Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ / «Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος» της Ετάφ Ρουμ

«Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος» της Ετάφ Ρουμ

«Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος» της Ετάφ Ρουμ

Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα, η Ετάφ Ρουμ διηγείται την ιστορία τριών γενεών Παλαιστίνιων γυναικών της Αμερικής, οι οποίες αγωνίζονται να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να εκφράσουν τις ατομικές τους επιθυμίες μέσα στα πλαίσια της αραβικής τους κουλτούρας και στον απόηχο της σκανδαλώδους ενδοοικογενειακής βίας στην κοινότητά τους. Πρόκειται για μία αναπάντεχη ιστορία πολιτισμού και τιμής, μυστικών και προδοσιών, αγάπης και βίας.

«Στην πατρίδα μου διδαχθήκαμε να φιμώνουμε τη φωνή μας. Μας δί­δαξαν ότι η σιωπή μας θα μας σώσει. Στην πατρίδα μου κρατάμε αυτές τις ιστορίες για τον εαυτό μας. Το να τις πούμε στον έξω κόσμο είναι κάτι το ανήκουστο, επικίνδυνο, η έσχατη ντροπή».

Παλαιστίνη 1990. Η δεκαεπτάχρονη Ισρά προτιμά να διαβάζει βι­βλία από το να υποδέχεται τους μνηστήρες που ο πατέρας της έχει επιλέξει για εκείνη. Μέσα σε μία εβδομάδα, αυτό το αφελές και ονειροπόλο κορίτσι αρραβωνιάζεται και παντρεύεται εν τάχει, ενώ σύντομα βρίσκεται να ζει στο Μπρούκλιν. Εκεί, η Ισρά αγωνίζεται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της καταπιεστικής της πεθεράς Φαρίντα και του άγνωστου συζύγου της Αντάμ, μία πίεση που κορυφώνεται κα­θώς αρχίζει να γεννοβολάει παιδιά‧ τέσσερις κόρες αντί για τους γιους που η Φαρίντα της είπε ότι θα έπρεπε να γεννήσει.

Μπρούκλιν, 2008. Η δεκαοκτάχρονη Ντεγιά, η μεγαλύτερη κόρη της Ισρά, πρέπει να συναντήσει υποψήφιους συζύγους κάτω από την επιμονή της γιαγιάς της, της Φαρίντα, αν και η μόνη της επιθυμία είναι να πάει στο κολέγιο. Η Ντεγιά αναρωτιέται εάν οι προοπτικές της θα ήταν διαφορετικές στην περίπτωση που οι γονείς της επιζούσαν από το αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν όταν εκείνη ήταν μόλις οκτώ χρονών. Πάντως η γιαγιά της είναι απόλυτη: ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει η Ντεγιά ένα αξιόλογο μέλλον είναι το να παντρευτεί τον κατάλληλο άντρα.

Ωστόσο η μοίρα έχει άλλα σχέδια και σύντομα η Ντεγιά θα βρεθεί σε ένα απροσδόκητο μονοπάτι που θα την οδηγήσει σε συγκλονιστικές αλήθειες για την οικογένειά της‧ μια γνώση που θα την ανα­γκάσει να αμφισβητήσει όλα όσα νόμιζε ότι ήξερε για τους γονείς της, το παρελθόν, καθώς και το ίδιο της το μέλλον.

Διακρίσεις και Έπαινοι

ΜΠΕΣΤΣΕΛΕΡ ΤΩΝ NEW YORK TIMES • ΕΠΙΛΟΓΉ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΟΟΥ «ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΤΖΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ» (A READ WITH JENNA TODAY)

Επιλογή εκδότη στην κριτική βιβλίων των New York Times • Ανάμεσα στα δέκα βιβλία που προτείνονται για τον Μάρτιο στη Washington Post • Καλύτερο μυθιστόρημα γυναίκας συγγραφέα του 2019 σύμφωνα με το Marie Claire • Καλύτερο βιβλίο του καλοκαιριού σύμφωνα με το Newsweek • Καλύτερο βιβλίο της εβδομάδας στην εκπομπή USA Today • «Ένα βιβλίο που είναι δύσκολο να το αφήσεις κάτω» σύμφωνα με τη Washington Book Review • Ανάμεσα στα 29 καλύτερα βιβλία του μήνα στο Refinery • Ανάμεσα στα «Τέσσερα βιβλία που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε κάτω τον προηγούμενο μήνα» στο Buzzfeed News • Ανάμεσα στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς του πρώτου εξαμήνου του 2019 στο Electric Lit 20 • Ανάμεσα στα «Βιβλία που ανυπομονούμε να αποκτήσουμε το 2019» του The Millions

«Δικαίως συγκρίνεται με το “Η χώρα των χρυσών ήλιων” του Χαλέντ Χοσεϊνί… Το πρώτο μυθιστόρημα της Ετάφ Ρουμ είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε για τις γυναίκες που βρίσκουν τη γενναιότητα να ακολουθήσουν την εσωτερική τους φωνή». —Refinery 29

Η συγγραφέας

Η Ετάφ Ρουμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ως κόρη Παλαιστίνιων μεταναστών. Έχει μάστερ στην Αμερικανική και Βρετανική Λογοτεχνία, καθώς και πτυχία στη Φιλοσοφία και στην Έκθεση. Διδάσκει προπτυχιακά τμήματα στη Νότια Καρολίνα, όπου ζει με τα δύο της παιδιά.

Η Ετάφ Ρουμ δια­χειρίζεται τον λογαριασμό Insta­gram @booksandbeans και είναι πρέσβειρα του κλαμπ Book of the Month (το βιβλίο του μήνα), εκθέτοντας τις αγαπημένες της επιλογές κάθε μήνα. Το «Μία Γυναίκα δεν Είναι Άνθρωπος» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Οι φαροφύλακες» της Emma Stonex

«Οι φαροφύλακες» της Emma Stonex

Μια ιστορία για την απομόνωση και την εμμονή, την κλειστοφοβία και τη βαναυσότητα, την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση – και ...