Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ / KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας | Μία πρωτοποριακή εικαστική πρόταση από το KROMA

KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας | Μία πρωτοποριακή εικαστική πρόταση από το KROMA

Η πλατφόρμα Τέχνης & Πολιτισμού KROMA συνεχίζει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 18:00 το καλλιτεχνικό της project “KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας”.

KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας | Μία πρωτοποριακή εικαστική πρόταση από το KROMA

Στο δεύτερο KROMA One-Off παρουσιάζεται η νέα Εικαστική Ομάδα “Δρυοκολάπτης” των Χαρακτών Ευριπίδη Παπαδοπετράκη & Πανταζή Τσέλιου με τίτλο «Liber Novus».

Η έκθεση της Ομάδας “Δρυοκολάπτης” έχει ως θέμα τη Χαρακτική και την Τέχνη του αυθεντικού βιβλίου ως εικαστικό και εφαρμοσμένο μέσο έκφρασης της γλώσσας των δύο καλλιτεχνών.
Με σημείο αναφοράς την ανάγκη προώθησης της χειρωνακτικής αισθητικής αξίας ταυτόχρονα με την σύγχρονη εικαστική προσέγγιση στο θεωρητικό και ερευνητικό σκέλος, εξιστορούν, προτείνουν και σχολιάζουν ζητήματα περί ύπαρξης, επιστήμης, συμπτώσεων, ιστορίας και σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων.
Περιλαμβάνονται έργα που καλύπτουν το μεγαλύτερο εύρος της κλασικής έντυπης τέχνης και ένα μεμονωμένο κομμάτι της δουλειάς των δύο εικαστικών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, βασισμένο στην έκθεση και τα έργα της. Το παιδί γνωρίζει τους καλλιτέχνες και συζητάει μαζί τους. Μαθαίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιούν και έχει την δυνατότητα με οδηγό την φαντασία, να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Άπειρον.

Επί τη ευκαιρία των εκθέσεων KROMA One-Off, κάθε φορά θα τυπώνονται συλλεκτικά έντυπα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Romantso
Αναξαγόρα 3-5, 10552 Αθήνα, Greece
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017
Ώρες: 18:00 – 22:00

Είσοδος δωρεάν

KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας | Μία πρωτοποριακή εικαστική πρόταση από το KROMA

KROMA ONE-OFF

Γιατί KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας;
• η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μιας έκθεσης προτιμά την ημέρα των εγκαινίων
• παρουσία του καλλιτέχνη και γνωριμία με το κοινό
• εντάσσει την Τέχνη στην καθημερινότητα
• είναι μια νέα πρόταση εξόδου που ενισχύει τη σχέση του κοινού με τον Πολιτισμό
• απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μέσω των παράλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• σκοπός των εκθέσεων είναι να πλαισιώνονται από πολλές παράλληλες δράσεις όπως live performances, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα προβολών, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια πληθώρα φεστιβάλ και δημιουργικών δράσεων

Το KROMA επιθυμεί να φέρει την τέχνη εκεί που συχνάζει ο κόσμος αντί να καλεί τον κόσμο σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αυτήν. Να απολαύσουν την εικαστική δημιουργία στα στέκια τους, να μπορούν να συναντιούνται και να ανταλλάζουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με όσα βλέπουν.

Ο ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ

Ο δρυοκολάπτης (Ε. Παπαδοπετράκης – Π. Τσέλιος) μόλις εκκολάφθηκε. Κύρια ενασχόληση του είναι η χαρακτική στην οποία στράφηκε λόγω έλλειψης δένδρων στο αστικό τοπίο. Συνηθίζει ακόμα να βιβλιοδετεί και να παράγει κάθε λογής μικρά έντυπα έχοντας πάντα ως πρόσημο του τον ιδιαίτερο σχεδιασμό κάθε αντικειμένου ή έργου τέχνης αφού ως ιδιαίτερο πτηνό , αρέσκεται τόσο στα παλιά όσο και στα νεότερα δέντρα. Θα τον δείτε να τρυπώνει σε εκθέσεις, να παράγει έργα και κάθε λογής έντυπα και να οργανώνει σεμινάρια. Θα ακούσετε το χτύπημα του ράμφους του σύντομα…

Ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης και ο Πανταζής Τσέλιος περί Χαρακτικής

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ευριπίδη, για ποιο λόγο επέλεξες τη χαρακτική;
– Επέλεξα την χαρακτική γιατί είναι πιο δύσβατη και σκληροπυρηνική στην εποχή της ευκολίας και της πονηριάς και γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο προιστορικός άνθρωπος ήταν χαράξει στον βράχο τα επικίνδυνα ζώα για να τα γνωστοποιήσει και να προστατευτεί από αυτά(ότι κάνει και σήμερα).

