Home / THINKDROPS / ΜΟΥΣΙΚΗ / Joy Division – “Unknown Pleasures”: Η ιστορία ενός εξωφύλλου που έγινε σύμβολο

Joy Division – “Unknown Pleasures”: Η ιστορία ενός εξωφύλλου που έγινε σύμβολο

Ποιος θα δει σήμερα αυτή την εικόνα και δεν θα σκεφτεί  τους Joy Division; Το album Unknown Pleasures του 1979 κυκλοφόρησε με ένα πολύ ιδιαίτερο εξώφυλλο, που έμελλε να καταστεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία της μουσικής.

Joy Division - Unknown Pleasures

Το αινιγματικό σύμβολο επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει με ένα δικό του, μοναδικό τρόπο. 38 χρόνια μετά, σχεδιάζεται ανελλιπώς επάνω σε ρούχα και σε παπούτσια, χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους από κάθε πιθανή μορφή τέχνης, ενώ για τους πιο «φανατικούς» γίνεται ακόμα και τατουάζ που μπορεί να ξεκινά από τον αυχένα και να καταλήγει στη βάση της σπονδυλικής στήλης (βλ. βίντεο παρακάτω).

Ξέρεις, όμως, τι απεικονίζει;

Αυτό το μυστήριο περιέβαλε εξαρχής το εξώφυλλο, στο οποίο δεν εμφανίζεται ούτε το όνομα του συγκροτήματος ούτε ο τίτλος του δίσκου – μόνο αυτή η περίεργη εικόνα που μοιάζει με οροσειρά. Πρόκειται μήπως για κάποιον γρίφο, που καλούνται να λύσουν οι φίλοι της μουσικής των Joy Division; Τι είχε στο μυαλό του ο Peter Saville, που ήταν υπεύθυνος για το εξώφυλλο του album;

Λοιπόν, δεν θα σε ταλαιπωρήσω πολύ, γιατί έχουμε πλέον το internet – και επομένως, τις απαντήσεις. Το σχήμα αυτό σχετίζεται με την αστρονομία και πιο, συγκεκριμένα, με τα πάλσαρ (pulsars). Αντλώντας καταρχάς από τη Βικιπαίδεια, μαθαίνουμε ότι:

Η εικόνα του εμπρόσθιου εξωφύλλου προέρχεται από μια έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας της Αστρονομίας Cambridge, και ήταν αρχικά σχεδιασμένη με μαύρες γραμμές σε άσπρο φόντο. Απεικονίζει διαδοχικούς παλμούς από το πρώτο πάλσαρ που ανακαλύφθηκε, το PSR B1919+21.

Αυτή η εικόνα βρίσκεται στην εν λόγω Εγκυκλοπαίδεια της Αστρονομίας και δημοσιεύθηκε το μακρινό 1977:

joy-division-pulsar

Κάποιος Adam Capriola, όμως, έκανε τη δική του έρευνα και ανακάλυψε πως η πρώτη δημοσίευση της συγκεκριμένης εικόνας έγινε το 1971, σε ένα τεύχος του γνωστού και έγκριτου Scientific American, με απόδοση credit σε κάποιον αστροφυσικό ονόματι Jerry Ostriker.

joy-division-scientific-american-1971-pulsar

Ωστόσο, για να περιπλέξουμε τα πράγματα λίγο περισσότερο, ο Ostriker, απαντώντας σε επιστολή του Adam, εξήγησε ότι δεν έφτιαξε ο ίδιος την εικόνα, αλλά την απέκτησε από κάποια δημοσιευμένη πηγή.

Τελικά, η λύση του μυστηρίου είναι η εξής: Η εικόνα δημιουργήθηκε από ηλεκτρονικό υπολογιστή του Ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρίκο και όντως απεικονίζει τα σήματα που προέρχονταν από τον αστέρα πάλσαρ PSR B1919+21 (που τότε λεγόταν «απλώς» CP 1919). Η λογική ήταν να μπουν σε σειρές τα σήματα-παλμοί, ώστε να ερευνηθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια που επαναλαμβάνονται. Ο Harold D. Craft, Jr. από το Πανεπιστήμιο Cornell έγραψε το πρόγραμμα με σκοπό να γίνει πιο εύκολη αυτή η καταγραφή. Όταν η εικόνα χρησιμοποιήθηκε από τους Joy Division, δεν είχε ιδέα!

Ένας συνάδελφος […], ο Jim Cordes, με είδε στο δρόμο –είναι φίλος μου για πάρα πολύ καιρό– και είπε, «α, επί της ευκαιρίας, το ήξερες ότι η εικόνα σου βρίσκεται στο εξώφυλλο των Joy Division;». Και είπα όχι, δεν είχα ιδέα. Οπότε πήγα στο δισκοπωλείο και, κοίτα να δεις, εκεί ήταν. Έτσι αγόρασα ένα album, και μετά υπήρχε ένα πόστερ που το είχε πάνω, οπότε αγόρασα κι ένα από εκείνα, όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, παρά μόνο επειδή είναι η εικόνα μου, και έπρεπε να έχω ένα αντίγραφό της.

Στο βίντεο, ο Peter Saville εξηγεί με ακρίβεια τι δείχνει το μυστηριώδες εξώφυλλο του Unknown Pleasures:

Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτό το άρθρο, την επόμενη φορά που θα δεις το «μυστηριώδες» σύμβολο, θα είσαι από τους λίγους που θα ξέρουν τι απεικονίζει! Σε έφτιαξα;

 

5/5 - (4 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

10 τραγούδια ενάντια στο φασισμό

10 τραγούδια ενάντια στο φασισμό

Ο κόσμος της πανκ και ο κόσμος του μέταλ έχουν μια πλούσια ιστορία με αναφορές τόσο σε κοινωνικά όσο και σε πολιτικά θέματα. Σε αυτή την εποχή της αναταραχής που διανύουμε, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ακούσεις 10 δυναμικά τραγούδια που καταπολεμούν το φασισμό!