Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ... / “Αδελφοί Ράιτ”: μια ιστορία για την προσήλωση στο στόχο

“Αδελφοί Ράιτ”: μια ιστορία για την προσήλωση στο στόχο

Μια χειμωνιάτικη ημέρα του 1903, οι Γουίλμπερ και Όρβιλ Ράιτ από το Οχάιο έγραψαν ιστορία. Τα δύο αδέλφια είχαν μόλις εγκαινιάσει την εποχή των πτήσεων, δεν υπήρχαν όμως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες ούτε άνθρωποι γύρω τους να χειροκροτήσουν. Το αντίθετο μάλιστα: η κοινή γνώμη τούς θεωρούσε τρελούς και κυνηγούς χιμαιρών. Οι ίδιοι, ωστόσο, ήξεραν ότι βάδιζαν στο σωστό δρόμο και ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν το μεγάλο τους όνειρο, που δεν ήταν άλλο από το να κατακτήσουν τους ουρανούς.

"Αδελφοί Ράιτ": μια ιστορία για την προσήλωση στο στόχο

Ο καταξιωμένος ιστορικός Ντέιβιντ ΜακΚάλα αντλεί περιεχόμενο από το πλούσιο αρχείο της οικογένειας Ράιτ, το οποίο περιελάμβανε ημερολόγια, σημειωματάρια και περισσότερες από χίλιες επιστολές, για να μας δώσει την εκπληκτική ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών, που άλλαξε για πάντα την ανθρωπότητα. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Key Books, σκιαγραφείται με μοναδικό τρόπο η ανθρώπινη πλευρά των αδελφών Ράιτ, του πατέρα τους, αλλά και της αδελφής τους Κάθριν, μιας αφανούς ηρωίδας, χωρίς την οποία μπορεί αυτή η ιστορία να είχε διαφορετική έκβαση, λιγότερο ή και καθόλου ένδοξη.

Ο Γουίλμπερ και ο Όρβιλ Ράιτ είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε ένα σπίτι γεμάτο με βιβλία, χάρη στο μεράκι του ιεροκήρυκα πατέρα τους. Από μικροί είχαν μέσα τους το σαράκι της μόρφωσης, χωρίς όμως να παρακολουθήσουν ανώτερες σπουδές. Η περιέργειά τους, η αγάπη για τη μηχανική, αλλά κυρίως η ανάγκη να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δοκιμές τους, τους οδήγησε στο να ανοίξουν ένα ποδηλατάδικο. Εκεί, οι αδελφοί έφτιαχναν και πουλούσαν ποδήλατα, τα επισκεύαζαν – αλλά και σχεδίασαν το πρώτο τους αεροπλάνο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που είχαν την τύχη να τους γνωρίσουν, οι αδελφοί Ράιτ ήταν “τα δύο εργατικότερα παιδιά που είχαν γνωρίσει ποτέ”.

Δεν ήταν η τύχη που τους βοήθησε να πετάξουν, αλλά η σκληρή δουλειά και η κοινή λογική. Αφοσιώθηκαν με όλη τους την καρδιά, την ψυχή και την ενέργεια σε μια ιδέα και είχαν πίστη.

Οι Ράιτ βασίστηκαν στις προσπάθειες άλλων “ονειροπόλων” και “τρελών” που προσπάθησαν να πετάξουν, επιδιώκοντας να εντοπίσουν τα λάθη τους και να φτιάξουν την δική τους εκδοχή πτητικής μηχανής που θα ξεπερνούσε κάθε δυσκολία και θα ανέβαζε τον άνθρωπο πιο κοντά στα σύννεφα.

Οι δοκιμές τους ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες. Για την αναζήτηση της κατάλληλης περιοχής ταξίδεψαν αμέτρητα χιλιόμετρα, μέχρι να βρουν το τελειότερο δυνατό σημείο που θα τους επέτρεπε να δοκιμάσουν τους υπολογισμούς τους. Κατά τις δοκιμαστικές πτήσεις ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρούς ανέμους, με ορδές κουνουπιών, με τραυματισμούς που θα μπορούσαν να ήταν θανάσιμοι, καθώς επίσης και με την περιέργεια του απλού κόσμου και των δημοσιογράφων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν δίσταζαν να πιαστούν από μια οποιαδήποτε κακοτυχία για να λοιδωρήσουν ολότελα την προσπάθεια των “τρελών” αδελφών από το Οχάιο.

Ωστόσο, η ήρεμη προσήλωση των Ράιτ στο στόχο τους, δίχως να δίνουν σημασία στις κριτικές και στις προβλέψεις των άλλων, ήταν παραδειγματική. Ακόμα και όταν οι ιθύνοντες της αμερικανικής κυβέρνησης τους αντιμετώπισαν με δυσπιστία και τους έβαλαν σε λίστα αναμονής, ανήμποροι να αναγνωρίσουν την ιστορία που γραφόταν κάτω από τη μύτη τους, δεν το έβαλαν κάτω. Στράφηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν τελικά την αποδοχή που τους άξιζε στη Γαλλία.

"Αδελφοί Ράιτ": μια ιστορία για την προσήλωση στο στόχο

Έπρεπε να περάσει καιρός, με διαρκείς βελτιώσεις, δοκιμές και πτήσεις μπροστά σε κοινό, για να αναγνωριστεί επιτέλους η επαναστατική τους εφεύρεση. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι αδελφοί Ράιτ έγιναν ήρωες. Έσπαζαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα –ο ένας στη Γαλλία, ο άλλος στις ΗΠΑ– τους καλούσαν παντού για να τους τιμήσουν με βραβεία και έγιναν το μόνιμο θέμα των εφημερίδων (των ίδιων που κάποτε τους επιτίθονταν με ειρωνεία), προκαλώντας οπουδήποτε βρίσκονταν φρενήρη ενθουσιασμό.

Η ιστορία των αδελφών Ράιτ μιλάει για την ταπεινότητα, για την επιμονή και την προσήλωση στο στόχο. Αποδεικνύει πόσο κλειστοί μπορεί να είναι οι άνθρωποι σε νέες ιδέες και την παροιμιώδη επιμονή που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να ξεπεράσει τα όρια που προσπαθούν να του επιβάλλουν ως αξεπέραστα. Ιδιαίτερα σεμνοί και ταπεινοί από τη φύση τους και από την οικογένειά τους, ο Γουίλμπερ και ο Όρβιλ παραμένουν διαχρονικά παραδείγματα ανθρώπων που ξεπερνούν τις αμφιβολίες, τις δυσκολίες και τον ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να πετύχουν το “ακατόρθωτο”.

Παρουσιάζοντας μια εξαιρετική ιστορία, ολότελα αληθινή, το βιβλίο του ΜακΚάλα σκιαγραφεί και αναδεικνύει περίτεχνα το μεγαλείο δύο σπουδαίων εφευρετών που άλλαξαν για πάντα τη ζωή μας.

“Αδελφοί Ράιτ”: μια ιστορία για την προσήλωση στο στόχο
5 (100%) 7 vote[s]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Σαν Παραμύθι» του Μάνου Τσεμπερλή

«Σαν Παραμύθι» του Μάνου Τσεμπερλή

Το πρώτο βιβλίο του συντάκτη μας, Μάνου Τσεμπερλή, εκδόθηκε το 2009 από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. «Υπάρχουν φορές που ο ...