Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Σκορδαλιά και Κουρκούτι

Σκορδαλιά και Κουρκούτι

Σκορδαλιά & Κουρκούτι

Τι έχουμε σε δύο ημέρες; 25η Μαρτίου. Και τι γίνεται στις 25 Μαρτίου; Τρώμε μπακαλιάρο! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι γιορτάζουμε και την εθνική μας επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου – αλλά επειδή αυτή εδώ είναι μια στήλη μαγειρικής, μας ενδιαφέρει το… γαστρονομικό κομμάτι της ημέρας! Μπακαλιάρος, λοιπόν, είναι το μενού της Κυριακής και εμείς θα σας δώσουμε όχι μία, αλλά δύο συνταγές, για να απολαύσετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο στο Κυριακάτικο τραπέζι με πατροπαράδοτη σκορδαλιά και νόστιμο κουρκούτι!

Σκορδαλιά

Υλικά

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. γάλα
  • 400 γρ. ψωμί ψίχα
  • 2,5L νερό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Προετοιμασία

Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το γάλα να πάρει μια σιγανή βράση.

Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί με το νερό να μουλιάσει.

Αφού βράσει το γάλα με το σκόρδο, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στο πολυμίξερ.

Στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί και το βάζουμε στο πολυμίξερ.

Προσθέτουμε επίσης το ξύδι, το λάδι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά την πάπρικα και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε την υφή που θέλουμε.

Tips

• Αν το μίγμα βγει νερουλό προσθέτουμε ψωμί. Αν βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο λάδι, μέχρι να το φέρουμε στην υφή που το θέλουμε.
• Αν θέλουμε μια λεπτή γεύση και υφή από καρύδι, κατά το χτύπημα προσθέτουμε 50 γρ. καρύδια.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Κουρκούτι

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 300 ml μπύρα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ ή πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη (προαιρετικά)

Προετοιμασία

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιγά σιγά την μπύρα μέχρι να δημιουργήσουμε έναν παχύρρευστο χυλό.

Το κουρκούτι μας είναι έτοιμο!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Tips

• Το τζίντζερ έχει πιο πικάντικη γύση από το πιπέρι και, αν δεν το γνωρίζετε, καλό είναι είτε να βάλετε λιγότερη ποσότητα είτε να μείνετε στο κλασικό πιπέρι.
• Το μίγμα μας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι αν βγει νερουλό ή μπύρα αν βγει πολύ συμπαγές.
• Ο μπακαλιάρος θα πρέπει να είναι πολύ καλά στραγγισμένος, έτσι ώστε να μην έχει περίσσια υγρασία η οποία θα μας προβληματίσει στο τηγάνισμα.
• Καλό είναι να έχουμε βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα, με αρκετό λάδι, για να μην κολλήσει ο μπακαλιάρος στον πάτο.

 

Σκορδαλιά και Κουρκούτι
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Σαρδέλες στο φούρνο με λιαστή ντομάτα, φέτα και μυρωδικά

Σαρδέλες στο φούρνο με λιαστή ντομάτα, φέτα και μυρωδικά

Μύρισε καλοκαίρι, μύρισε θάλασσα! Καιρός για υπέροχο ψαράκι στο φούρνο, λίγο διαφορετικό από τα γνωστά, αλλά με όλες τις ελληνικές ...