Home / THINKDROPS / ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΡΙΤΙΚΕΣ / Starsailor – All This Life (review)

Starsailor – All This Life (review)

Starsailor - All this Life (review)

Εξεπλάγην. Αυτό είναι το ρήμα που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλο το τι ένιωσα ακούγοντας το νέο άλμπουμ-επιστροφή των Starsailor.

Κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει μετά από τόσα χρόνια –8, για την ακρίβεια– που είχαμε να ακούσουμε ολοκληρωμένη δουλειά τους. Από το All the Plans του 2009 έως σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και, κάπως έτσι, η κυκλοφορία του 5ου κατά σειρά δίσκου των Starsailor είναι ένα γεγονός ενδιαφέρον από μόνο του.

Αλλά ας πάμε στα ουσιώδη: τα τραγούδια! Το All This Life απαρτίζεται από 11 πραγματικά καλοδουλεμένες συνθέσεις. Πότε με γρήγορο ρυθμό, πότε ως μελωδικές μπαλάντες, όλα τα κομμάτια είναι άνω του μετρίου και σε αυτό συμβάλλει η φωνή του James Walsh που δένει ιδανικά με το συγκεκριμένο στιλ. Οι ενορχηστρώσεις είναι εξαιρετικές και συμβάλλουν σε ένα αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζουν η ωριμότητα και η συνοχή.

Ξεκινώντας με το δυνατό Listen to your Heart σκέφτεσαι ίσως «τι μπανάλ τίτλος είναι αυτός» και ότι ίσως θα είναι «άλλη μια ποπ σαπουνόφουσκα για πιτσιρίκια», όμως η αλήθεια είναι ότι το ρεφρέν σου μένει τόσο εύκολα! Αν ασχολείσαι με τη μουσική, ξέρεις καλά ότι πάντοτε προσέχεις περισσότερο τα διάφορα όργανα και το πώς ξεχωρίζουν μέσα στο κομμάτι. Λοιπόν, εδώ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι Starsailor. Τα τύμπανα και –ιδίως– το μπάσο δίνουν έξοχα την αναγκαία δυναμική, το πιάνο και τα έγχορδα διατηρούν μια καταλυτική παρουσία και βρίσκουν το δικό τους ιδιαίτερο χώρο μέσα στο ηχοσύνολο, οι κιθάρες είναι διακριτικές αλλά δυναμικά παρούσες όταν χρειάζεται και όλα, σε γενικές γραμμές, είναι όπως θα έπρεπε. Το ομώνυμο All This Life είναι ένα καλούτσικο τραγουδάκι που θρηνεί την απουσία του έρωτα, ενώ το Take a Little Time ξεχωρίζει για τον groovy ρυθμό του που έχει κάτι από funk και σε ωθεί να τον ακολουθήσεις. Λίγη ώρα ακρόασης αρκεί για να τραγουδάς μαζί με τον James στο ρεφρέν, “Take a little time / Time to yourself / Don’t get caught up / In someone else”. Καλούτσικο το Caught in the Middle (προσωπικά βρήκα τα τύμπανα υπερβολικά συμπιεσμένα, αλλά γούστα είναι αυτά) και πάμε στο υπέροχο Sunday Best. Το αγαπημένο μου από αυτόν το δίσκο – 100% Starsailor κουπλέ και 100% Starsailor-ικό, μελωδικό, σπαρακτικό ρεφρέν που έχει όλα τα φόντα να θεωρηθεί το καλύτερο σημείο του άλμπουμ. Το Blood είναι καλούτσικο, ορχηστρικό σε μεγάλο μέρος του. Το Best of Me το βρήκα τελείως αδιάφορο, επιφανειακό και προβλέψιμο, το δε Break the Cycle απλά ενδιαφέρον. Το Fallout είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, με κιθάρες που προς το τέλος του κομματιού φαίνονται να βρίσκουν τη διέξοδό τους προς το ξέσπασμα. Από το Fia (Fuck It All) αυτό που μου έμεινε ήταν η φράση-τσιτάτο “Nothing’s impossible when you say fuck it all”, αλλά το τραγούδι στο σύνολό του είναι απλά too soft και κάπως μονότονο. Το άλμπουμ κλείνει με μια αργή ερωτική ακουστική μπαλάντα, το No One Else που αν είσαι βαθύτατα πληγωμένος ή αθεράπευτα ερωτευμένος θα βρεις σε αυτό έναν καταπληκτικό δίλεπτο λόγο να βάλεις τα κλάματα και να το αφιερώσεις στον άνθρωπο που φταίει για όλα.

Εν κατακλείδι, το γενικό αίσθημα που αποπνέει το All This Life δεν είναι ότι η μπάντα ενώθηκε “απλά για να βγάλει ένα δίσκο”, αλλά για να δημιουργήσει κάτι όμορφο και ιδιαίτερο. Το All This Life δεν θα είναι το άλμπουμ της χρονιάς, είναι όμως μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ιδίως μετά από 8 χρόνια απουσίας. Μάλιστα, από τους 5 δίσκους των Starsailor, αυτό είναι ίσως το καλύτερο, καθώς είναι πιο ώριμο και συγκεντρωμένο στο στόχο του. Το αγάπησα και το ακούω και μπράβο τους!

 

Εξεπλάγην. Αυτό είναι το ρήμα που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλο το τι ένιωσα ακούγοντας το νέο άλμπουμ-επιστροφή των Starsailor. Κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει μετά από τόσα χρόνια –8, για την ακρίβεια– που είχαμε να ακούσουμε ολοκληρωμένη δουλειά τους. Από το All the Plans του 2009 έως σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και, κάπως έτσι, η κυκλοφορία του 5ου κατά σειρά δίσκου των Starsailor είναι ένα γεγονός ενδιαφέρον από μόνο του. Αλλά ας πάμε στα ουσιώδη: τα τραγούδια! Το All This Life απαρτίζεται από 11 πραγματικά καλοδουλεμένες συνθέσεις. Πότε με γρήγορο ρυθμό, πότε ως μελωδικές μπαλάντες, όλα…

Review Overview

Βαθμολογία - 7.4

7.4

Summary : Δεν θα είναι το άλμπουμ της χρονιάς, είναι όμως μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, μετά από 8 χρόνια απουσίας.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Anathema - The Optimist (review)

Anathema – The Optimist (review)

Το τρίτο album των Anathema μέσα σε πέντε χρόνια φέρνει κάτι διαφορετικό... ή μήπως όχι;