Home / THINKDROPS / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ / Τα «παιδικά» που βλέπαμε μικροί και ίσως να νοσταλγούμε… (Μέρος Α’)

Τα «παιδικά» που βλέπαμε μικροί και ίσως να νοσταλγούμε… (Μέρος Α’)

Την προηγούμενη βδομάδα αναφερθήκαμε σε παιδικές εκπομπές που θα γνώριζαν κυρίως όσοι είχαν αποκωδικοποιητή Filmnet στο σπίτι τους μεγαλώνοντας στα ’90s. Για όσους όμως το Fox Kids εξακολουθεί να παραμένει μια άγνωστη λέξη, μην σκάτε, γιατί σίγουρα κι εσείς θα είδατε παιδικές εκπομπές μεγαλώνοντας. Και είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιες από τη λίστα που ακολουθεί θα ξέρετε! 

1. THUNDERCATS

Επική καλτίλα που ενώ μπορεί πολλοί να μην την έχουν δει, σίγουρα την έχουν ακουστά. Κάτι περίεργα ανθρωπόμορφα εξωγήινα πλάσματα που μοιάζουν με γάτες και έχουν υπερφυσικές ικανότητες μάχονται για να προστατέψουν τη φυλή τους από τα υπόλοιπα εξωγήινα είδη του πλανήτη. Αυτό, όμως, που έχει μείνει περισσότερο απ’ αυτή τη σειρά είναι το περίφημο ξίφος με το κυμαινόμενο μήκος (που έχει γίνει και ανέκδοτο)!

2. INSPECTOR GADGET (ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΑΪΝΗΣ)

O γνωστός και αγαπημένος σε όλους αστυνόμος που μπορούσε να βγάλει οποιοδήποτε gadget από το καπέλο του και ο οποίος, μαζί με το σκύλο του (που είναι ουσιαστικό ο πιο έξυπνος της υπόθεσης) και την ανιψιά του, προσπαθεί να διαλύσει τα σχέδια του κακού Dr. Claw. Αυτή η σειρά έχει αφήσει ιστορία, πρώτον για την απεικόνιση του κακού Dr Claw (κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές σε μετέπειτα προγράμματα) και για το γνωστό tune των τίτλων αρχής, που όμως στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε από το αλησμόνητο “ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΠΡΟΒΛΗΜΑ…”. Δεν το θυμάστε; Απολαύστε το τότε:

3. ROLIE POLIE OLIE

Παιζόταν στο STAR τα πρωινά και ενώ μπορεί να μη σας λέει πολλά σαν όνομα, οι φιγούρες και τα γραφικά σίγουρα ξυπνάνε αναμνήσεις. Σε έναν πλανήτη γεμάτο με γεωμετρικά σχήματα, βλέπουμε την οικογένεια Polie και κυρίως τον μικρούλη Olie και τις περιπέτειές του, καθώς μεγαλώνει και μαθαίνει περισσότερα πράγματα για τη ζωή. Έντονη ανάμνηση αποτελεί το σπίτι της οικογένειας που έχει σχήμα τσαγιέρας!

4. ARTHUR

Και ποιος δεν θυμάται τον γλυκούλη Άρθουρ και την οικογένειά του σε αυτήν την τόσο γλυκιά σειρά; Ο κολλητός του ο Λαγός, η αδερφή του η Ζουζούνα και άλλοι πολλοί χαρακτήρες (που δυστυχώς δεν θυμάμαι τα ονόματά τους) μας κράταγαν συντροφιά τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, που ενώ δεν είχαμε σχολείο ξυπνούσαμε από τις 8 μόνο και μόνο για να διασκεδάσουμε με τις ιστορίες τους.