Όταν δεν δημιουργείς, με ποια υλικά τροφοδοτείς το μυαλό σου, το συναίσθημά και την ψυχή σου;
– Για κάθε καλλιτέχνη τα υλικά είναι το οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί και να δει. Προσωπικά τροφοδοτώ την εικαστική μου οντότητα με τις υπαρξιακές ανησυχίες μου και την υπέροχα άναρχη τελειότητα της ζωής. Οτιδήποτε το παράδοξο και ασαφές με ελκύει. Την ψυχή μου προσπαθώ να την τροφοδοτήσω με καθαρότητα.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

Πανταζή, η χαρακτική είναι ίσως η λιγότερο προσφιλής, ή η λιγότερο «λαμπερή» από τις λεγόμενες καλές τέχνες, η πορεία σου ωστόσο είναι συνυφασμένη με αυτή. Πώς την αγάπησες;
– Πιστεύω ότι η χαρακτική είναι μάλλον λιγότερο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό και ίσως λιγότερο προσφιλής από πλευράς καλλιτεχνών γιατί πέραν του θεωρητικού σκέλους που διαθέτει πάντα η δημιουργία ενός έργου, στη χαρακτική απαιτείται εξίσου ένα τεχνικό / χειρωνακτικό σκέλος αρκετά επίπονο πολλές φορές. Κάτι που γενικά δεν συνηθίζεται πολύ έντονα πλέον. Κατά τη γνώμη μου, αυτό αφορά κυρίως τον τόπο στον οποίο ζούμε και δεν είναι κάτι το κατακριτέο φυσικά. Την χαρακτική την γνώρισα σαν και μορφή έκφρασης στην Α.Σ.Κ.Τ. και αμέσως με τράβηξε. Η εξίσου σημασία τεχνικής κατάρτισης και θεωρητικής προσέγγισης μαζί με τον φανταστικά απέραντο τεχνικό κόσμο της ήταν αυτά που με έκαναν να ασχοληθώ σχεδόν αποκλείστηκα με αυτή. Αξίζει να βρει τη θέση που της αναλογεί στο σήμερα.

Ασχολήθηκες πολύ με την τέχνη του βιβλίου. Τι σε γοητεύει σε αυτήν;
Έχω ασχοληθεί με την τέχνη του βιβλίου, και πιο συγκεκριμένα με την παραδοσιακή τυπογραφία, την βιβλιοδεσία και το στήσιμο ενός εντύπου. Την δημιουργία ουσιαστικά ενός αυθεντικού βιβλίου. Μέχρι τώρα έχω καταφέρει να φτιάξω τρία τέτοιου τύπου μικρά βιβλία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Η τέχνη του βιβλίου για μένα είναι αυτό που ολοκληρώνει την έννοια της χαρακτικής και της δίνει ένα ‘’ζωτικό’’ λόγο ύπαρξης, αφού μέσω αυτής γεννήθηκε η τυπογραφία. Είναι η εφαρμογή (της χαρακτικής) για την δημιουργία ενός χρηστικού αντικειμένου. Ακόμα θεωρώ πολύ ενδιαφέρον το αισθητικό αποτέλεσμα μιας εικόνας που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες ενός τέτοιου τύπου βιβλίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

• Ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (Α.Σ.Κ.Τ.) από την όποια αποφοίτησε το 2015 με άριστα. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στο εργαστήριο του Μ.Λέγγα.
Το πλέγμα της δουλειάς του αποτελείται κατά κύριο λόγο από την χαρακτική, το σχέδιο και την τέχνη του βιβλίου, σε συνδυασμό ορισμένες φορές και με άλλα μέσα (ζωγραφική, τρισδιάστατη εικόνα, συγγραφή) με διάθεση πειραματισμού. Η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας του με την εικαστική γλώσσα είναι η σύμπραξη της με άλλες επιστήμες ενώ αφορμάται κυρίως από έννοιες όπως ύπαρξη, σύμπτωση και πολλαπλότητα της αναγνωσιμότητας της εικόνας.
Έχει βραβευτεί το 2013 με το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό χαρακτικής ”Χαράσσοντας την Αθήνα” και το 2012 μετέχοντας με το βιβλίο μου στην έκθεση ”Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία” που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Mουσείο Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος Studite του Εθνικού Ίδρυματος Ερευνών (National Hellenic Research Foundation), το 2014 έλαβε μέρος στην έκθεση Imago Mundi της συλλογής Benetton με την ελληνική ομάδα εκπροσώπησης στην Ιταλία, το 2016 εικονογράφησε με χαλκογραφίες και ξυλογραφίες την έκδοση Hypnos Issue του Hypnos Project της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 30 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
http://cargocollective.com/EvripidisPapadopetrakis

• Ο Πανταζής Ε. Τσέλιος γεννήθηκε το 1988 στην Λαμία. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κύρια ενασχόληση του είναι η χαρακτική και η τέχνη του βιβλίου γενικότερα. Ο θεματικός άξονας της δουλειάς του (στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση) αντλείται από διάφορες έννοιες όπως η ζωή και ο χρόνος μέσα από την εικονοποίηση αλληγοριών συμβολιστικού χαρακτήρα.
http://cargocollective.com/PantazisTselios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Προαναγγελία» | ομαδική έκθεση στο Χώρο Τέχνης ΕΚΤόΣ

«Προαναγγελία» | ομαδική έκθεση στο Χώρο Τέχνης ΕΚΤόΣ

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών ανοίγει τον εκθεσιακό της χώρο, ΕΚΤόΣ, για την νέα εικαστική χρονιά και έχει την χαρά να ...