Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Λαγάνα παραδοσιακή

Λαγάνα παραδοσιακή

Η Σαρακοστή πλησιάζει και ξεκινάει, φυσικά, με την Καθαρά Δευτέρα! Τι πιο παραδοσιακό από το να απολαύσουμε τα εδέσματα της ημέρας με τη συνοδείας μιας λαγάνας; Δες πώς θα τη φτιάξεις με τα χεράκια σου και ίσως φέτος να μη χρειαστεί να επισκεφθείς το φούρνο της γειτονιάς!

Λαγάνες παραδοσιακές

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 280ml νερό (χλιαρό)
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 2 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
  • Σουσάμι

Προετοιμασία

Σε έναν κάδο βάζουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και 140ml χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 20′.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ζυμώνουμε (είτε με το χέρι είτε με τον γάντζο).

Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει, για 60′.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και ζυμώνουμε απαλά.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε με τα χέρια μας.

Λαδώνουμε το ταψί και την τοποθετούμε επάνω, πατώντας τη με τα δάχτυλα.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30′.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψεκάζουμε με νερό.

Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια της λαγάνας και ψήνουμε στους 180°C για 20′.

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων: παραδοσιακή αξία! Ακολούθησε κατά γράμμα τη συνταγή μας για να φτιάξεις τον πιο νόστιμο χαλβά που έχεις δοκιμάσει ...