Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Βάσια Μαυράκη: «Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων»

Βάσια Μαυράκη: «Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων»

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Χίλια Χρόνια Μετά…και άλλα χίλια» (εκδ. Ιβίσκος), του «τρίτου της παιδιού», όπως σημειώνει η ίδια, κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Βάσια Μαυράκη.

Βάσια Μαυράκη: «Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων»

Στο μυθιστόρημα σας «Χίλια Χρόνια Μετά… και άλλα χίλια» παρακολουθούμε τρεις ιστορίες. Πώς συνδέονται αυτές μεταξύ τους;

Οι τρεις αυτές ιστορίες, που στην πραγματικότητα είναι μία και μοναδική, πέρα από τον έρωτα που τις συνδέει, συνδέονται μεταξύ τους και με πολλούς άλλους τρόπους… φυσικούς, καρμικούς, μεταφυσικούς! Τις συνδέουν τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι τόποι, η ιστορία, η μυθολογία, τις συνδέει το παρελθόν, το παρόν και θέλω να πιστεύω και το μέλλον.

Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη σ’ αυτό το βιβλίο. Φέρνει τους ήρωες κοντά περισσότερες από μια φορές. Στη δική σας ζωή τι ρόλο έχει παίξει;

Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων. Είναι το έναυσμα για τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ζωής. Είναι οδύνη και ηδονή, είναι ήττα και νίκη, είναι κατάθλιψη και ευτυχία. Είναι όλα τα συναισθήματα του ανθρώπινου γένους μαζί, όλα αυτά που μας ταλανίζουν, που μας παιδεύουν, που μας απογοητεύουν και μετά μας κάνουν χαρούμενους, ευτυχισμένους… και πάλι από την αρχή! Δεν θα μπορούσα να γράψω για τον έρωτα αν δεν τον είχα βιώσει. Θα ήταν σαν να περιέγραφα τη γεύση ενός γλυκού που δεν έχω ποτέ δοκιμάσει, την ομορφιά ενός τοπίου που ποτέ δεν έχω δει ή το άρωμα ενός λουλουδιού που ποτέ δεν έχω μυρίσει. Ευτυχώς όμως είμαι από τις τυχερές, τον έζησα με όλες μου τις αισθήσεις και το κυριότερο, ήταν τέτοιος… Δυνατός και καρμικός σαν αυτόν που περιγράφω στο «Χίλια χρόνια μετά… και άλλα χίλια».

Μια πλήρης, ευτυχισμένη ζωή είναι αποτέλεσμα περισσότερο της τύχης ή των επιλογών μας;

Μια ζωή σαν αυτή που μου περιγράφετε είναι το συνονθύλευμα των τυχαίων επιλογών που μας φέρνει μπροστά στα πόδια μας η ζωή. Η ευτυχία μπορεί να είναι επιλογή, αρκεί να έχει προεπιλεγεί για εμάς. Η πληρότητα μπορεί να είναι επιλογή, αλλά προϋποθέτει ζήσιμο και μάλιστα ευτυχισμένο ή καλύτερα συνειδητοποιημένο! Πιστεύω πως εξυπηρετούμε τις προδιαγραφές μας και καλούμαστε να ζήσουμε αυτό που πρέπει κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τραβήξουμε τον ανήφορο της εξέλιξης. Της πνευματικής μας εξέλιξης. Της εξέλιξης αυτής που θα μας βρει σοφότερους χίλια χρόνια μετά… κι άλλα χίλια!

Πιστεύετε στο κάρμα και αν ναι, πώς θα το ορίζατε;

Κάρμα, σανσκριτική λέξη που σημαίνει ενέργεια. Κάρμα , ο νόμος της ανταποδοτικότητας, ο νόμος του αντιπεπονθότος. Ο νόμος που ορίζει πως τίποτα, καμία πράξη, καμία ενέργεια δεν πάει χαμένη αλλά γυρίζει πίσω σε αυτόν που την «δημιούργησε» με το ίδιο πρόσημο. Έτσι θα όριζα το Κάρμα, σαν την πληρωμή των θετικών και αρνητικών μας ενεργειών που ζητούν να κάνουν ταμείο σε αυτή τη ζωή, σε μια προηγούμενη ή επόμενη!

