Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Σπιτικά χειροποίητα κριτσίνια

Σπιτικά χειροποίητα κριτσίνια

Σπιτικά χειροποίητα κριτσίνια

Το καλοκαιράκι πλησιάζει για τα καλά και όλο ψάχνουμε κάτι να μασουλάμε και όλο δεν θέλουμε κάτι να μασουλάμε αλλά και τι να κάνουμε; Και θέλουμε και ένα σνακ και έχουμε βαρεθεί και αυτές τις μπάρες δημητριακών με φρούτα και θέλουμε να μπαίνει και στη σαλάτα, να μην τρώγεται σκέτο, να είναι αλμυρό αλλά όχι συνέχεια το ίδιο και το ίδιο… Πολλά ζητάμε;

Υλικά (βγάζει μπόλικα αυτή η δόση)

  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 μαγιά φρέσκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό χλιαρό (περίπου)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 2 χούφτες σπόρια διάφορων ειδών (ηλιόσποροι, σουσάμι, κολοκυθόσποροι κλπ)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και μια κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με σελοφάν και το αφήνουμε στην κουζίνα σε ζεστό και σκιερό μέρος. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε όλα τα άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και το μισό νερό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Η ζέστη των χεριών μας βοηθάει τη γλουτένη να αναπτυχθεί και να έχουμε πιο αφράτα και νόστιμα κριτσίνια!

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο σημείο αυτό αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά από το υπόλοιπο νερό έως ότου σχηματιστεί μια λεία, εύπλαστη, μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα.

Μετά τη μισή ώρα παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης μας και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια πάχους μισού εκατοστού περίπου και όσο μακριά επιθυμούμε. Τα λαδώνουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και τα βουτάμε στο μείγμα από τα σπόρια που έχουμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα να ξεκουραστούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15–20 λεπτά περίπου.

Υ.Γ. Ένα κριτσίνι δεν είναι σε θέση να περιορίζει κανέναν, γι’ αυτό και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Προσθέστε τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί στη ζύμη και φτιάξτε τα πιο τυρένια κριτσίνια ή ακόμη κυλήστε τα στη βρώμη πριν τα ψήσετε και φτιάξτε ένα ακόμα πιο υγιεινό σνακ. Δοκιμάστε και πειραματιστείτε!

 

Σπιτικά χειροποίητα κριτσίνια
5 (100%) 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κοκκινιστό της Γιαγιάς με ρύζι

Κοκκινιστό της Γιαγιάς με ρύζι

Συνεχίζοντας το ταξίδι στην παραδοσιακή μας κουζίνα, θα θυμηθούμε ένα φαγητό που έχει άπειρους συνδυασμούς: με πατάτες τηγανητές, με πουρέ, ...