Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες

Η αιώνια μάχη των γιορτών: Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες. Πόσες και πόσες διαφωνίες γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή επάνω από τα τραπέζια, με βαριές κουβέντες να ξεστομίζονται εκατέρωθεν (λέμε τώρα)… Επειδή, όμως, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης, εμείς φροντίζουμε να σας δώσουμε λαχταριστές συνταγές για όλα τα γούστα, έτσι ώστε ο καθένας να τσιμπάει –ή να βουτάει– από την πιατέλα ό,τι τραβάει η όρεξή του! Καλά Χριστούγεννα, με υγεία!

melomakarona-kourampiedes

Μελομακάρονα

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1200 γρ Αλεύρι
  • 30γρ Άχνη Ζάχαρη
  • 450γρ Χυμός Πορτοκαλιού
  • 400γρ Ηλιέλαιο
  • 80γρ Βούτυρο
  • 1 κ.γ Μαγειρική Σόδα
  • 1/2 κ.γ Κανέλα
  • 1/2 κ.γ Γαρίφαλο
  • 2 Πορτοκάλια (Το Ξύσμα)

για το σιρόπι

  • 700γρ Ζάχαρη
  • 550γρ Νερό
  • 100γρ Μέλι
  • 1 Πορτοκάλι(Κομμένο Στα 2)
  • 2 Ξυλάκια Κανέλας

για το σερβίρισμα

  • 1κλ Καρύδια Χοντροκομμένα
  • Μέλι για το πασπάλισμα

για την κάλυψη με σοκολάτα

  • 200γρ Κουβερτούρα
  • 2 κ.σ ηλιέλαιο

Προετοιμασία

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό την ζάχαρη το πορτοκάλι τα ξυλάκια κανέλας και το μέλι.

Το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και το αποσύρουμε.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Σε ένα βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το βούτυρο σε μικρά κυβάκια.

Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη την σόδα την κανέλα το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι (το ίδιο σε χαμηλή ταχύτητα μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ με το εξάρτημα του αναδευτήρα για ελαφριές ζύμες).

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε παράλληλα ελαφριά.

Μόλις τελειώσει το αλεύρι συνεχίζουμε το ζύμωμα για πολύ λίγο.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και για να πετύχουμε την σαγρέ επιφάνεια τους απο την μια πλευρά τα πιέζουμε ελαφρά σε τρίφτη ή σήτα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 20’-25’ περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν από τον φούρνο τα ρίχνουμε άμεσα στο κρύο σιρόπι για 1’ λεπτό γυρνώντας τα και από τις 2 μεριές.

Τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μία σήτα ή μια σχάρα.

Σε κάθε στρώση απο μελομακάρονα ρίχνουμε μπόλικο μέλι και καρύδια.

Στην περίπτωση που θέλουμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα, σε μπεν μαρί βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας με το λάδι .Μόλις λιώσουν αποσύρουμε απο την φωτιά και βουτάμε σε αυτήν τα μελομακάρονα μας. Πασπαλίζουμε με καρύδι και τα αφήνουμε σε σήτα ή σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

Tips

Η ζύμη απαιτεί ελαφριά αντιμετώπιση και όσο λιγότερο χρόνο.

Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Αν το σιρόπι ζεσταθεί βάλτε το για λίγο στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη.

Να διατηρείτε τα μελομακάρονα σε σκεύος που κλείνει ή να τα προστατεύετε με μεμβράνη.

Κουραμπιέδες

Υλικά

  • 600γρ Αλεύρι
  • 110γρ Άχνη
  • 300γρ Βούτυρο (Αγελάδος)
  • 120γρ Αμύγδαλο Φιλέ
  • 1/2 κ.γ Μπέικιν
  • 3 Βανίλιες ή 20γρ Ρούμι-Κονιάκ
  • Ροδόνερο ή Ανθόνερο
  • Άχνη για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για 30′-60′.

Σε ένα ταψί καβουρντίζουμε ελαφρός τα αμύγδαλα.

Χτυπάμε το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει όγκο.

Ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να διατηρηθεί ο όγκος

Σπάμε τα αμύγδαλα με τα χέρια μας. Δεν τα θέλουμε σκόνη αλλά να έχουν όγκο.

Τα ρίχνουμε στο μίγμα μας (τα αμύγδαλα προσέχουμε να είναι κρύα).

Προσθέτουμε το μπέικιν, τις βανίλιες και σιγά, σιγά το αλεύρι.

Εάν χρειαστεί ζυμώνουμε με τα χέρια.

Το μίγμα μας πρέπει να σπάει και να μην είναι μια μάζα.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε (κατά προτίμηση σε μέγεθος καρυδιού).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160c για 20′ με 25′.

Όπως είναι ζεστοί τους ψεκάζουμε με το Ροδόνερο ή το Ανθόνερο και του τυλίγουμε με άχνη.

Όταν τους στρώσουμε στην πιατέλα πασπαλίζουμε με περισσότερη άχνη.

Tips

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες γίνονται με αιγοπρόβειο βούτυρο και έχουν έντονη μυρωδιά και γεύση. Μπορείτε να δοκιμάσετε με μισό αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου) και μισό αιγοπρόβειο  (κατευθείαν απο το ψυγείο).

 

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες
Βαθμολόγησέ το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κασεροκροκέτες

Κασεροκροκέτες

Απλές, οικονομικές και υπέροχες κασεροκροκέτες που θα καταπλήξουν τους καλεσμένους σας και θα αποτελέσουν και τη βάση των σνακ σας! ...