Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι και βελούδινη σκορδαλιά

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι και βελούδινη σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Η παραδοσιακή συνταγή της 25ης Μαρτίου! Ακολούθησε κατά γράμμα τη συνταγή μας για να σερβίρεις έναν πεντανόστιμο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και την πιο απολαυστική σκορδαλιά με βελούδινη υφή.

 

Υλικά

  • 1,5 κ. μπακαλιάρο
  • Λάδι για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 300 ml μπίρα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ ή πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη

Για τη σκορδαλιά

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. γάλα
  • 400 γρ. ψωμί ψίχα
  • 2,5L νερό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Προετοιμασία

Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιγά σιγά την μπίρα, μέχρι να δημιουργήσουμε έναν παχύρρευστο χυλό.

Το κουρκούτι μας είναι έτοιμο!

Για τη σκορδαλιά

Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το γάλα, να πάρει μια σιγανή βράση.

Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί με το νερό να μουλιάσει.

Αφού βράσει το γάλα με το σκόρδο, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στο πολυμίξερ.

Στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί και το βάζουμε στο πολυμίξερ.

Προσθέτουμε επίσης το ξίδι, το λάδι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.

Για τον μπακαλιάρο

Αν ο μπακαλιάρος έχει πέτσα. την αφαιρούμε και τον ξαλμυρίζουμε.

Αλλάζουμε το νερό 4 με 5 φορές.

Κόβουμε σε μερίδες.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα έχουμε βάλει αρκετό  λάδι να κάψει.

Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι, προσέχουμε να καλυφθεί καλά και τον αφήνουμε σιγά σιγά στο λάδι.

Του γυρίζουμε πλευρό και μόλις πάρει το χρυσαφένιο του χρώμα τον αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Tips

Για το κουρκούτι:

  • Αν το μίγμα βγει νερουλό προσθέτουμε ψωμί. Αν βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο λάδι, μέχρι να το φέρουμε στην υφή που το θέλουμε.
  • Αν θέλουμε μια λεπτή γεύση και υφή από καρύδι, κατά το χτύπημα προσθέτουμε 50 γρ. καρύδια.

Για τη σκορδαλιά:

  • Το τζίντζερ έχει πιο πικάντικη γύση από το πιπέρι και, αν δεν το γνωρίζετε, καλό είναι είτε να βάλετε λιγότερη ποσότητα είτε να μείνετε στο κλασικό πιπέρι.
  • Το μίγμα μας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι αν βγει νερουλό ή μπίρα αν βγει πολύ συμπαγές.

Για τον μπακαλιάρο:

  • Ο μπακαλιάρος θα πρέπει να είναι πολύ καλά στραγγισμένος, έτσι ώστε να μην έχει περίσσια υγρασία, η οποία θα μας προβληματίσει στο τηγάνισμα.
  • Καλό είναι να έχουμε βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα, με αρκετό λάδι, για να μην κολλήσει ο μπακαλιάρος στον πάτο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...