Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / Ελεάννα Μπαλέση, “Golden Aid” στο ArtWall

Ελεάννα Μπαλέση, “Golden Aid” στο ArtWall

Golden Aid – Ελεάννα Μπαλέση | Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής | Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 2016, 8:00 μμ. | Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου, 2016

eleanna-mpalesi-golden-aid-artwall

Η έκθεση με τίτλο Golden Aid αφορά μία σειρά έργων επηρεασμένη από καθημερινά ζητήματα ζωής που εξελίσσονται στο παρόν, στον κόσμο μας και στο άμεσο περιβάλλον, τα οποία είναι συνδεδεμένα – και όχι μόνο – με την άνιση κατανομή πλούτου, αλλά και με μία γενικότερη κρίση που πέρα από οικονομική είναι κυρίως ηθική. Για την Ελεάννα Μπαλέση, ο μόχθος για ένα καλύτερο αύριο, οι αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου πολιτισμού, έρχονται να αναπτύξουν με μια ανθρωποκεντρική ματιά, έναν διάλογο τόσο για την υλικότητα των πραγμάτων όσο και για την απουσία τους.

Η εικαστική πρακτική τροφοδοτείται από την επικοινωνία και την ευρύτερη σχέση του έργου τέχνης με τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών, όπου η εφήμερη φύση της πραγματικότητας λειτουργεί ως ερέθισμα και αφορμή για την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιεί στα έργα της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σύνολο πειραματισμών από οργανικά και ανόργανα υλικά, επεξεργασμένα και μη, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η επιλογή αυτή και γενικότερα το μέχρι τώρα έργο της, το οποίο έχει πάρει μορφή στα χρόνια της κρίσης, αποτελούν άλλη μία κραυγή μέσα στο αχανές και καθημερινά ανατρεπτικό πολιτικοκοινωνικό και οικονομικό πεδίο που επικρατεί…

Ο τίτλος της έκθεσης αποτελείται από τη λέξη golden (χρυσός) που παραπέμπει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (Golden Age), ο οποίος χαρακτηριζόταν από την άνθιση του πνεύματος, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και από τη λέξη aid που συνειρμικά θυμίζει τις πρώτες βοήθειες (first aid). Στη σημερινή εποχή, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αναζητά σανίδα σωτηρίας, η οποία πλέον φαντάζει ως χρυσάφι, αποτελεί ένα απατηλό όνειρο ή και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως ένα επιχρυσωμένο χάπι ανακούφισης. Η Μπαλέση θέτει το ζήτημα του τί είναι τελικά πολύτιμο και πώς το πολύτιμο προσαρμόζεται στις ζωές διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις διακρίνεται ξεκάθαρα ο ατομικισμός και το προσωπικό όφελος. Πολυτέλεια και ανάγκη έρχονται να συνομιλήσουν και η μία να αντικρούσει την άλλη.

Η έκθεση Golden Aid της Ελεάννας Μπαλέση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Offspring Young Artists, πρόγραμμα προβολής του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού και της επερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών.

Ελεάννα Μπαλέση, "Golden Aid" στο ArtWall

Ελεάννα Μπαλέση

Η Ελεάννα Μπαλέση γεννήθηκε το 1993 στον Πειραιά. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κύριος προβληματισμός στο έργο της είναι ο χώρος, ο χρόνος και η ενύλωση των καθημερινών κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων. Ο όρος σύγχρονη τέχνη για την ίδια, δεν δηλώνει μόνο την πρόσφατη καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά πρέπει να θίγει και σύγχρονα ζητήματα. Τα υλικά της είναι κυρίως καθημερινά και εφήμερα και τις περισσότερες φορές φορτισμένα με μια ιστορία ή μια κατάσταση. Η εκάστοτε χειρονομία της λειτουργεί ως σύμβολο-σχόλιο μέσα στην τριβή του σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://wp.me/p2wFE3-yM
http://offspaces.eu/golden-aid-eleanna-balesi/

Συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις:

RE CULTURE 4, Πάτρα (2016) / POWERFOOL, Flat1 (σε συνεργασία με την CHEAPART Gallery, Αθήνα / Offspring Young Artists), Βιέννη, Αυστρία (2016) / ΕΠΙΤΟΠΟΥ 15, Άνδρος (2015) / Street Art Festival (SAF), Θεσσαλονίκη (2015) / INSPIRE FESTIVAL, ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΩΡΟΙ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MMCA), Θεσσαλονίκη (2014) / Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, SocArtes team, Αθήνα (2014) / Πεδίο Δράσης Κόδρα, ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ, ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΥΛΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, Θεσσαλονίκη (2014), Paraliart, Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη (2014) / 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Μορφών και Νέων Μέσων, Αθήνα (Athens Video Art Festival) (2013).

eleanna-mpalesi-golden-aid-artwall3

Info

ArtWall Project Space
Σοφοκλέους 26, 10552, Αθήνα
artwallprojectspace@gmail.com
http://www.theartwall.gr/

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00, Σάββατο 13:00 – 16:00

www.offspaces.eu
offspaceseu@gmail.com
www.facebook.com/OffspacesInternationalResearchProgram

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Comicdom CON Athens 2021 | 10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου

Comicdom CON Athens 2021 | 10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου

15η χρονιά για τη μεγάλη γιορτή των comics! Τo Comicdom CΟΝ Athens, το πρώτο, μεγαλύτερο και μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά ...