνουμε και στα κανονικά γεμιστά. Αδειάζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους και κρατάμε τη ψίχα τους χωρίς τα σπόρια και τα κουκούτσια. Τρίβουμε στον τρίφτη τη ψίχα από τα μήλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά μας μαζί και τις σταφίδες με το λικέρ και ανακατεύουμε καλά! Γεμίζουμε τα μήλα μέχρι επάνω πιέζοντας καλά.

Βάζουμε το καπάκι, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (καλό θα είναι το ταψί να τα χωράει ίσα ίσα για να ψηθούν καλύτερα, στριμώξτε τα δηλαδή) και ξεκινάμε το ψήσιμό τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά δυναμώνουμε το φούρνο στους 170 με 180°C, ανάλογα και με τα μήλα – πολλές φορές δεν χρειάζονται ούτε 10 λεπτά, αλλά αυτό το βλέπετε και εκείνη την ώρα διότι κάποιοι προτιμάνε τα μήλα αρκετά ψημένα.

Μόλις είναι έτοιμα, αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρετε ζεστά!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Αν σου αρέσουν τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, αυτή η συνταγή για μια γευστική μακαρονάδα με μπρόκολο, πιπεριές Φλωρίνης και ...