Βάσια Μαυράκη

Υπάρχει κάποιο τελετουργικό που ακολουθείτε πιστά τις περιόδους που γράφετε;

Το μόνο τελετουργικό που υπάρχει είναι η ύπαρξη… μη τελετουργικού! Η Έμπνευση δεν μπαίνει σε νόρμες, δεν μπαίνει σε καλούπια, έρχεται και σε επισκέπτεται στα πιο απίθανα μέρη, τις πιο απίθανες στιγμές. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιο πρωτόκολλο προετοιμασίας, παρά μόνο μια ετοιμότητα που απαιτεί ένα χαρτί και ένα μολύβι, έτσι ώστε να καταγραφεί η ιδέα, η σπίθα της στιγμής που αργότερα μπορεί να γίνει πυρκαγιά!

Διαβάσαμε πως έχετε ταξιδέψει πολύ. Επηρέασαν τα ταξίδια σας την πλοκή του βιβλίου σας;

Πιστεύω πως οι εμπειρίες μας από τα ταξίδια που πραγματοποιούμε στη ζωή μας, συμβάλλουν εν γένει στη φαντασία μας και περισσότερο στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ό,τι πλαταίνει το μυαλό είναι ευπρόσδεκτο γιατί ανοίγει και την ψυχή. Τα ταξίδια αποτελούν τέρψη μυαλού και σώματος και η τέρψη ξεκινά από τα μάτια που «φωτογραφίζουν» τις εμπειρίες, στη συνέχεια αποθηκεύονται στο μυαλό και τέλος διυλίζονται στην ψυχή. Ναι, τα ταξίδια μου έχουν εμπλουτίσει τη ζωή μου με όλους αυτούς τους τρόπους. Για τη συγγραφή όμως του βιβλίου μου αυτού, η αναζήτηση και τα ταξίδια που με βοήθησαν ήταν περισσότερο εσωτερικά, ήταν περισσότερο ταξίδια ψυχής, παρά σώματος.

Τι νιώσατε όταν το κρατήσατε τυπωμένο για πρώτη φορά στα χέρια σας;

Πραγματικά τα συναισθήματα ήταν μοναδικά και εξακολουθούν να είναι! Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσα να τα συγκρίνω μόνο με τα συναισθήματα που ένιωσα όταν κράτησα στην αγκαλιά μου τους γιους μου! Το βιβλίο αυτό είναι για εμένα το τρίτο παιδί μου και το καμάρι και η υπερηφάνεια που αισθάνθηκα κρατώντας το στα χέρια μου ήταν εφάμιλλα αυτών των μοναδικών στιγμών της ζωής μου. Και ξέρετε, δεν έχει να κάνει καθόλου με συναισθήματα ναρκισσισμού, δεν είναι ζήτημα προσωπικής προβολής, είναι ζήτημα ηθικής ικανοποίησης, η χαρά πως μπορείς να μοιραστείς κομμάτια της ψυχής σου, πως μπορείς να επικοινωνήσεις τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Αυτή την περίοδο δουλεύετε πάνω σε κάποια νέα ιδέα ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;

Η αλήθεια είναι πως πάντα κάτι έχω στο μυαλό μου και πως πάντα κάτι δουλεύω. Και είναι επίσης αλήθεια πως είναι ακόμη νωρίς για να το κάνω με περισσότερη επιμέλεια, γιατί δεν έχω χορτάσει ακόμη τη χαρά του «Χίλια χρόνια μετά… και άλλα χίλια». Δεν έχει κατακαθίσει ακόμη ο κουρνιαχτός του ενθουσιασμού και δεν θέλω να κατακαθίσει τόσο γρήγορα. Θέλω να γευτώ στο έπακρο την αγάπη του αναγνωστικού κοινού για το τρίτο παιδί μου. Θέλω να αγαπήσουν όλοι τόσο πολύ τον Άρχοντα και την Ιπποδάμεια, όσο τους αγάπησα κι εγώ. Να συναισθανθούν τον πόνο τους, την αγάπη τους, την απελπισία τους, τον αέναο έρωτα τους μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Μόνο τότε θα είμαι πραγματικά έτοιμη για το επόμενο…

 

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*