Home / THINKDROPS / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ / 10+1 σειρές όπου συνέβη η τεχνική του time-jump

10+1 σειρές όπου συνέβη η τεχνική του time-jump

Καταλάβατε τι θέλει να πει ο τίτλος ή να πέσει εξήγησις; Επειδή και όλοι να το καταλάβατε, εγώ θέλω να τα πω, ακούστε: Στην Αμερική, αν οι παραγωγοί δουν ότι μια σειρά έχει απήχηση, την κρατάνε στον αέρα – βρε δεν πάνε να χτυπάνε τον κώλο τους κάτω οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί! Να τους λένε “Μα βρε χρυσέ μου δεν έχουμε τι άλλο να γράψουμε”, “Ξεμείναμε από ιδέες”, “Δεν τραβάει άλλο”… Αυτοί τίποτα… “Άλλα λόγια πείτε, βρε παιδιά”. Και τότε είναι που είπαν να κάνουνε το περίφημο Time-Jump! Ουσιαστικά είναι ένα πήδημα στο χρόνο (αναλόγως από μήνες έως χρόνια), έτσι ώστε να ανανεωθούν λίγο οι ιστορίες και οι χαρακτήρες της σειράς, μπας και ξεβαλτώσουμε λίγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑ SPOILERS!

(Εγώ, μια φορά, προειδοποίησα και έχω τη συνείδησή μου καθαρή)

1. DESPERATE HOUSEWIVES (Season 5)

DESPERATE HOUSEWIVES

Έχοντας γράψει 4 κύκλους γεμάτους με μυστήρια, φόνους, έρωτες και καυστικό χιούμορ, ο Marc Cherry ήθελε μια ανανέωση για τη σειρά. Φοβόταν να βασιστεί σε παλιά storylines (όπως είχε γίνει και με τον δεύτερο κύκλο, ο οποίος απέσπασε τις χειρότερες κριτικές) και έτσι διάλεξε μαζί με όλη την ομάδα παραγωγής να επιταχύνουν τον χρόνο και να πάνε την ιστορία 5 χρόνια μετά. Έτσι, η αρχή του 5ου κύκλου μας βρίσκει από το 2008 στο 2013, όπου ο Carlos εξακολουθεί να είναι τυφλός, η Gabby παχαίνει και έχει γίνει μάνα 2 παιδιών, η Lynette έχει θεραπευτεί από τον καρκίνο, η Bree τα έχει ξαναβρεί με τον Orson, η Susan έχει χωρίσει από τον Mike και η Edie επιστρέφει μετά από 5 χρόνια απουσίας από τη γειτονιά με τον νέο σύζυγό της. Πολλοί κριτικοί σχολίασαν θετικά το νέο κύκλο της σειράς, λέγοντας πως το time-jump βοήθησε τη σειρά να αναπνεύσει.

2. LOST (Season 3)

LOST

Με την ιστορία των επιζώντων στο νησί να συνεχίζεται, οι δημιουργοί κατάφεραν κάτι τρομερό: να προβάλουν flashforward ως flashback, κάνοντας τους θεατές να πιστεύουν πως παρακολουθούν το παρελθόν των χαρακτήρων ενώ στην ουσία βλέπουν σκηνές από τη ζωή τους μετά το ναυάγιο, αφού έχουν σωθεί 3 χρόνια μετά. Τρομερό;

3.  ONE TREE HILL (Season 5)

ONE TREE HILL

Η παρέα του One Tree Hill πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε καθόλου στη βασική πλοκή της σειράς. Η αρχή του 5ου κύκλου βρίσκει τους πρωταγωνιστές να έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και να επιστρέφουν στην πόλη τους, έχοντας κυνηγήσει τα όνειρά τους αλλά χωρίς να τα έχουν φτάσει απόλυτα. Ακόμα κι αν κοιτάξετε τον τίτλο του 1ου επεισοδίου του 5ου κύκλου θα καταλάβετε το time-jump, μιας και ονομάζεται “4 Years, 6 Months, 2 Days”. Όπως καταλαβαίνετε, έχουν περάσει 4 χρόνια, 6 μήνες και 2 μέρες… Και για τους Αμερικάνους αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να βγάλουν το Πανεπιστήμιο. Αν, λέμε αν, η σειρά γυριζόταν στην Ελλάδα, πιθανά το επεισόδιο να το λέγανε “8 Χρόνια, 5 Μήνες και 9 Μέρες”.