5. BABAR

Μια επίσης γλυκιά και κάποιες φορές και συγκινητική σειρά, που παιζόταν τα πρωινά στο Star. Ο Μπαμπάρ είναι ένας ελέφαντας  που πλέον ζει πλούσια με την οικογένειά του, έχοντας μια άνετη και όμορφη ζωή. Οι ιστορίες όμως που αφηγείται στα παιδιά του για το πώς έφτασε εκεί που είναι σήμερα δείχνουν ότι πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Αν θυμάμαι κάτι απ’ αυτή τη σειρά είναι ότι ως παιδί είχα μπερδευτεί, επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ο Μπαμπάρ ήταν τη μία γέρος και την άλλη νέος… Ε, μετά που έμαθα τι είναι το flashback, εκτίμησα τη σειρά περισσότερο!

6. LES TROIS PETITES SOEURS (ΟΙ ΤΡΙΔΥΜΟΥΛΕΣ)

Ε καλά, νομίζω πως όλοι το ξέρουμε, μιας και παιζόταν για αρκετά χρόνια. Η σειρά εξιστορούσε τις περιπέτειες τριών τρίδυμων κοριτσιών που μια κακιά μάγισσα τις ταξίδευε στο χωροχρόνο και τις έφερνε αντιμέτωπες με φανταστικά πρόσωπα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και πραγματικούς χαρακτήρες. Έτσι, μπορεί τη μια φορά να τις έβλεπες να κάνουν παρέα με την Κοκκινοσκουφίτσα και την άλλη να σαλπάρουν με το καράβι του Μάρκο Πόλο. Σίγουρα έχει μείνει το τραγούδι των τίτλων, αλλά και η κακιά μάγισσα Μπορούχα, που μερικά χρόνια μετά είχε και δική της σειρά με τίτλο “Η Μαγκούφα Μάγισσα”!

7. THE LITTLE LULU SHOW (Η ΜΙΚΡΗ ΛΟΥΛΟΥ)

Είναι σαν τον θηλυκό Ντένις τον Τρομερό, αλλά στο λιγότερο ζημιάρικο και ίσως στο πιο πνευματώδες. Σε κάθε επεισόδιο βλέπαμε ιστορίες με τη Λουλού, τον Τάμπι και τα άλλα παιδιά της γειτονιάς που το ζούσαν ενώ υπήρχαν και φορές που τα επεισόδια προέβαλαν τη Λουλού να κάνει stand up comedy. Η σειρά είχε αρκετό χιούμορ και ήταν ικανή να μας κάνει να γελάμε ακόμα και σε πιο μεγάλη ηλικία! Αξέχαστο επίσης το τραγουδάκι των τίτλων.

8. FRANKLIN (ΦΡΑΝΚΛΙΝ ΤΟ ΧΕΛΩΝΑΚΙ)

Από τις πιο ζεστές και τρυφερές σειρές που θυμάμαι να είδα ποτέ. Από τους χαρακτήρες και τις ιστορίες μέχρι την εικονογράφηση και τη μουσική, αυτή η σειρά ξεχειλίζει αγάπη και ανθρωπιά, όσο κι αν είχε να κάνει με ζώα. Δεν έχω να πω άλλα, καθώς αν κάποιος το θυμάται ξέρει ακριβώς πόσο όμορφη σειρά ήταν ο Φράνκλιν!

9. BOB THE BUILDER (ΜΠΟΜΠ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ)

“Μπορούμε να το φτιάξουμε;” “Ναιιιι, μπορούμεεε!”. Κάθε φορά που παρουσιαζόταν μια δουλειά που έπρεπε να γίνει, τότε ο Μπομπ ήταν ο άνθρωπος που το αναλάμβανε. Μαζί με όλα του τα οχήματα (που είχαν δικές τους προσωπικότητες και δεν χρειάζονταν οδηγό για να λειτουργήσουν), κατάφερνε να φέρει σε πέρας κάθε μαστόρεμα χωρίς καμιά εξαίρεση. Δύο πράγματα έχουν μείνει, ένα καλό κι ένα κακό: Το καλό είναι το τραγούδι τίτλων που έχει γίνει διαχρονικό και το κακό είναι ένα απαίσιο remake, που δυστυχώς παίζεται και σήμερα..!

