Home / THINKDROPS / ΘΕΑΤΡΟ / ΕΙΔΑΜΕ... / Είδαμε το «Ιλλινόι» στο Rabbithole

Είδαμε το «Ιλλινόι» στο Rabbithole

Με μεγάλη μας χαρά βρεθήκαμε στο Rabbithole για δύο εξαιρετικές παραστάσεις – δύο εκδοχές, ουσιαστικά, της ίδιας ιστορίας! Το «Ιλλινόι» είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις, που διαποτίζεται από αγωνία, από διαρκή εγρήγορση, καθώς και από την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή.

της Έλενας Μάμουνα

"Illinois" στο Rabbithole

To Iλλινόι είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία και γραπτή ομολογία του πρώτου serial killer στην Αμερική, Xάουαρντ Χολμς. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει την τελευταία νύχτα του Χολμς στο ξενοδοχείο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει στο Σικάγο, γνωστό με το όνομα Murder Castle.

Το έργο παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές: στην εκδοχή «Οι Γηγενείς», βλέπουμε την ιστορία μέσα από τη ματιά του προσωπικού του ξενοδοχείου. Στην εκδοχή «Οι Ξένοι», τη βλέπουμε μέσα από το πρίσμα των σημαντικών προσώπων της ζωής του Χολμς. Έτσι, το έργο αποκτά μια διττή υπόσταση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του δολοφόνου.

Ο τρόπος με τον οποίο το «Ιλλινόι» εξελίσσεται ως δύο παράλληλες ιστορίες είναι απίστευτα δημιουργικός. Οι δύο εκδοχές παρουσιάζονται εναλλάξ μέρα παρά μέρα, ενώ οι πρωταγωνιστές κάθε ιστορίας διαφοροποιούνται. Έτσι, καθεμιά από τις δύο εκδοχές παρουσιάζεται με διαφορετικό θίασο μέσα στον ίδιο τόπο – το ξενοδοχείο. Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από το πώς κατάφεραν να χωρέσουν τόσο έξυπνα όλα αυτά τα δωμάτια μέσα στο θέατρο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθώς ο κάθε θεατής να βλέπει το έργο κυριολεκτικά από μια άλλη οπτική.

Η ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια της παράστασης είναι καθηλωτική. Μπαίνεις στο κλίμα από την πρώτη στιγμή και δεν προλαβαίνεις να κουραστείς ή να βαρεθείς ούτε δευτερόλεπτο, αφού το σκηνικό αλλάζει διαρκώς. Σε αυτό συμβάλλουν, φυσικά, και οι υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών. Σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια σου, οι ήρωες του έργου ζουν την κάθε στιγμή στην πλήρη της ένταση – κάτι που φαίνεται πιο ξεκάθαρα στις σκηνές βίας που εξελίσσονται μπροστά σου με τόσο αληθοφανή –και κάποιες φορές, σοκαριστικό– τρόπο.

Οι παραστάσεις καταφέρνουν να σε μεταφέρουν στην εποχή, στην οποία διαδραματίζεται η πλοκή. Έχεις την αίσθηση ότι πραγματικά βρίσκεσαι εκεί, στο παρελθόν, και είσαι αυτόπτης μάρτυρας όσων βλέπεις και ακούς, κάτι που σημαίνει ότι το έργο έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό το σκοπό του!

Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε ένα αρνητικό στοιχείο, αυτό θα ήταν μόνο το ότι λόγω των μικρών χώρων, κάποιες φορές ακούς τι γίνεται στο προηγούμενο δωμάτιο… αλλά πρόκειται στ’ αλήθεια για μια λεπτομέρεια που θα είναι έγκλημα να σε αποτρέψει από το να δεις το Illinois.

Μην το χάσεις.

Μάθε περισσότερα για την παράσταση

Τρέιλερ

 

5/5 - (1 vote)

2 comments

  1. Η κριτική σας είναι όμορφη και ακριβής, Αυτό, ωστόσο, που αναφέρετε ως μοναδικό αρνητικό στοιχείο (δηλαδή τους ήχους από τα άλλα δωμάτια), θα μπορούσατε ίσως να το δειτε και από την αντίστροφη πλευρά: Σε ένα ξενοδοχείο αυτό όντως συβαίνει. Σε έναν ζωντανό χώρο που δεν θέλει να είναι μια στείρα θεατρική αίθουσα εμένα προσωπικά αυτό το στοιχείο είναι που έκανε την εμπειρία μου πιο ολοκληρωμένη βιωματικά, πιο πειστική! Απλά μια πρότση, τροφή για σκέψη…

    • Ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σας λόγια. Αυτό που αναφέρετε είναι όντως μια σωστή και βάσιμη παρατήρηση. Πράγματι, υπάρχει και αυτή η οπτική – και, καθώς η παρακολούθηση οποιασδήποτε παράστασης γίνεται εξάλλου αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από τον κάθε θεατή, εννοείται ότι αποδεχόμαστε μετά χαράς και αυτή την τοποθέτηση ως μια πολύ δημιουργική προσθήκη στη συνολική κριτική! Σας ευχαριστούμε για το εποικοδομητικό σχόλιό σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Είδαμε το “Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη” στο Θέατρο 104

“Παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια της Σοφίας Λασκαρίδου.” Μία πρόταση που ήταν αρκετή για να εξάψει τη φαντασία μου και να ...