Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Συνεχίζοντας την παραδοσιακή μας βόλτα, ποιος δεν θυμάται τις μυρωδιές και τις γεύσεις από τις πίτες της γιαγιάς…; Ας αφήσουμε τις μνήμες να μας περιβάλουν και ας γευτούμε την παρακάτω πεντανόστιμη σπανακόπιτα!

Υλικά

Για το φύλλο

  • 800 γρ. αλεύρι
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 350ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 2 πράσα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ματσάκι άνηθο – μαϊντανό
  • 450 γρ. φέτα
  • 200ml γάλα εβαπορέ
  • 1/2 φλ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλ. νερό
  • Αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία για το φύλλο

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να είναι έτοιμο. Αν κολλάει στο χέρι, συμπληρώνουμε αλεύρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να το δουλέψουμε.

Προετοιμασία για τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπανάκι και αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το μαϊντανό. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες, όπως και το πράσο σε ροδέλες. Προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Σε ένα μικρότερο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι, το γάλα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα 3/4 απο το υγρό μίγμα στο στέρεο μίγμα και ομογενοποιούμε.

Λαδώνουμε το ταψί. Προσθέτουμε 3 φύλλα για βάση, αφού αλείψουμε με το υγρό μας μίγμα το κάθε φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση. Βάζουμε από πάνω άλλα 3 φύλλα, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψεκάζουμε με ανθρακούχο νερό την επιφάνειά της.

Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 1 ώρα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Βαθμολόγησέ το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Σούπα βελουτέ λαχανικών με ανθότυρο

Σούπα βελουτέ λαχανικών με ανθότυρο

Τώρα που ο καιρός άρχισε να κρυώνει, ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή μας σειρά για να δοκιμάσουμε μια βελουτέ υπέροχη σούπα λαχανικών που θα μας ζεστάνει και θα μας τονώσει! Μερίδες 6-8 • Χρόνος προετοιμασίας 15' • Χρόνος μαγειρέματος 25'-35'