Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Ένα φαγητό “φίρμα”, που τους αφήνει πάντα όλους ευχαριστημένους και χορτάτους. Ίσως φαγητό-θαύμα, αφού τρως ένα κομμάτι και μένεις χορτάτος όλη μέρα, με πλήθος γευστικών παραλλαγών και γεμίσεων. Συνταγές με παράδοση και γνώση ετών, πάππου προς πάππου, από το Βορρά μέχρι το Νότο.

Ώρα για τα αποκαλυπτήρια, λοιπόν, και η αυτού εξοχότης πίτα δεσπόζει στα τραπέζια μας εκατοντάδες χρόνια τώρα, από το πρωϊνό μέχρι το δείπνο. Πίτα με χωριάτικο φύλλο, μπουγάτσα, πατσαβουρόπιτα και η λίστα είναι ατέλειωτη. Με σπανάκι, με τυρί, με κιμά, με κρέμα – μέχρι και με καρπούζι! Αλλά ποιος κάθεται πλέον να ανοίξει αυτό το περιβόητο φύλλο; Βέβαια, ο κόπος σου σε ανταμείβει, όμως πλέον περιμένουμε μια γιαγιά, μια μαμά, μια θεία για να γευτούμε μια πίτα της προκοπής…

Μήπως όμως υπάρχει κάπου στη μέση μια εξίσου γευστική επιλογή χωρίς όλο τον “κόπο”;

Υλικά (για 6–8 άτομα, ένα μεγάλο πυρέξ φούρνου)

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 6 κούπες ψημένο κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο και “μαδημένο” (ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι κοτόπουλο έχει περισσέψει από προηγούμενο φαγητό)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το “φύλλο”

  • 2 κούπες γάλα
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
  • 5 αυγά
  • 2 πατάτες μεγάλες, βρασμένες και πατημένες σαν πουρέ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. baking powder
  • 1 κούπα μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 κούπα τσένταρ τριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2–3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη.

Για το φύλλο, βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το ηλιέλαιο, τα αυγά, τις πατάτες και χτυπάμε με το σύρμα. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το αλεύρι και το baking powder και ομογενοποιούμε.

Στο πυρέξ βάζουμε το μισό από το “φύλλο” μας, έπειτα τη γέμιση και τα τυριά και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο “φύλλο”.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ή έως ότου ροδοκοκκινίσει.

Καλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι και η πίτα που έχει το ωραίο το κρατσανιστό το φύλλο – παρόλα αυτά μπορούμε να ξεγελιόμαστε μια-δυο φορές!

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...