Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μελιτζάνα με κρέας στη φωλιά

Μελιτζάνα με κρέας στη φωλιά

Μελιτζάνα με κρέας στη φωλιά

Σου αρέσει ο μουσακάς; Τότε σίγουρα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αυτήν τη χάρη και να δοκιμάσεις την πρόταση αυτής της εβδομάδας: μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές, μανιτάρια και –φυσικά– μοσχάρι σε κομμάτια συνθέτουν το παζλ της απόλυτης γευστικής περιπέτειας! Καλή όρεξη και το εννοούμε!

Υλικά

  • 4 μέτριες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 500 γρ. μοσχάρι σε κομμάτια
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • μπεσαμέλ
       2 φακ.
       1λ. γάλα κρύο
  • 1 ντοματάκι (κονσ.)
  • 200ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • Θυμάρι
  • Δενδρολίβανο
  • Αλάτι
  • Τζίντζερ
  • Σκόρδο σκόνη
  • Ελαιόλαδο
  • Ζύμη για τη βάση
       250 γρ. αλεύρι
       150 γρ. νερό
       2 κ.σ. ελαιόλαδο
       1 κ.γ. αλάτι
       1 κ.γ. ζάχαρη

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ κομμάτια μέτρια και τα τοποθετούμε σε ενα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τις κόκκινες πιπεριές.

Κόβουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε μέτριες φέτες.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρέας, ώστε να το θωρακίσουμε.

Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσέχουμε να προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται.

Αφού μαλακώσει το κρέας, το αποσύρουμε.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.

Κατά σειρά, προσθέτουμε κάθε λίγο για σοτάρισμα και τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε πρώτα αφήσει να στραγγίξουν καλά.

Μόλις δούμε ότι τα λαχανικά μας έχουν αρχίσει να μαλακώνουν, προσθέτουμε το κρέας.

Προσθέτουμε το ντοματάκι, το κρασί και ένα ποτήρι νερό, και το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε θυμάρι, αλάτι, τζίντζερ, δενδρολίβανο, σκόρδο και το αφήνουμε να πιει τα υγρά του (η ποσότητα των αρωματικών ξεκινάει με ένα κουταλάκι του γλυκού και προσθέτουμε αναλόγως με τη γεύση μας.).

Μόλις το φαγητό μας πιει τα υγρά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη, και πλάθουμε στις διαστάσεις του πυρέξ μας, υπολογίζοντας και τα τοιχώματα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα και αρχίζουμε να χτυπάμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε το περιεχόμενο από τα φακελάκια της μπεσαμέλ και χτυπάμε για 2 με 3 λεπτά μέχρι να δέσει.

Στρώνουμε στο σκεύος μας τη ζύμη πιάνοντας και τα τοιχώματα, προσθέτουμε το μίγμα του φαγητού μας και τέλος σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με 200°C για 30′ με 40′ – κατά προτίμηση σε χαμηλή θέση στο φούρνο και σε πρόγραμμα «κάτω αντίσταση με αέρα» αν υποστηρίζεται.

Μελιτζάνα με κρέας στη φωλιά
5 (100%) 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Σαρδέλες στο φούρνο με λιαστή ντομάτα, φέτα και μυρωδικά

Σαρδέλες στο φούρνο με λιαστή ντομάτα, φέτα και μυρωδικά

Μύρισε καλοκαίρι, μύρισε θάλασσα! Καιρός για υπέροχο ψαράκι στο φούρνο, λίγο διαφορετικό από τα γνωστά, αλλά με όλες τις ελληνικές ...