Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Ρολό κοτόπουλο με γέμιση γαλοπούλας

Ρολό κοτόπουλο με γέμιση γαλοπούλας

Ρολό κοτόπουλο με γέμιση γαλοπούλας

Το αιώνιο πρόβλημα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και γενικά των εορταστικών τραπεζωμάτων θα λύσουμε ευθύς αμέσως, με τη σημερινή συνταγή! Θα αναρωτιέστε βέβαια, ποιο είναι αυτό. Όχι, δεν έχω βρει το μυστικό για την πιο γρήγορη χώνεψη μετά από γιορτινό τραπέζι. Ίσως κάποιος πρέπει να κάνει και αυτή την ανακάλυψη, αφού όλοι μετά από κάθε φαγοπότι τριγυρνούν στο σπίτι με μια σόδα στο χέρι και κρατούν την κοιλιά τους! Βασικά, το μυστικό είναι να μην κάνεις σαν να έχεις να δεις φαΐ 3 χρόνια και φας για τα επόμενα πέντε μαζί. Έτσι, μπορεί να χωνέψεις γρηγορότερα. Το αιώνιο πρόβλημα κάθε νοικοκυράς είναι πως πάντα μένει η γαλοπούλα. ΠΑΝΤΑ, όμως!

Όλοι τρώνε μόνο τη γέμιση. Και θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε “μα εμείς δεν μαγειρεύουμε γαλοπούλα, δεν γεμίζουμε ούτε καν κότα” (καλά, για κόκορα ούτε λόγος)! Είναι γιατί την έχουν πατήσει παλιότερα και πλέον ξέρουν πως με τα ρολά, τις μπριζόλες, τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια και τα αρνιά, η γαλοπούλα είναι υποτίθεται η υπερβολή – και γι’ αυτό πάντα μένει!

Με την παρακάτω συνταγή δεν θα μείνει ούτε κοκκαλάκι, κυριολεκτικά!

Υλικά (για ένα ρολό πάνω από δύο κιλά)

  • μια κότα μεγάλη, ανοιγμένη για ρολό χωρίς κόκκαλα (την παραγγέλνουμε από τον κρεοπώλη μας νωρίτερα ώστε να βρούμε σίγουρα)

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά όχι εντελώς άπαχο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • δυο – τρία κάστανα βρασμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1/4 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 ξινόμηλο τριμμένο
  • 1 κ.σ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ξυνόμηλο, την κανέλα και το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ αφήνουμε δύο λεπτά να εξατμιστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου ένα τέταρτο με τα ζουμάκια που ήδη έχει. Μετά το τέταρτο δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αντίστοιχα προσθέτουμε εάν χρειάζεται. Σε αυτο το στάδιο δεν θα έχουν μείνει υγρά, σε αντίθετη περίπτωση βράζουμε για λίγο ακόμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Εάν βιαζόμαστε μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα κατά προτίμηση μεταλλικό.

Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα την κότα με την πέτσα προς τα κάτω και προσπαθούμε με ένα μαχαίρι να κόψουμε τα χοντρά σημεία (το στήθος κυρίως) και να “μπαλώσουμε” την υπόλοιπη κότα (το κεντρικό κυρίως μέρος της), ώστε παντού να έχει ίση ποσότητα κρέατος. Αλατίζουμε πολύ καλά και από τις δύο μεριές και απλώνουμε τη γέμιση έχοντας φυσικά την πέτσα στην έξω μεριά. Εάν πρόκειται να ψήσουμε το ρόλο κατευθείαν δεν μας πειράζει να μην έχει κρυώσει τελείως η γέμιση!

Το τύλιγμα είναι σημαντικό κομμάτι καθώς κανείς δεν θέλει να φάει μόνο στήθος ή μόνο μπούτι. Τυλίγουμε με φορά τέτοια ούτως ώστε κάθε φέτα που θα κόβεται στο σερβίρισμα να έχει και μπούτι και στήθος. Με λίγα λόγια τυλίγουμε από τα μπούτια προς το στήθος. Κλείνουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα, δένουμε σε μερικά σημεία με σπάγκο κουζίνας και ψήνουμε στους 180 °C για μία ώρα σκεπασμένο και μία ώρα ανοιχτό.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε χορταστικές φέτες!

Σερβίρουμε, ξέρετε τώρα… με της Παναγιάς τα μάτια!

Καλή χρονιά!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...