Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Τα τραγανά, μοσχομυριστά, μελωμένα μελομακάρονα έχουν καθιερωθεί –και δικαίως– στα περισσότερα ελληνικά σπίτια ως το κατεξοχήν γλυκό των Χριστουγέννων! Δες πώς θα φτιάξεις τα πιο απολαυστικά μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και γεύση που θα τους ξετρελάνει όλους.

Μελομακάρονα

Υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι (κομμένο στα 2)
  • 2 ξυλάκια κανέλας

Υλικά για το σερβίρισμα

  • Καρύδια χοντροκομμένα
  • Μέλι για το πασπάλισμα

Για την κάλυψη με σοκολάτα

  • Κουβερτούρα (λευκή, γάλακτος)
  • 2 κ.σ ηλιέλαιο

Προετοιμασία

Για το σιρόπι

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, τα ξυλάκια κανέλας και το μέλι.
2. Το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και το αποσύρουμε.
3. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

1. Σε ένα βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το λάδι.
2. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι.
3. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι (το ίδιο σε χαμηλή ταχύτητα μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ, με το εξάρτημα του αναδευτήρα για ελαφριές ζύμες).
4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (καλό είναι να το κοσκινίσουμε), συνεχίζοντας παράλληλα να ανακατεύουμε ελαφριά.
5. Μόλις τελειώσει το αλεύρι, συνεχίζουμε το ζύμωμα για πολύ λίγο.
6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και, για να πετύχουμε τη σαγρέ επιφάνειά τους, από τη μια πλευρά τα πιέζουμε ελαφρά σε τρίφτη ή σήτα.
7. Τα τοποθετούμε σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα.
8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20′ περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
9. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα ρίχνουμε άμεσα στο κρύο σιρόπι για 1′ γυρνώντας τα και από τις 2 μεριές.
10. Τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μία σήτα ή σχάρα.

A. Σε κάθε στρώση από μελομακάρονα ρίχνουμε μπόλικο μέλι και καρύδια.
B. Στην περίπτωση που θέλουμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα, βάζουμε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με το λάδι. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και βουτάμε σε αυτή τα μελομακάρονά μας. Πασπαλίζουμε με καρύδι και τα αφήνουμε σε σήτα ή σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

Tips

  • Η ζύμη απαιτεί ελαφριά αντιμετώπιση και όσο γίνεται λιγότερο χρόνο.
  • Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Αν το σιρόπι ζεσταθεί, βάλτε το για λίγο στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη.
  • Να διατηρείτε τα μελομακάρονα σε σκεύος που κλείνει ή να τα προστατεύετε με μεμβράνη.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ρύζι με λουκάνικα σε σάλτσα ντομάτας με φέτα

Ρύζι με λουκάνικα σε σάλτσα ντομάτας με φέτα

Κάποιες φορές, τα πιο απλά υλικά μπορούν να μας δώσουν τα πιο νόστιμα πιάτα! Ορίστε μια εξαιρετική ιδέα για φαγητό, ...