Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 97 ετών.

Πέθανε η Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, αλλά ως παιδί έζησε στη Σάμο. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1937 και φοίτησε αρχικά στην Ιόνιο Σχολή και έπειτα στη Σχολή Αηδονοπούλου.Εκείνη την περίοδο ο θείος της, Πλάτων Σωτηρίου, παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή

Στη Σχολή Αηδονοπούλου, η Άλκη Ζέη ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε αργότερα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών «Μπάρμπα Μυτούσης», που ίδρυσε η Περράκη-Θεοχάρη.

Κατά την περίοδο της κατοχής είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ. Παράλληλα σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου, αλλά και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ενώ φοιτούσε στη σχολή το Γιώργο Σεβαστίκογλου (1913-1990), που έμελλε να γίνει ο σύζυγός της. Παντρεύτηκαν το 1945, όμως το 1948, ύστερα από την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο, ο Σεβαστίκογλου διέφυγε στην Ιταλία. Η Ζέη προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά τη συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο. Τελικά το 1954 επανασυνδέθηκε με το σύζυγό της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά. Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα και το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα, για να ξαναφύγει πάλι το 1967 λόγω της Χούντας – αυτή τη φορά για το Παρίσι. Η Άλκη Ζέη επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα όταν έπεσε η δικτατορία.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό Το καπλάνι της βιτρίνας, γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Είναι ένα έργο-σταθμός στην ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις.

Το 1971 και ενώ ήταν εξόριστη στο Παρίσι, έγραψε το Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση.

Τα μυθιστορήματα της Άλκης Ζέη δεν είναι μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της. Όπως είχε δηλώσει η ίδια:

Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελα μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω είναι γεμάτο ιστορία.

Με εξαίρεση την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως έχουν να δώσουν μηνύματα και στους ενήλικες.

Το εφηβικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της IBBY), ενώ το 2004 η Ζέη ήταν υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν λογοτεχνίας. Το Βραβείο Mildred L. Batchelder της απονεμήθηκε για τις εκδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των έργων της Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και Κοντά στις ράγες.

Συνολικά τα έργα της Ζέη έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία.

Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ενδεικτική εργογραφία

Το καπλάνι της βιτρίνας (1963)
Κοντά στις ράγες παιδικό (1966)
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (1971)
Αρβυλάκια και γόβες παιδικό  (1975)
Ο θείος Πλάτων (1975)
Κοντά στις ράγες (1977)
Μια Κυριακή του Απρίλη (1978)
Τα παπούτσια του Αννίβα (1979)
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (1987)
Η μωβ ομπρέλα μυθιστόρημα (1989)
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων  (1990)
Ο Ψεύτης Παππούς  (1992)
Ματίας (1993)
Σπανιόλικα Παπούτσια (1994)
Γατοκουβέντες (1996)
Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα..  (1998)
Νεανική Φωνή (1999)
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της  (2002)
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (2013)
Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; (2017)
Ένα παιδί από το πουθενά (2019)

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, ο σπουδαίος ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και ...