Home / THINKDROPS / EDITORIAL / JUST SAYING / 10+1 πράγματα για να (ξανα)σκεφτείς

10+1 πράγματα για να (ξανα)σκεφτείς

Προσπαθώ να σκεφτώ και να καταγράψω άσχετα θέματα με την κορωνοεποχή, όπως π.χ. «Πώς να χάσετε τα περιττά κιλά ενόψει καλοκαιριού» (δηλαδή το αιώνιό μου πρόβλημα) – αλλά μάταια, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο, περά από τα όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν.

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, φαίνεται ότι η περίοδος που έρχεται είναι μία νέα πραγματικότητα, μία νέα εποχή, μία καινούργια προσαρμογή σε άλλα δεδομένα, τα οποία δεν μας είναι καθόλου γνώριμα και ίσως μας κάνουν να νοσταλγήσουμε την περίοδο παραμονής μας στο σπίτι.

Ποιος να το ‘λεγε, ε;

Τώρα θα βγούμε σε μία αρένα, με διαφορετική τρέλα –ίσως και παράνοια– της καθημερινότητας και σε μία αλλιώτικη περίοδο κρίσης, πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

Θα μου πεις, «θα επιβιώσουμε και από αυτό και όλα καλά». Χμ!

Σε περιόδους δύσκολες σαν αυτή, τα βάζεις κάτω και βλέπεις τι έχει αξία για σένα, τι τελικά πρέπει να κράτησεις και τι να αφήσεις, γιατί το ταξίδι θα είναι μεγάλο και δεν υπάρχει χώρος για περιττά βάρη στην διαδρομή. Σαν ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σου.

Ήδη, η πρώτη φάση του lockdown μάς έδωσε ένα μάθημα. Διδαχθήκαμε, θέλοντας και μη, ολόκληρη την ύλη και όχι μόνο τα «SOS» υπογραμμισμένα. Τίποτα παραπάνω από ουσία και αρετές , που καλό είναι να έχουμε οδηγό και να πορευόμαστε πάντα. Πιο συγκεκριμένα:

1) Υγεία

Αυτό που λένε «υγεία πάνω από όλα»; Αυτό! Δεν υπάρχει συνέχεια χωρίς αυτήν. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο ανώτερο. Γι’αυτό, πρέπει να φροντίζουμε και να προσέχουμε, ψυχή και σώμα.

2) Οι άνθρωποί μας

Είναι; Ποιοι είναι; Πού είναι; Ήταν εκεί; Μήπως ήταν άλλοι από αυτούς που περιμέναμε; Όσοι είναι δίπλα μας, είναι αυτοί που μας έδωσαν δύναμη και χαρά, ακόμα και από το τηλέφωνο!

3) Αγάπη

Ποιους αγαπάς; Ποιοι σ’ αγαπάνε; Σε νοιάζει; Εσύ συνέχισε να δίνεις την αγάπη σου στους γύρω σου. Μην ξεχνάς, δεν δείχνουμε την αγάπη μας όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αποδέξου το!

4) Οικογένεια

Μερικοί από εμάς ήμασταν μακριά από την οικογένειά μας – και ξαφνικά σκέφτεσαι: «πόσο καιρό έχω να περάσω με τους δικούς μου; Γιατί; Και τώρα πότε θα τους δω;»… Η οικογένειά μας είναι και θα είναι το καταφύγιο μας. Αυτό το κατάλαβαν όσοι πέρασαν ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά τους.

5) Εργασία

Ιερή και σωτήρια! Για την ψυχή, για το νου, για την ισσοροπία της ζωής μας. Ένα έργο παραγωγικό και δημιουργικό, σε μία αλυσίδα, που –όπως φάνηκε– πρέπει να κρατά καλά η μία τον κρίκο της άλλης, γιατί όλα συνδέονται και όλα χρειάζονται. Άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε, έτσι ώστε να διατηρηθεί γερή αυτή η αλυσίδα και να συνεχίσουμε.

6) Υλικά αγαθά

Τελικά, πόσο χρειαζόμαστε όλα αυτά που πασχίζουμε να αποκτήσουμε; Σε τι μας φάνηκε χρήσιμο, κάτι από αυτά, σε αυτή τη φάση της ζωής μας; Και δεν μιλάω για εκείνον τον ατμομάγειρα που πήρες κάποτε. Δεν είναι τόσο άσχημη η ζωή, τελικά, χωρίς εκείνα τα παπούτσια! Και το λέω εγώ, που είμαι big fan συλλογής πραγμάτων περιστασιακής χαράς.

7) Γνώση

Μεγάλη κουβέντα έπιασα! Μπορείς να τη λάβεις από παντού, αρκεί να έχεις ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά σου. Διάβασε, σκέψου, συζήτησε, ξανδιάβασε, ψάξε, σύγκρινε, κράτα ό,τι σου κάνει, δοκίμασε. Άλλαξε οπτική, διεύρυνε τους ορίζοντες σου. Τεράστιο όπλο η γνώση!

8) Τέχνη

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό κομμάτι της ζωής μας. Πώς θα ήταν όλες αυτές οι μέρες χωρίς πρόσβαση στην Τέχνη; Πόσο άχρωμα θα ήταν όλα; Η τέχνη βρίσκεται παντού, ακόμα και στο φαγητό που μόλις έφτιαξες.

9) Μοιράζομαι

Ευρεία έννοια! Μοιράζομαι τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου, το χρόνο μου, στιγμές, τη γνώση μου, αυτό που έχω παραπάνω και εσύ δεν έχεις ή και αυτό που δεν έχω περίσσιο, αλλά θα το δώσω με χαρά, μοιράζομαι το γέλιο μου, την αγάπη μου, μοιράζω απλόχερα… Γιατί, να ξέρετε, αυτός που μοιράζεται παίρνει διπλή χαρά.

10) Μοναξιά

Πολλές φορές αισθάνεσαι μόνος και ας μην είσαι. Αντέχεις τη μοναξιά σου; Τα βρίσκεις με τον εαυτό σου; Τα περνάτε ωραία; Τη βρίσκεις απαραίτητη κάποιες φορές; Ή μελαγχολείς μόνο στην ιδέα; Εγώ πιστεύω πως η μοναξιά είναι απαραίτητη για περισυλλογή και αναδιάταξη – ωστόσο, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και αυτό είναι μία πραγματικότητα.

11) Χρόνος

Πολύτιμος! Άλλες φορές λίγος, άλλες ατελείωτος. Εσύ πώς εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο σου; Πού αξίζει να τον χαρίζεις; Πώς μπορείς να χωρέσεις όλα τα παραπάνω μέσα σε αυτόν, έχοντας ισορροπία και αξιοποιώντας τον σοφά;

Σίγουρα δεν αναφέρω κάτι άγνωστο ή ανείπωτο για κανέναν. Όμως, σε αυτό το μονοπάτι που βαδίζουμε, ας μην ξεχνάμε τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή μας και ας ευχαριστούμε για όσα έχουμε, ας μην είναι πολλά.

Γιατί η ευτυχία και η εσωτερική πληρότητα δεν κρύβονται σε τίποτα φανταχτερό, παρά μόνο σε απλά, καθημερινά βιώματα.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

What day is it, again?

What day is it, again?

Εντάξει, όλα μία συνήθεια είναι, λέω, που έμαθα να φοβάμαι να βγω από το σπίτι, που όταν βγαίνω για τα ...