Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Φάβα η Σαντορινιά

Φάβα η Σαντορινιά

Μία υπέροχη πρόταση για ένα παρεξηγημένο πιάτο, που μπορεί όμως να απογειώσει το τραπέζι μας είτε σαν μια κρύα σαλάτα είτε σαν μεζές που θα συνοδεύσει το τσιπουράκι μας!

Φάβα η ΣαντορινιάΥλικά

  • 500 γρ. φάβα Σαντορίνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 3 μεγάλα καρότα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 2 λεμόνια χυμό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 φλ. μαϊντανό
  • 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρότο και το κολοκυθάκι.

Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα. Κόβουμε επίσης τα καρότα, την πιπεριά Φλωρίνης και το κολοκυθάκι σε μέτρια κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα λίτρο νερό αφήνουμε να βράσει. Αφού αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αλάτι και τα λαχανικά. Περιμένουμε γύρω στα 20 με 30 λεπτά και μόλις τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα λαχανικά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Στο υπάρχον νερό προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τη φάβα. Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό (θα πάρει γύρω στα 20 με 30 λεπτά).

Πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μπολ. Προσθέτουμε τη φάβα σιγά σιγά στο μπολ και συνεχίζουμε την πολτοποίηση. Προσθέτουμε λάδι όσο χρειαστεί. Η φάβα είναι ένα υλικό που χρειάζεται πολύ ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά τη δοκιμή. Επίσης, προσθέτουμε και το χυμό από 2 λεμόνια.

Συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να λάβουμε μία βελούδινη υφή. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Μόλις το λάδι αρχίζει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες. Δεν θέλουμε να κάψει το λάδι, διατηρούμε τη φωτιά σε μέτριο προς υψηλό επίπεδο. Μόλις το κρεμμύδι αρχίζει και μαλακώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσάμικου και το μέλι.

Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να καραμελώνει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα σκεύος σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω προσθέτουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!

 

Tips

Αν θέλουμε περισσότερο χρώμα στην παρουσίασή μας, μπορούμε να κόψουμε σε καρέ αγγουράκι τουρσί (πίκλες) και ντοματάκια.

 

Φάβα η Σαντορινιά
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Παπουτσάκια χορτοφάγων

Παπουτσάκια χορτοφάγων

Τα παπουτσάκια… αλλιώς! Αν είσαι χορτοφάγος –ή αν απλώς θέλεις να δοκιμάσεις μια διαφορετική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου– αυτή η ...