Home / THINKDROPS / EDITORIAL / JUST SAYING / Πώς να μη «σπιτώσεις» τον corona!

Πώς να μη «σπιτώσεις» τον corona!

Πώς να μη «σπιτώσεις» τον corona!Photo by Anna Shvets from Pexels

 

Επηρεασμένη από την κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μην μοιράζομαι σκεψεις και πληροφορίες που θεωρώ χρήσιμες για όλους μας. Ούτε μπορώ να σας πω για τις ανοιξιάτικες τάσεις, βέβαια, αφού θα βάλουμε κατευθείαν καλοκαιρινά (btw τα κατέβασες;).

Μιλώντας τις προάλλες με τη μαμά μου στο χωριό, η οποία ανήκει σε ευπαθή ομάδα, με διαβεβαίωσε ότι προσέχει και ότι της πηγαίνει η αδερφή μου τα ψώνια στο σπίτι.

Ωραία μέχρι εδώ! Τη ρωτάω, λοιπόν, το εξής: «Τα απολύμανες πριν τα αποθηκεύσεις στα ντουλάπια; Μετά έπλυνες τα χέρια σου;» (Παρεμπιπτόντως, πολύ το φχαριστιέμαι να της λέω εγώ το σωστό, μου πήρε 33 χρόνια). Μου απαντάει λοιπόν με μία έκπληξη: «Όχι! Δεν το σκέφτηκα Σοφάκι, έχεις δίκιο» (duh).

Μάλιστα! Εσείς το σκεφτήκατε; Αν όχι, θα σας πω την κουραστική, αλλά σωτήρια μέθοδό μου, για να μην «σπιτώσω τον corona» .

Αρχικά, ξεκινάω για το super market, με τη δική μου τσάντα πολλών χρήσεων, η οποία έχω φροντίσει να είναι καθαρή από πριν.

Συνεχίζω φορώντας γάντια, ακολουθώντας πάντα τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί, όσο κάνω τα ψώνια μου.

Η λίστα περιέχει τρόφιμα και αναλώσιμα για δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνω συχνά. Άρα, ξέρω ακριβώς τι χρειάζομαι και δεν πιάνω άσκοπα όλα τα προϊόντα στα ράφια.

Γυρνάω πίσω, αφήνω τα ψώνια έξω από την πόρτα, βγάζω παπούτσια, βγάζω γάντια, πλένω χέρια καλά, καθαρίζω τον πάγκο της κουζίνας, όπου στη συνέχεια θα τοποθετήσω στη δεξιά πλευρά ό,τι αγόρασα, ενώ στην αριστερή θα μπαίνουν αφού απολυμανθούν, προσεκτικά ένα-ένα.

Αν υπάρχουν φρούτα ή λαχανικά εκτός συσκευασίας, τα πλένω με χλιαρό νερό και σαπούνι, όπως θα έπλενα και τα χέρια μου. Στο ενδιάμεσο, απολυμαίνω ξανά τα χέρια μου! Ξεπλένω το πανάκι που τα καθαρίζω και προσθέτω επιπλέον απολυμαντικό.

Αφού τελειώσω, πετάω όποιο εξωτερικό συσκευασίας μου είναι άχρηστο, πλένω ξανά τα χέρια μου και έπειτα τα βάζω στα ντουλάπια μου.

Για το τέλος αφήνω το καθάρισμα του πάγκου, της τσάντας που μετέφερα τα ψώνια, τα κλειδιά της εξώπορτας και το χερούλι της, την κάρτα που πλήρωσα (το πορτοφόλι) και ό,τι άλλο έχω ακουμπήσει κατά την εισόδο μου σπίτι.

Επειδή όλες αυτές τις συσκευασίες τις έχουν πιάσει πολλοί άνθρωποι πριν από εμάς και ο συγκεκριμένος ιός «ζει» στις επιφάνειες αρκετά, ας είμαστε σίγουροι πως ό,τι μπει στο σπίτι μας θα είναι safe να το χρησιμοποιούμε άφοβα.

Μία προσεκτική παρόμοια διαδικασία πρέπει να ακολουθείτε και πριν ανοίξετε τις συσκευασίες, από φαγητό που έχετε παραγγείλει στο σπίτι.

Το ξέρω, είναι χρονοβόρο, αλλά αν είναι να κάνουμε κάτι ας το κάνουμε σωστά!

Extra tips

Κάτι ακόμα σημαντικό, που δεν πρέπει να αμελείτε, είναι τα κοσμήματα που φοράτε καθημερινά, κυρίως τα δαχτυλίδια. Διότι στο εσωτερικό τους κυρίως, δεν αρκεί το πλύσιμο των χεριών για να καθαριστεί σωστά. Οπότε χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να τα απολυμάνετε ξεχωριστά (μπορεί να σας βοηθήσει η χρήση οδοντόβουρτσας για το εσωτερικό τους).

Κοσμήματα με εύθραυστες πέτρες (όπως σμαράγδι, πέρλες, κεχριμπάρι, κοράλλι, τιρκουάζ κτλ), θέλουν χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι. Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικού πάνω τους, γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιφάνειά τους.

Άλλη μία λύση φυσικά, είναι να ΜΗΝ τα φοράτε για αυτό το διάστημα.

Ελπίζω να βοήθησα… Καλό πλύσιμο!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

10+1 πράγματα για να (ξανα)σκεφτείς

Προσπαθώ να σκεφτώ και να καταγράψω άσχετα θέματα με την κορωνοεποχή, όπως π.χ. «Πώς να χάσετε τα περιττά κιλά ενόψει ...