4. WEEDS (Season 7)

WEEDS

Μετά από ένα έντονο φινάλε 6ου κύκλου, η Nancy καταλήγει στη φυλακή. Και εκεί που λέγανε όλοι ότι θέλουμε να δούμε την Nancy έναν κύκλο στη φυλακή και το πως θα βγει, και το τι θα γίνει… τελικά η showrunner Jenji Kohan αποφασίζει να πάει την ιστορία 3 χρόνια μετά, όπου η Nancy έχει αποφυλακιστεί και ζει στη Νέα Υόρκη ενώ όλο το υπόλοιπο cast ζει στην Κοπεγχάγη. Πολλοί στεναχωρήθηκαν και απογοητεύτηκαν από αυτή την απόφαση της συγγραφικής ομάδας, αλλά τελικά η Jenji δεν τους άφησε παραπονεμένους. Δύο χρόνια μετά (και κάτι) βγαίνει από τη συχνότητα του Netflix το “Orange is the new Black” του οποίου showrunner ποιος είναι;;; Η Jenjiii! Και έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

5.  ARRESTED DEVELOPMENT (Season 4)

ARRESTED DEVELOPMENT

Είναι μια σειρά που αγαπήθηκε και κόπηκε από τη συχνότητα του Fox, μέχρι που το Netflix την επανέφερε στη ζωή 6 χρόνια μετά. Έτσι λοιπόν, σεβόμενοι οι δημιουργοί τον χρόνο που πέρασε, τοποθέτησαν την πλοκή του 4ου κύκλου έξι χρόνια μετά το τέλος του τρίτου κύκλου. Ωστόσο το ενδιαφέρον σε αυτή τη σειρά δεν είναι τόσο το time-jump όσο η αλλαγή στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας μιας και το κάθε επεισόδιο επικεντρώνεται σε ένα χαρακτήρα και μας δείχνει διάφορα κομμάτια της ζωής του χωρίς όμως μεταξύ τους τα επεισόδια να έχουν κάποια χρονολογική σύνδεση. Σου λέει εμμέσως πλην σαφώς η σειρά πως για να καταλάβεις τι γίνεται δες τα όλα μαζί. Μπορείς;

(Σημ. το ξέρω πως δεν αναφέρθηκα πολύ στο time-jump, αλλά πώς να το κάνουμε, η σειρά άλλαξε αέρα μεν, αλλά από τον τρόπο αφήγησης δε – κι όχι από το time-jump)

6. HOMELAND (Season 4 & Season 5)

HOMELAND

Σε αυτή τη σειρά έχουμε δύο time-jump κι αυτό γιατί απ’ ό,τι φάνηκε οι δημιουργοί ήθελαν να κάνουν κάθε κύκλο μια μεμονωμένη ιστορία, έπειτα από 3 κύκλους όπου ο Agent Brody ήταν στο προσκήνιο, πράγμα που τους έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούν και με άλλα θέματα της επικαιρότητας. Το τέλος του τρίτου κύκλου βρίσκει την Carrie έγκυο στο παιδί του Brody και αυτή αποφασισμένη να το κρατήσει. Ωστόσο, η αρχή του 4ου κύκλου βρίσκει την Carrie να έχει ήδη γεννήσει και το παιδί της είναι ήδη ενός έτους. Άρα έχουν περάσει σχεδόν ενάμισι με δύο χρόνια. Από την άλλη, το τέλος του 4ου κύκλου δείχνει μια Carrie απογοητευμένη από τη CIA, με αποτέλεσμα ο 5ος κύκλος να την εισάγει 2 χρόνια μετά να μένει μόνιμα στο Βερολίνο, έχοντας στήσει μια καινούρια ζωή.

7. PRETTY LITTLE LIARS (Season 6)

PRETTY LITTLE LIARS

Το mid-season finale του 6ου κύκλου ήταν αυτό που όλοι περίμεναν. Η αποκάλυψη του “A”. Έξι χρόνια αυτό το τροπάριο. Βρε ποιος είναι, βρε ποιος είναι… Και τελικά τον βρίσκουν και η ιστορία τελειώνει – ουπς, λάθος! Γιατί τότε έρχεται ένα time-jump ύψους 5 χρόνων και μας πάει στο μέλλον, όπου τα κορίτσια, έχοντας ήδη φύγει για σπουδές στο πανεπιστήμιο, επιστρέφουν στο Rosewood για να ξεκινήσουν μια άλλη ιστορία. Σύμφωνα με τη showrunner της σειράς I. Marlene King, “το time-jump θα δώσει άλλον αέρα στη σειρά και θα είναι σαν ένα νέο ξεκίνημα από την αρχή”. Είδατε τι κάνουν 5 χρόνια;

