Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Σοφία Φώτεινα: «Μόνο τα μάτια μας μας κάνουν να νομίζουμε ότι υπάρχουμε ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο»

Σοφία Φώτεινα: «Μόνο τα μάτια μας μας κάνουν να νομίζουμε ότι υπάρχουμε ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Κουνταλίνι: Ήρεμη ή σε Κίνηση;» η Σοφία Φώτεινα, certified by Yoga Alliance, ειδικευμένη στη μέθοδο του «Καφέ Σχολειό» για οικογένειες, μιλά στο Thinkdrops για τα πρακτικά οφέλη της γιόγκα των Ιμαλαΐων και για το πώς αυτή άλλαξε τη δική της ζωή.

Η Σοφία Φώτεινα μιλάει στο Thinkdrops για τα πρακτικά οφέλη της γιόγκα των Ιμαλαΐων

Ποιο ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη γιόγκα;

Ήταν, και είναι, η συνέχεια της δουλειάς που ξεκίνησα για την ανακάλυψη του Εαυτού και στη συνέχεια η προσφορά των θησαυρών αυτών σε όσους το επιθυμούν να κάνουν κι εκείνοι τον προσωπικό τους δρόμο. Επειδή πιστεύω πως οτιδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωποι ή σαν κοινωνία είναι γιατί δεν επιτρέπουμε στην πνευματική μας διάσταση να ξεδιπλωθεί και να αναπτυχθεί, και η πνευματική μας διάσταση χρειάζεται να περάσει και μέσα από το σώμα, η γιόγκα είναι η κατ’ εξοχήν πορεία προς το πνευματικό, μια και απευθύνεται όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον νου.

Και γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα την γιόγκα των Ιμαλαΐων;

Η Γιόγκα των Ιμαλαΐων προέρχεται από τις σπηλιές των Ιμαλαΐων όπου οι γιόγκι έμεναν και δίδασκαν αυτά που τους είχαν αποκαλυφθεί πριν από αιώνες και τα μετέφεραν ο δάσκαλος στον μαθητή, κι αυτός στον δικό του. Έτσι υπάρχει μια γενεαλογία δασκάλων που κρατούν την παράδοση της γιόγκα αναλλοίωτη διαμέσου των αιώνων. Ο Patanjali κατέγραψε αυτήν την προφορική παράδοση και χάρις σε αυτόν σώζεται καταγραμμένη και είναι ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία ζωής, που είναι γεμάτη αγάπη για τον Εαυτό και τους άλλους.

Τι αλλαγές έφερε στη δική σας ζωή;

Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη ανανέωσης τόσο της δικής μου όσο επομένως και της δουλειάς μου, επειδή εδώ και χρόνια «διδάσκω» μόνο με αυτό που είμαι. Πιστεύω πως οι σιωπές που έζησα στο άσραμ Swami Rama Sadhaka Grama, μέχρι και 40 μέρες, με έφεραν πιο κοντά στον εσωτερικό Εαυτό, πιο κοντά στους ανθρώπους και με μεγαλύτερη κατανόηση.

Πώς συνδέεται η γιόγκα των Ιμαλαΐων με τη φιλοσοφία του «Καφέ Σχολειό»;

Όπως και στην Himalayan Yoga, η αγάπη είναι το κέντρο της φιλοσοφίας του Καφέ Σχολειού στο οποίο μαθήτευσα και συντόνισα ομάδες, σεμινάρια και εργαστήρια, εδώ και σαράντα χρόνια. Όπως και η Himalayan Yoga, το ίδιο και η μέθοδος ‘Καφέ Σχολειό’ μας βοηθούν να αναπτύξουμε την πνευματική μας διάσταση. Κι επειδή, αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά ψυχολογικά μας προβλήματα, «κολλάει» η πνευματική μας ανάπτυξη, χρειάζεται να τα δουλέψουμε προηγουμένως ή παράλληλα, και σε αυτό βοηθούν και οι δύο δρόμοι που τελικά είναι ένας.

Πρόσφατα το «Καφέ Σχολείο» εξέδωσε στα ελληνικά το βιβλίο «Κουνταλίνι: Ήσυχη ή σε Κίνηση;». Έλειπε κάτι τέτοιο από την ελληνική αγορά;

Έχω δει να κυκλοφορούν αρκετά βιβλία πάνω στην κουνταλίνι. Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο σύμφωνα με την παράδοση της Γιόγκα των Ιμαλαΐων. Είναι ένα βιβλίο που ξεκαθαρίζει παρεξηγήσεις, και θα στηρίξει τη διερεύνηση των σοβαρών αναζητητών της αλήθειας σχετικά με την Τάντρα και την Κουνταλίνι..

Πείτε μας συνοπτικά τι θα μάθει όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο.

Θα μάθει ότι μόνο τα μάτια μας μας κάνουν να νομίζουμε ότι υπάρχουμε ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο. Κι όχι μόνον αυτό, μα και ότι είμαστε ενωμένοι με το σύμπαν, το αποτελούμε, ανάμεσα από άλλα υλικά.

Έχουν πρακτική εφαρμογή αυτές οι γνώσεις;

Απολύτως, γιατί η γιόγκα υπάρχει για να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή και να την κάνει καλύτερη. Χρειάζεται βέβαια και να θέλει κάποιος να αλλάξει τη ζωή του για να την κάνει καλύτερη. Έχουμε μάθει να βολευόμαστε με το γνωστό κι ας μας ταλαιπωρεί λίγο ή πολύ.

→ Info: Το βιβλίο «Κουνταλίνι: Ήρεμη ή σε Κίνηση» του Swami Veda Bharati κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Καφέ Σχολειό». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: www.cafecole.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;Ένα βιβλίο για όλους αυτούς από ασκούνται στη Γιόγκα αλλά και για εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν την πνευματική τους ζωή σ’ ένα καινούριο επίπεδο είναι το «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό.

Το υπογράφει ο Swami Veda Bharati, μεγάλος οραματιστής, γνωστός για τις διδασκαλίες των συστημάτων της Ινδικής φιλοσοφίας, γλώσσας και λογοτεχνίας από την ηλικία των εννιά ετών.

Mεταξύ άλλων, υπήρξε Πρύτανης του Πανεπιστημίου HIHT (Himalayan Institute Hospital Trust), ενώ κατείχε το υψηλό αξίωμα του Mahamandaleshwar.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εγχειρίδια, τα οποία εστιάζουν στη σεξουαλική/σαρκική φύση της κουνταλίνι (kundalini), το συγκεκριμένο δίνει έμφαση στην ψυχοσωματική και πνευματική της διάσταση. Επιχειρεί, δε, να αποσαφηνίσει τις παρερμηνείες γύρω από την ίδια και τη σχέση της με τα τσάκρα (chakras), τα κέντρα δηλαδή της συνείδησης.

Γιατί έχουμε όλοι προικιστεί με την κουνταλίνι, τι σήματα εκπέμπει αυτή και πώς σχετίζονται με τις επιθυμίες και τη στάση μας απέναντι στη ζωή; Χρειάζεται να είναι δραστήρια ή να ησυχάζει;

Και, τελικά, πώς θα καταφέρουμε ν’ απεγκλωβιστούμε από συνήθειες και τρικλοποδιές που βάζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό επιστρατεύοντας την;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*