Home / THINKDROPS / ΜΟΥΣΙΚΗ / Απεβίωσε ο σπουδαίος Leonard Cohen

Απεβίωσε ο σπουδαίος Leonard Cohen

Ο χαρισματικός τροβαδούρος του έρωτα, της μοναξιάς, της θρησκείας, που με τη χαρακτηριστική, βραχνή φωνή του κατάφερνε να σε “στοιχειώσει” από το πρώτο άκουσμα, ο σπουδαίος Leonard Cohen πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Απεβίωσε ο σπουδαίος Leonard Cohen

Ο Leonard Cohen γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά το 1934. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 9 ετών, κάτι που τον σημάδεψε βαθιά για όλη του τη ζωή. Έμαθε να παίζει κιθάρα από μικρός, ενώ όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με την πρώτη του συλλογή “Let Us Compare Mythologies” να κυκλοφορεί το 1956. Αυτά τον έκαναν αρχικά γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους του Καναδά.

Το 1963, ο Cohen άρχισε να μένει στην Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει. Εδώ έγραψε την ποιητική συλλογή “Flowers for Hitler” (1964), καθώς και τα μυθιστορήματα “The Favourite Game” (1963) και “Beautiful Losers” (1966). Το 1967, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μουσική.

Ο πρώτος του δίσκος “Songs of Leonard Cohen” κυκλοφόρησε το 1967, όταν ήταν 33 ετών. Το άλμπουμ αγαπήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρέμεινε στα charts πάνω από ένα χρόνο. Ακολούθησαν τα “Songs from a Room” (1969) και “Songs of Love and Hate” (1971). Τα επόμενα χρόνια αφοσιώθηκε στη δημιουργία μουσικής και σε περιοδείες που έκανε στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη.

Ο Cohen χειροτονήθηκε βουδιστής μοναχός το 1996, αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να νιώθει Εβραίος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν ψάχνω για μια νέα θρησκεία. Είμαι αρκετά χαρούμενος με την παλιά, τον Ιουδαϊσμό”.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε πριν από κάποιες ώρες, αν και είχε ήδη αποβιώσει από τις 7 Νοεμβρίου, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Δισκογραφία

Songs of Leonard Cohen (1967)
Songs from a Room (1969)
Songs of Love and Hate (1971)
Live Songs (1973)
New Skin for the Old Ceremony (1974)
Death of a Ladies’ Man (1977)
Recent Songs (1979)
Various Positions (1984)
I’m Your Man (1988)
The Future (1992)
Cohen Live: Leonard Cohen in Concert (1994)
Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001)
Ten New Songs (2001)
Dear Heather (2004)
Old Ideas (2012)
Popular Problems (2014)
Can’t Forget: a Souvenir of the Grand Tour (2015)

Βιβλία

Let Us Compare Mythologies (ποίηση) 1956
The Spice-Box of Earth (ποίηση) 1961
The Favourite Game (μυθιστόρημα) 1963
Flowers for Hitler (ποίηση) 1964
Beautiful Losers (μυθιστόρημα) 1966
Parasites of Heaven (ποίηση) 1966
Selected Poems 1956–1968 (ποίηση) 1968
The Energy of Slaves (ποίηση) 1972
Death of a Lady’s Man (ποιήματα και πεζά) 1978
Book of Mercy (πεζά ποιήματα/ψαλμοί) 1984
Stranger Music (επιλογή ποιημάτων και τραγουδιών) 1993
Book of Longing (ποίηση) 2006

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Το αγαπημένο παιχνίδι (πρωτότυπος τίτλος: The Favourite Game), εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2005
Το βιβλίο του πόθου (πρωτότυπος τίτλος: Book of Longing), εκδ. Ιανός, Αθήνα 2008
Η μουσική του ξένου: Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια, (πρωτότυπος τίτλος: Stranger Music, μετάφραση: Λίνα Νικολακοπούλου), εκδ. Ιανός, Αθήνα 2008
Υπέροχοι απόκληροι (πρωτότυπος τίτλος: Beautiful Losers), εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2012
Το βιβλίο του ελέους (πρωτότυπος τίτλος: Book of Mercy), εκδ. Περισπωμένη, 2013

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Open Call | Hip Hop καλλιτέχνες με συμφωνική ορχήστρα

Open Call | Hip Hop καλλιτέχνες με συμφωνική ορχήστρα

H Action Εστί | Artist & Event Management αναζητά Mcs, Rappers & Groups οι οποίοι θα συνεργαστούν με μεγάλη συμφωνική ...