8. GLEE (Season 6)

GLEE

Το Glee ήταν μια σειρά που ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά έφτασε σε σημείο να κουράσει αρκετά το κοινό. Τα αναπάντεχα που συνέβαιναν ανάγκαζαν συνέχεια τους σεναριογράφους να αλλάζουν το σενάριο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις δυνατότητες των παιδιών που έπαιζαν. Ο ξαφνικός θάνατος του Cory Monteith, η εγκυμοσύνη της Heather Morris κ.ά. έφεραν τη σειρά σε ένα σημείο όπου δεν τραβούσε άλλο. Είχε όμως ήδη ανανεωθεί για 6η σεζόν. Έτσι, οι δημιουργοί έκαναν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει εξαρχής: μείωσαν τον αριθμό επεισοδίων στα 13, κράτησαν ελάχιστα μόνιμα μέλη στο cast και ξεκίνησαν να αφηγούνται μια ιστορία 6 μήνες μετά το τέλος του προηγούμενου κύκλου. Και αν νομίζετε πως δεν συνέβησαν πολλά, είστε γελασμένοι. Η Rachel επέστρεψε πίσω στο Ohio χωρίς να έχει καταφέρει τίποτα, ο Blaine με τον Kurt έχουν χωρίσει, η Santana και η Brittany παντρεύονται, ο κύριος Schuester διευθύνει τους Vocal Adrenaline και το Glee Club παραμένει κλειστό. Να υλικό για να αρχίσεις νέο κύκλο!

9. JANE THE VIRGIN (Season 3)

JANE THE VIRGIN

Μιας και προέρχεται από σαπουνόπερα είναι λογικό να υπάρχει έντονα το στοιχείο του δράματος. Έτσι λοιπόν κάπου στα μισά του κύκλου και ενώ όλα φαίνονταν να κυλάνε καλά, γίνεται ένα τσακ και όλα ανατρέπονται. Εκεί που λέγαμε πως ηρεμήσαμε, ξαφνικά ο Michael παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και πεθαίνει, o Rafael δέχεται να πληρώσει για τα λάθη του και πάει φυλακή, η Petra φοβάται πως δεν θα τα καταφέρει να μεγαλώσει τα παιδιά μόνη της και η Xiomara με τον Rogelio παραμένουν χωρισμένοι και ευτυχισμένοι με τους νέους συντρόφους τους. Μετά από τον θάνατο του Michael (μια σκηνή που όπως έχει πει η Jennie Snyder Urman “είναι κάτι που θέλαμε να το βάλουμε στο τέλος του δεύτερου κύκλου, αλλά τελικά κρατήσαμε τον Michael λίγο ακόμα”) όλα αλλάζουν και ουσιαστικά η σειρά σχεδόν μεταμορφώνεται. Τρία χρόνια στο μέλλον μάς δείχνουν καινούρια μυστήρια, μια διαφορετική σχέση μεταξύ των χαρακτήρων, έναν Mateo μεγαλύτερο με διαφορετικά προβλήματα, έναν Rafael αποφυλακισμένο και πιο ώριμο και τέλος μια Jane –σχεδόν– έτοιμη να ξαναερωτευτεί!

10. ONCE UPON A TIME (Season 7)

ONCE UPON A TIME

Ο 6ος κύκλος έχει λάβει τέλος και οι περισσότεροι περιμέναμε να τελειώσει και η σειρά. Το ABC όμως έκανε το θαύμα του και κράτησε την πετυχημένη σειρά και γι’ άλλη σεζόν. Και τότε τι κάνουμε; Το γνωστό. Αποχαιρετούμε τους περισσότερους βασικούς χαρακτήρες, αλλάζουμε πρωταγωνιστές και ταξιδεύουμε στο χρόνο. Επί του πρακτέου, ο νέος κύκλος χαιρετάει τον Prince Charming, την Snow White, την Emma Swam, την Belle και την Zelena, κρατάει τη Regina, τον Hook και τον Rumple και δέχεται μια Λατίνα Cinderella στο πρόσωπο της Dania Ramirez και έναν ενήλικο Henry. Άντε να δούμε!

+ S1NGLES 2 (2ος Κύκλος)

S1NGLES 2

Και ένα εξτραδάκι για το τέλος. Ποιος θα το έλεγε… Το τέλος του S1ngles βρίσκει τη Ράνια και τη Λίλα στην εκκλησία που θα γινόταν ο γάμος της Μάρως, να μένουν αγκαλιά και να λένε πως θα μείνουν μαζί για να μεγαλώσουν το παιδί της Ράνιας. Η αρχή του S1ngles 2 –που άργησε κατά ένα χρόνο– βρίσκει μια Ράνια και μια Λίλα που μένουν μαζί και έναν Λουκά Jr, ο οποίος όχι απλώς έχει γεννηθεί αλλά μιλάει, τρέχει, κόβει κεφάλια από κούκλες, δένει ανθρώπους σε καρέκλες παίζοντας Ινδιάνους και χτυπάει συμμαθητές του με κασετίνες. Θέλοντας και μη, το βλέπετε το time-jump, δεν μπορείτε να πείτε…!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Έρχεται το "1899", η νέα σειρά από τους δημιουργούς του "Dark"

Έρχεται το “1899”, η νέα σειρά από τους δημιουργούς του “Dark” (teaser)

Η πετυχημένη γερμανική σειρά Dark μπορεί να τελείωσε, όμως οι δημιουργοί της, Jantje Friese και Baran bo Odar, έχουν γνωστοποιήσει ...