10. PEPPER ANN

Η Pepper Ann ήταν ένας χαρακτήρας που άφησε εποχή, νομίζω για αρκετούς λόγους. Σε κάθε επεισόδιο τη βλέπαμε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, αλλά πάντα στο τέλος μάθαινε να κάνει το σωστό. Και ίσως είναι ακριβώς αυτό που κάνει κάθε παιδί στην εφηβεία, με την εξαίρεση ότι πολλά παιδιά δεν κάνουν το σωστό στο τέλος. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό η Pepper Ann είναι αρκετά γνωστή και έχει μείνει ως ένα από τα βασικά προγράμματα που βλέπαμε στη NET (μαζί με μερικά ακόμα που ακολουθούν).

11. RECESS (ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το πόσο τέλεια ήταν αυτή η σειρά. Οι χαρακτήρες της έχουν αφήσει εποχή… με τον cool TJ, την τσαμπουκαλού Spinelli, τον αθλητικό Vince, την ιδιοφυΐα Grechen, τον ευαίσθητο Mikey και τον φοβιτσιάρη Gus να καταφέρνουν όχι μόνο να είναι φίλοι παρά τις διαφορές τους, αλλά και να είναι σε θέση να ομολογούν τα μεγαλύτερα μυστικά τους σπάζοντας έτσι κάθε στερεότυπο που θα μπορούσε να φέρει ο κάθε χαρακτήρας. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που σε μια παιδική σειρά βλέπουμε τόσο τρισδιάστατους και μη στερεοτυπικούς χαρακτήρες! Και όλα αυτά στην αυλή ενός σχολείου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος!

12. PB&J OTTER

Τρία αδέρφια, ο Peanut, η Butter και η Jelly, ζούνε σε μια φανταστική χώρα όπου όλα τα σπίτια είναι σε μια λίμνη, και πάντα πρέπει να βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους. Μπορεί να μη θυμάστε ότι παιζόταν στη ΝΕΤ, μπορεί να μη θυμάστε τους χαρακτήρες, μπορεί να μη θυμάστε τι γινόταν… αλλά σίγουρα θα θυμάστε το γνωστό άσμα “Σκέψου, κάτσε σκέψου, λύση για να βρεις”!

13. CATDOG (ΤΟ ΓΑΤΟΣΚΥΛΟ)

Ένα τετράποδο πλάσμα που από τη μια είναι σκύλος και από την άλλη γάτα. Αυτό είναι το γατόσκυλο, και είναι μια σειρά που αγαπήθηκε επειδή είχε πολύ χιούμορ και πατούσε πάνω στο προφίλ των χαρακτήρων. Η πονηρή γάτα που προσπαθούσε να εξαπατήσει τον αγαθό σκύλο, για να κάνει αυτά που θέλει και τελικά στο τέλος την πατάει. Παιζόταν συνήθως μεσημέρια στη ΝΕΤ, και όσοι το πετυχαίνατε θυμάστε ότι ήταν σίγουρα μετά το σχολείο και πριν τους Ατρόμητους και το Chiquititas. Μα τι εποχές, ε;

Και κάπως έτσι τελειώνει το Μέρος Α’. Δεν βρήκατε την αγαπημένη σας παιδική σειρά ακόμα; Ε, έχουμε και την άλλη βδομάδα! 

5/5 - (4 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Γνωστές σειρές βασισμένες στην ελληνική πεζογραφία

Γνωστές σειρές βασισμένες στην ελληνική πεζογραφία (Μέρος Α’)

Τα ελληνικά τηελοπτικά κανάλια έχουν αρκετές φορές διαλέξει ελληνικά λογοτεχνικά έργα ως βάση για τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών. Αυτό είχε αρκετά ...