Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: «Μύθοι των Οτόρι» της Λίαν Χερν

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: «Μύθοι των Οτόρι» της Λίαν Χερν

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: «Μύθοι των Οτόρι» της Λίαν Χερν

Η τριλογία της συγγραφέως Λίαν Χερν αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα γραφής στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία «Η παγίδα των αηδονιών», «Με το γρασίδι για προσκέφαλο» και «Το λαμπρό φεγγάρι» εξιστορούν τη ζωή του μικρού Τακέο και την ανάδειξή του σε άρχοντα μιας απέραντης αυτοκρατορίας. Αν και οι ήρωες, καθώς και ο τόπος που εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι δημιουργήματα φαντασίας, σε κάθε λέξη, γραμμή και παράγραφο διακρίνουμε την αγάπη της συγγραφέως για τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Μέσα σε αυτό το ιαπωνικό περιβάλλον, λοιπόν, παρακολουθούμε τον διαρκή αγώνα του άρχοντα Τακέο να παραμείνει στη ζωή, να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του επιβάλει η καταγωγή του και τις αλλεπάλληλες διαμάχες των διάφορων φατριών, το πόθο για εκδίκηση, μια προφητεία και τη προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον να είναι δεμένα με μια άριστη πλοκή που διαποτίζεται από την αστείρετη αγάπη του Τακέο για την Καεντέ και τον έρωτα που τους έχει ενώσει.

Ο αγώνας του μικρού Τακέο ξεκινά όταν μια ομάδα στρατιωτών της φατριάς Τοχάν επιτίθεται στο μικρό χωριό του. Οι κάτοικοι του χωριού είναι οι αφανείς, η κατώτερη κοινωνική ομάδα σε όλη την αυτοκρατορία. Ο αρχηγός των Τοχάν, ο Ιίντα Σανταμού έχει δώσει ρητές εντολές για την εξόντωση των αφανών. Ο Τακέο είναι ο μόνος από το χωριό που γλιτώνει, χάρις στη σωτήρια παρέμβαση του άρχοντα Σιγκέρου της μικρής φατριάς των Οτόρι, ο οποίος σκοτώνει τους στρατιώτες που τον καταδιώκουν.

Ο Σιγκέρου υιοθετεί τον Τακέο και τον παίρνει υπό την προστασία του. Δίπλα του ο Τακέο θα ανακαλύψει έναν στοργικό γονιό και έναν ηγέτη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντισταθεί στη σκληρότητα της διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας από τον Ιίντα Σανταμού.

Η μοίρα όμως, σύντομα φέρνει τον Τακέο να αναζητά εκδίκηση για το θάνατο του Σιγκέρου. Ο θάνατος του ανελέητου Ιίντα θα έρθει τελικά από το χέρι της Καεντέ. Από εκεί και πέρα, η μοίρα έχει υφάνει την πορεία των γεγονότων που θα βρει τον Τακέο νικητή, μετά από πολλές διαμάχες με άλλες φατρίες και εχθρούς και την αποκάλυψη νέων φίλων και συμμάχων.

Η τέχνη λένε ότι προσελκύει την προσοχή μας, γιατί αναπαριστά τον κόσμο με υπερβολές και στοιχεία που δεν υφίστανται στη πραγματικότητα. Καθ’ αυτόν τον τρόπο εξάπτει τη φαντασία μας. Είναι αδιαμφισβήτητο γνώρισμα της γραφής της Λίαν Χερν να μας μεταφέρει στην πραγματικότητα της Μεσαιωνικής Ιαπωνίας, μέσα από έναν φανταστικό και ανύπαρκτο κόσμο, μαζί με όλα τα ηθικοπλαστικά χαρακτηριστικά της τότε κοινωνίας σαν να ήταν σήμερα.

Η Λίαν Χερν παρέδωσε ένα αριστούργημα στον κόσμο της λογοτεχνίας, ένα έργο τέχνης που αδημονείς να το διαβάσεις. Είναι απίστευτο πόσο όμορφα αναδεικνύονται οι αξίες και οι παραδόσεις της ιαπωνικής φιλοσοφίας. Η αυταπάρνηση, η αγάπη, η πειθαρχία, η θυσία και η μοίρα θυμίζουν μια ιαπωνική ζωγραφιά που διακατέχεται από τη λιτότητα της στιγμής.

Έτσι, οι λέξεις και η γραφή της ρέουν σαν τις σταγόνες που κυλούν αργά και αρμονικά από το κλαδί του δέντρου για να πέσουν στην επιφάνεια της λίμνης, ταράζοντας με ομόκεντρους κύκλους το νερό. Εξαιρετικό έργο, που με την φυσική αγριότητα των τοπίων του με παρέσυρε σε έναν άλλο κόσμο, από τον οποίο δεν ήθελα να φύγω.

 

Βαθμολόγησέ το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Αγκαλιά» του Μάνου Τσεμπερλή

«Αγκαλιά» του Μάνου Τσεμπερλή

Μακριά σαν κοιτώ Το θέαμα είναι φρικτό Λαλιά, δύναμη, φωνή Χάθηκαν όλα μαζί Ερημική πετρωμένη γη Που ανάθρεψε το παιδί ...