Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Lasagna με αυθεντική Bolognese

Lasagna με αυθεντική Bolognese

Ίσως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε και να βάλουμε σε τάξη κάποια πράγματα. Μην τρομάζετε, δεν θα αποκαλύψω τα απόκρυφα μυστικά σας, θα κάνουμε ένα μικρό γαστρονομικό μάθημα ώστε να ξέρουμε τι τρώμε. Και ξέρετε αυτό που λένε πως είμαστε ό,τι τρώμε, θέλετε τώρα να μπλέκουμε με καινούρια ψυχολογικά; Λοιπόν, Bolognese, ragù, μακαρόνια με κιμά, 3 ονομασίες του ίδιου φαγητού; Και όμως, όχι!

Lasagna με αυθεντική Bolognese

Στα ιταλικά, Bolognese ονομάζεται η σάλτσα με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας – και δεν εννοώ τον έτοιμο κομμένο κιμά που παίρνουμε από το χασάπη μας. Απαραίτητο είναι το κρέας να είναι κατάλληλο για κοκκινιστό (προτιμήστε λαιμό ή σπάλα). Πραγματικά θα λιώσει στο μαγείρεμα, και ψιλοκομμένο με το μαχαίρι πριν το μαγείρεμα.

Εάν είστε μπερδεμένοι με το ragù, είναι γιατί το συναντάμε και στη γαλλική και στην ιταλική κουζίνα. Στην ιταλική είναι μια Bolognese με ταλιατέλες και όχι με σπαγγέτι, όπως έχουμε συνηθίσει εμείς τα μακαρόνια με κιμά. Στην γαλλική κουζίνα, όμως, είναι ένα νοστιμότατο αυτούσιο σιγομαγειρεμένο φαγητό και όχι μια σάλτσα που συνοδεύει τα ζυμαρικά μας.

Για τα μακαρόνια με κιμά δεν χρειάζεται να κάνω μάλλον καμία διευκρίνιση.

Τόσο ίδια και όμως τόσο διαφορετικά φαγητά, που σε κάθε χώρα αντηχούν με τη δικιά τους γαστρονομική ταυτότητα!

Υλικά για ένα μεγάλο πυρέξ (6–8 άτομα)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από λαιμό ή σπάλα ψιλοκομμένο στο χέρι
  • 1/4 κ. γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/4 κ. γλ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κ. σ. ντοματοπελτές
  • 1 αυγό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 300 ml ζωμός κότας
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 600 ml φρέσκο γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο, το μπέικον, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλινο για 7–8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας μας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα.

Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και σοτάρουμε έως ότου τα μπαχαρικά βγάλουν τα αρώματά τους. “Σβήνουμε” με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 300 ml ζωμό κότας και σιγομαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα (αν έχουμε χύτρα μπορούμε να την προτιμήσουμε, διότι θα χρειαστεί το 1/3 του χρόνου το φαγητό μας).

Μετά από 1 ½ ώρα κατεβάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αντίστοιχα προσθέτουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας καλά και λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το στάδιο, αν η σάλτσα σας φαίνεται λίγο αραιά μην ανησυχείτε, διότι πρέπει να είναι λίγο ζουμερή για να μπορέσουν να ψηθούν και τα λαζάνια.

Για τη μπεσαμέλ, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το μοσχοκάρυδο. Σε ένα άλλο λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι για περίπου 6–7 λεπτά. Προσοχή, κρατάμε σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι μας ώστε να μην καεί το αλεύρι. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Μόλις πάρει μια βράση και αρχίζει να σφίγγει, είναι έτοιμη. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Στο πυρέξ ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα από τα λαζάνια σε στρώσεις, βάζοντας ανάμεσα αρκετή από την μπολονέζ μας. Την τελευταία στρώση την τελειώνουμε με λαζάνια. Από πάνω απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μισή ώρα ή έως ότου αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, κρατήστε τα σάλια σας και αφήστε το να κρυώσει λίγο ώστε να ρουφήξει όλα τα ζουμάκια του και να κόβεται ωραίο κομμάτι στο σερβίρισμα.

Τι να πω; Βon appétit, buon appetito ή καλή όρεξη; Το αφήνω πάνω σας!

Υ.Γ. Παραδοσιακά στην Ιταλία χρησιμοποιούν και συκωτάκια πουλιών, τα οποία προσθέτουν στο σοτάρισμα με το κρέας. Μη φοβηθείτε να το δοκιμάσετε!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Αν σου αρέσουν τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, αυτή η συνταγή για μια γευστική μακαρονάδα με μπρόκολο, πιπεριές Φλωρίνης και ...