Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Τουλουμπάκια

Τουλουμπάκια

Τουλουμπάκια

Εθνικό γλυκό γλυκατζήδων και απανταχού θαυμαστών των σιροπιαστών και όχι μόνο! Το πιάσατε το νόημα, το γλυκάκι αυτό στάζει μέλι και σιρόπια κυριολεκτικά, είναι αφράτο από μέσα και τραγανό από έξω. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις στο ένα! Ε, και αφού θα κάνεις που θα κάνεις φάε να το ευχαριστηθείς!

Υ.Γ. Η σημερινή συνταγή αφιερώνεται σε μια κοριτσοπαρέα και συγκεκριμένα σε ένα αναπόσπαστο μέλος της, με το οποίο πλέον θα μας χωρίζουν 504 χλμ. Το γλυκό αυτό είναι η λατρεία της και δεν θα ήταν σωστό τίποτα άλλο, παρά να βυθιστούμε στα σιρόπια του για να της ευχηθούμε καλό ταξίδι! Εις το επανιδείν!

Υλικά (για περίπου 45 – 50 κομμάτια)

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κούπα μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι, λοιπόν, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, έως ότου αρχίζει να “δένει”. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια στο μίξερ χτυπάμε τα άλευρα, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το νερό έως ότου ομογενοποιηθούν. Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα, κατεβάζουμε από το μίξερ και ζυμώνουμε λίγο το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να μην το “κουράσουμε” πολύ. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

Παράλληλα ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μπόλικο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα. Το ιδανικό είναι να κρατάμε πάντα καυτό το λάδι μας και γι’ αυτό θα φροντίσουμε να μην το παραφορτώνουμε κάθε φορά με τουλουμπάκια.

Λοιπόν, η διαδικασία είναι απλή: σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και με μια μύτη για κορνέ –ιδανικά αυτή που θα δώσει αυτό το ραβδωτό σχήμα στο γλυκό μας– βάζουμε το μείγμα μας. Με αυτό τον τρόπο θα ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι τα τουλουμπάκια. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα και τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε ώστε να απορροφήσουν όσο σιρόπι “πάρουν” και βγάζουμε σε μια πιατέλα για σερβίρισμα!

Καλές βούτες!

 

Τουλουμπάκια
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Γλυκό σαν του κουταλιού φράουλα

Γλυκό σαν του κουταλιού φράουλα

Μετά τα κοκορέτσια, κοντοσούβλια, αρνιά, κατσίκια και λοιπά πασχαλινά εδέσματα της σούβλας –και όχι μόνο–, ένα γλυκάκι είναι ό,τι πρέπει. Πολύ ελαφρύ, δροσιστικό, της εποχής ...