Home / THINKDROPS / EDITORIAL / JUST SAYING / “Working from home” project

“Working from home” project

Working from home projectPhoto by Arnel Hasanovic on Unsplash

 

Για πολλούς από εμάς, δεν είχε χρειαστεί ποτέ να δουλέψουμε από το σπίτι. Το σπίτι μας ήταν πάντα η άνω τελεία της μέρας, το καταφύγιο και η απόδραση από την τρέλα που επικρατεί εκεί έξω.
Ωραία μέχρι εδώ! Έτσι, συνηθίσαμε να τελούμε την καθημερινή μας ρουτίνα –ως άλλα ρομπότ– και να περιμένουμε ανυπόμονα την ώρα της επιστροφής. Να αναμένουμε την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο, λες και οι υπόλοιπες μέρες δεν υπάρχουν στο ημερολόγιο.

Κι εγώ το ίδιο έκανα, τύπου: Alexa skip to Friday!

Μέχρι που έφτασε αυτή η μέρα. H μέρα που η ρουτίνα έσπασε, που η κάθε μέρα είναι Παρασκευή και η Δευτέρα –μάντεψε– δεν έχει έρθει ακόμα!

Στην αρχή πιστεύεις πως θα επιστρέψεις σύντομα στην καθημερινότητά σου, μα με την πάροδο του χρόνο δεν είσαι σίγουρος. Μοιάζει μακρινή όαση, πια, η άλλοτε κουραστική ζωή σου. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει παύση στην παραγωγή του έργου – και δεν πρέπει. Έτσι, άρχισε πιλοτικά για πολλούς από εμάς μία οργανωμένη διαδικτυακή (thank God) επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων, της εξ αποστάσεως εργασίας.

Κάπου εκεί χάνεις την μπάλα, διότι είσαι έξω από την ασφάλεια του γραφείου, της συνήθειας και της εύκολης πρόσβασης στα δεδομένα σου. Υπάρχει και μία δυσκολία στη άμεση συνεννόηση –κάτσε μισό, τηγανίζω παράλληλα!– και δεν μπορείς να το διαχειριστείς αυτό που ξαφνικά συμβαίνει. Προσωπικά, μου πήρε καμιά βδομάδα!

Άρα, τώρα τι κάνουμε; Φτιάχνουμε μία ρουτίνα στο σπίτι μας. Μία τρομερά διαφορετική, αλλά ωραία ρουτίνα. Με τόσο χρόνο ελεύθερο, η δουλειά πλέον είναι η Παρασκευή που περίμενα. Συνεχίζει να μην είναι το ίδιο, θέλω τη ζωή μου πίσω, λες. Αμ δε! Θέλει κι εδώ πρόγραμμα, όμως :

  • Ξύπνα νωρίς (έλα! Μέχρι το σαλόνι θα πας).
  • Καφέ, φυσικά καφέ, κάνε και λίγο streching που λένε στο χωριό μου, κακό δεν κάνει.
  • Όρισε το χώρο εργασίας σου, τακτοποίησέ τον! Βάλε την αγαπημένη σου μουσική (τώρα δεν ενοχλείς κανέναν, άφοβα), φτιάξε και το πρωινό σου.
  • Οργανώσου! Γράψε τι πρέπει να παραδόσεις σήμερα, τι αύριο – για όλη τη βδομάδα, μη σου πω. Τώρα δεν υπάρχει άγχος, έχεις όλο το χρόνο με το μέρος σου.
  • Ενημέρωσε όσους δεν δουλεύουν αυτή την περίοδο, πως εσύ για τουλάχιστον 5 ώρες θα είσαι συγκεντρωμένος στη νέα σου ρουτίνα. Τα λέτε το βράδυ!
  • Κάνε ένα διάλειμμα, πήγαινε μέρι την κουζίνα, φρόντισε να τρως μικρά σνακς, ειδικά τώρα που δεν κινείσαι αρκετά. Το καλοκαίρι θα έρθει, μην ξεχνάς (ελπίζω!).
  • Τώρα που είσαι χαλαρός, περνούν πολλές ιδέες από το μυαλό σου. Κατάγραψέ τες, δούλεψε τες το απόγευμα ή την επόμενη μέρα, μοιράσου τες με συναδέλφους.
  • Κάνε ένα mini meeting μέσω Skype και συνέχισε. Το πιο πιθανό είναι να μιλήσετε για το τι θα φάτε σήμερα! Αλλά θα πάρεις ενέργεια.
  • Αν πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει να μάθεις και κάτι ακόμα, μάθε το! Γράψου σε κάποιο online course (μπορείς να βρεις διάφορα free).
  • Διάβασε! Τώρα έχεις χρόνο να αξιοποιήσεις.

Πάμε πάλι από την αρχή! Ναι, συνεχίζει να μου λείπει το γραφείο και η προγραμματισμένη μου ζωή, αλλά τελικά, μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη –για τη γενιά μας– κατάσταση που ζούμε, αυτός ο εγκλεισμός έχει και τα καλά του, δε νομίζεις;

Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο σωστά, γιατί συνεχίζει να κυλάει, ευτυχώς!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

10+1 πράγματα για να (ξανα)σκεφτείς

Προσπαθώ να σκεφτώ και να καταγράψω άσχετα θέματα με την κορωνοεποχή, όπως π.χ. «Πώς να χάσετε τα περιττά κιλά ενόψει ...