Τι σημαίνει το να ονομάζεις έναν τόπο «σπίτι»; Με τους «Ταξιδιώτες», ο Catalano αποτίει φόρο τιμής στους νομάδες, στους ταξιδιώτες, στους μετανάστες.
Με αφορμή την ανάδειξη της Μασσαλίας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013, ο καλλιτέχνης Bruno Catalano δημιούργησε 10 χάλκινα γλυπτά ανθρώπινων μορφών σε πραγματικό μέγεθος, τα οποία εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της προκυμαίας.
«Οι Ταξιδιώτες» (“Les Voyageurs”), όπως ονομάζονται τα γλυπτά, απεικονίζουν ανθρώπους με μεγάλα κομμάτια του σώματός τους να λείπουν.
Για τους περισσότερους από εμάς, η έννοια του σπιτιού είναι κάτι δεδομένο. Σπίτι είναι ο τόπος όπου ξυπνάμε και κοιμόμαστε κάθε μέρα, το ταβάνι που μας στεγάζει, το μέρος που μας περιμένει πάντοτε στο ίδιο σημείο. Τι γίνεται, όμως, όταν είσαι νομάς; Όταν φεύγεις από τον τόπο σου;
Τα έργα του 58χρονου σήμερα Catalano φανερώνουν την επιρροή που του άσκησε ο νομαδικός τρόπος ζωής του. Σε ηλικία 12 ετών, η οικογένειά του άφησε το Μαρόκο για να εγκατασταθεί στη Γαλλία. Όπως λέει ο ίδιος, «ένιωσα ότι ένα μέρος τους εαυτού μου είχε φύγει και δεν θα επέστρεφε ποτέ». 8 χρόνια αργότερα, έγινε ναύτης και ξεκίνησε μια ζωή με πολλά ταξίδια.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που το ταξίδι και η μετανάστευση είναι τα βασικά θέματα που αντικατοπτρίζονται στα γλυπτά, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των οποίων είναι τα κενά. Τα κομμάτια που λείπουν είναι ακριβώς αυτό το μέρος που χάνουμε και δεν ξαναέρχεται ποτέ.
Με τους «Ταξιδιώτες», ο Catalano αποτίει φόρο τιμής στους νομάδες, στους ταξιδιώτες, στους μετανάστες, και αναγνωρίζει τι σημαίνει το να αφήνεις το σπίτι σου για έναν άλλο τόπο.
Δείτε την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη: https://brunocatalano.com